Helsingin kuntapolitiikan viikko 35/2024

Kaupunginhallituksen esityslistalla on edelleen henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistus ja Helsingin arkkitehtuuriohjelman. Kaupunginvaltuustossa pidetään kyselytunti ja käsitellään asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma. Kaupunkiympäristölautakunnassa käsitellään Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelmaa.

 

Maanantai 26.8.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Tiistai 27.8.

Kaupunkiympäristölautakunta

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Keskiviikko 28.8.

Kaupunginvaltuusto

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

Työterveysliikelaitoksen johtokunta

Torstai 29.8.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan yksilöasioiden jaosto

 

Kaupunginhallitus käynnistää henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistuksen. Asia jäi viimeksi pöydälle. Muutoshankkeessa kehitetään henkilöstöjohtamisen prosesseja vuosina 2025–2027. Näitä ovat muun muassa työsuhteen elinkaarenhallinta, henkilöstösuunnittelu ja rekrytointi, osaamisen kehittäminen ja onnistumisen johtaminen. Tavoitteena on, että muutoshanke vapauttaa esihenkilöiden aikaa henkilöstön johtamiseen ja kohtaamiseen. Samoin datan laatu ja tiedolla johtamisen taso parantuu. Muutoshankkeessa uudistetaan henkilöstöjohtamisen digitaalinen alusta. (Toivottavasti uudistus sisältää muutakin kuin teknologiaa).

Myös Helsingin arkkitehtuuriohjelma on hyväksyttävänä. Sekin jäi viimeksi pöydälle. Arkkitehtuuripoliittiset ohjelmat linjaavat rakennetun ympäristön laatua ja tarjoavat työkaluja arkkitehtuurin yhteiskunnallisen roolin vahvistamiseen. Arkkitehtuurin keinoin pyritään ratkaisemaan myös yhteiskunnallisia haasteita, kuten syrjäytymistä. Arkkitehtuuriohjelman mukaan Helsinki on paikka, joka tarjoaa oivaltavaa, ihmisten tarpeisiin vastaavaa arjen arkkitehtuuria. Helsinki rakentaa laadukasta julkista kaupunkitilaa ja hyvää elinympäristöä kaikille helsinkiläisille. Ohjelmassa on 27 toimenpidettä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Vähäpäästöisten ajoneuvojen pysäköintietuuden kriteerejä tarkistetaan. Hybridit poistetaan edun piiristä.

Esityslistalla on lisäksi lukuisia lausuntoja sekä valtuutettujen toivomusponsia ja aloitteita.

Kaupunginvaltuustossa pidetään kyselytunti. Käsiteltäväksi otetaan 2-3 ajankohtaista kysymystä.

Pitkän illan varmistaa asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma 2024. Virkamieskielellä asumisen ja siihen liittyvän maankäytön visiona on, että Helsinki kasvaa sosiaalisesti kestävästi ja monipuoliset ja laadukkaat asumisen vaihtoehdot toimivat kaupungin elin- ja vetovoimatekijöinä. Jokaisella helsinkiläisellä on mahdollisuus hyvään asumiseen ja Helsinki tarjoaa perheille toimivia asumisen ympäristöjä. Asuinalueita kehitetään määrätietoisesti ja alueellinen segregaatio ei lisäänny. Vision saavuttamiseksi asunto- ja maapolitiikan tavoitteina ovat: 1. Sosiaalisesti kestävä asuntotuotanto,
2. Laadukas ja vetovoimainen asuminen, 3. Asuinalueiden kehittäminen ja kaupunkiuudistus, sekä
4. Riittävä asuntotuotanto ja kestävä kasvu.

Laadukasta ja vetovoimaista asumista edistetään rakentamalla monipuolisesti kooltaan sekä huoneisto- ja talotyypiltään erilaisia asumisen vaihtoehtoja. Asuinalueita kehitetään määrätietoisesti. Erityisesti Helsinki panostaa alueiden kehittämiseen nimetyillä kaupunkiuudistusalueilla, joita ovat alkavallakin AM-ohjelmakaudella Malmi, Malminkartano-Kannelmäki, Mellunkylä ja Meri-Rastila.

Helsingin kaupungin ympäristöraportti 2023 virittänee myös keskustelua. Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja hiilinegatiivinen 2040 alkaen. Suoria päästöjä (Scope 1 ja 2) vähennetään vähintään 80 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna ja loput 20 prosenttia voidaan kompensoida kaupungin rajojen ulkopuolella. Raportin mukaan vuonna 2023 Helsingin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt vähenivät edellisvuodesta 26,1 prosenttia. Helsingin merialueen tilassa ja pienvesien laadussa ei tapahtunut suuria muutoksia. Helsingin kaupungin hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa energiantuotanto ja -käyttö ovat erittäin merkittävässä roolissa. Helsingin kaupunkialueen CO₂-päästöistä 52 prosenttia aiheutuu kaukolämmön kulutuksesta ja 13 prosenttia kiinteistöjen sähkönkulutuksesta. Joukkoliikenteen matkustajamäärät nousivat vuonna 2023 verrattuna vuoteen 2022, mutta eivät vielä palautuneet koronaa edeltävälle tasolle.

Jos valtuutetuilla vielä voimia riittää, esityslistan lopussa on valtuutettujen aloitteita.

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslistan ehdottomasti puhuttavin aihe on Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelma, jonka toteutuksen hinnaksi on arvioitu 12,7 miljoonaa euroa. Hanketta on käsitelty jo laajasti mediassa HS:n pääkirjoitusta myöten. Munkkiniemenbaanan rakentamisen yleisenä tavoitteena on lisätä pyöräliikenteen määrää Helsingin keskustan ja Munkkiniemen ja edelleen Leppävaaran suunnan välisillä matkoilla. Esityksessä todetaan, että Seurasaarentien noin 9 metriä korkea mäki on monelle kulkijalle liian jyrkkä ja korkea poljettavaksi, mistä syystä Humallahden rantaan esitetään uutta siltayhteyttä jalankululle ja pyöräliikenteelle.

Aurinkoista uutta viikkoa!

pia1
Kokoomus Helsinki

Pia on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen, elinkeino- ja konsernijaostojen jäsen sekä Vantaan Energia Oy:n ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n hallitusten varapuheenjohtaja. Päivätyössä Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana. Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu