Helsingin kuntapolitiikan viikko 35/2023

Kaupunginhallitus käsittelee Helsingin ympäristöraporttia ja antaa lausunnot HSL:n ja HSY:n alustavista toiminta- ja taloussuunnitelmista vuosille 2024-2026. Kaupunginvaltuustossa hyväksytään Sörnäisten Hanasaaren Energiakorttelin, Haagan ympyrän ja Vihdintien sekä Huopalahdentien katualueen ja ympäristön asemakaavat. Kaupunkiympäristölautakunnan esityslistalla ovat Eteläsataman itäosan suunnitteluperiaatteet ja ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma.

 

Maanantai 28.8.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Tiistai 29.8.

Kaupunkiympäristölautakunta

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Keskiviikko 30.8.

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

Kaupunginvaltuusto

Torstai 31.8.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaosto

 

Kaupunginhallituksen esityslistalla on kaupungin ympäristöraportti 2022. Asia jäi viimeksi pöydälle. Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, hiilinolla 2040 ja hiilinegatiivinen tämän jälkeen. Vuonna 2022 Helsingin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt nousivat kuitenkin edellisvuodesta 12 prosenttia. Kokonaispäästöjen nousu johtuu siitä, että vaikka muiden sektorien päästöt pääasiassa laskivat, kaukolämmön päästöt nousivat merkittävästi. Kaukolämmön päästöjen nousu selittyy pääosin Helen Oy:n polttoainejakaumalla eli maakaasua jouduttiin korvaamaan kaukolämmön tuotannossa kivihiilellä ja öljyllä. Vuoteen 1990 verrattuna Helsingin kokonaispäästöt olivat noin 25 prosenttia pienemmät.

Kaupunginhallitus antaa lausunnon HSL:n ja HSY:n alustavista toiminta- ja taloussuunnitelmista vuosille 2024-2026. Ne jäivät viimeksi pöydälle. Erityisesti HSL:n osalta annettava lausunto on mielenkiintoinen. Lausuntoesityksessä todetaan mm. näin: ”Helsinkiläisten eniten käyttämien joukkoliikenteen lippujen hintojen voimakas nousu on katkaistava. Lipun hintojen hallinta on tehtävä mahdolliseksi kuntakohtaisella kausilippujen hinnoittelulla”.

Kaupunginhallituksen konsernijaostossa kuullaan DigiHelsinki Oy:n ajankohtaiskatsaus. Yhtiön (jonka kaupunki omistaa 100-prosenttisesti) toimialana on osana Helsingin kaupunkikonsernia tuottaa, kehittää ja myydä Helsingin kaupunkikonsernille sen tarvitsemia digitaalisia palveluita.

Kaupunginvaltuustossa hyväksytään Sörnäisten Hanasaaren Energiakorttelin, Haagan ympyrän ja Vihdintien sekä Huopalahdentien katualueen ja ympäristön asemakaavat.

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslistalla on painavaa tavaraa.

Eteläsataman itäosan (Kauppatorin linnanaltaalta Katajanokalle) suunnitteluperiaatteet jäivät viimeksi pöydälle. Alue on niin keskeinen, että kiinnostaa varmasti kaikkia helsinkiläisiä. Esitetyt suunnitteluperiaatteet ilmenevät melkeinpä parhaiten Hesarin tekemästä jutusta: Helsinki julkisti aikeet ”merellisen kansallismaiseman” uudistamiseen keskustassa – Kaupunki | HS.fi

Ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma on valtavan tärkeä suunnitelma keskustassa liikkumisen ja logistiikan kannalta. ”Ydinkeskustan viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden merkittävän kehittämisen mahdollistamiseksi ydinkeskustan poikittaisen autoliikenteen suunnittelun lähtökohtana on ensisijaisesti tukeutua Esplanadin muodostamaan pääyhteyteen” tarkoittaa suomeksi sitä, että Kaivokatu palvelisi jatkossa vain joukkoliikennettä. Raiteita tulee rutkasti lisää, joten viihtyisää kävely-ympäristöä ei ole luvassa ainakaan Kaivokadulle.

Positiivista on, että maanalaisten pysäköintilaitosten ja huoltotunnelin saavutettavuutta sekä toimintaedellytyksiä kehitetään palvelemaan ydinkeskustan logistisia tarpeita sekä saapumista autolla. Ensivaiheessa edistetään Hakaniemen torin pohjoispuolelta maanalaista ajoyhteyttä keskustan huoltotunneliin. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan, että autolla pääsisi ajamaan yhtä soittoa idästä länteen ja päinvastoin. Itä-länsi -liikenne olisi siten jatkossa Espan varassa ja pohjoisempana Helsinginkatu-Runskin yhteyden varassa.

Hesari on tiivistänyt suunnitelmat varsin havainnollisesti: Helsinki ehdottaa uutta joukkoliikennekatua ydinkeskustaan – Kaupunki | HS.fi

 

Erinomaista elokuun loppua!

 

pia1
Kokoomus Helsinki

Pia on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen, elinkeino- ja konsernijaostojen jäsen sekä Vantaan Energia Oy:n ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n hallitusten varapuheenjohtaja. Päivätyössä Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana. Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu