Helsingin kuntapolitiikan viikko 41/2019

Kaupunginhallitus tutustuu kaupungin ensi vuoden talousarvioon. Kaupunginvaltuusto hyväksyy hallintosäännön muutokset kaupunginkanslian uudistumisen ja apulaispormestareiden toimivallan täsmentämisen osalta. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kävelykeskustan laajentamista ja maanalaista kokoojakatua sekä päättää Itä- ja Länsi-Pasilan suunnitteluperiaatteista.

Maanantai 7.10.

Kaupunginhallitus

Tiistai 8.10.

Kaupunkiympäristölautakunta

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Taloushallintopalveluliikelaitoksen johtokunta

Keskiviikko 9.10.

Kaupunginvaltuusto

Torstai 10.10.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

 

Kaupunginhallitus saa esittelyn Helsingin kaupungin talousarviosta vuodeksi 2020 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2020-2022. Ensi vuonna panostetaan vahvasti kaupunkirakenteen kehittämiseen. Helsingin investointitaso nousee kaupungin historian aikana ensimmäisen kerran yli miljardiin euroon vuodessa. Vuoden 2020 talousarvion kokonaismenotaso on noin 122 miljoonaa euroa kuluvaa vuotta korkeampi. Toimintamenojen kasvu vuonna 2020 koko kaupunkitasolla vuodesta 2019 on noin 3 prosenttia. Helsingin kunnallisveroprosenttiin ei esitetä muutoksia vuodelle 2020, vaan budjettiehdotus perustuu 18,0 prosenttia kunnallisveroprosenttiin. Lokakuun lopussa käydään lopulliset budjettineuvottelut, ja kaupunginvaltuusto hyväksyy budjetin marraskuussa.

Kaarelan raitin uudisrakennus (päiväkoti ja peruskoulun toimipiste) ja Solakallion koulun väistötilat saavat hyväksynnän tässä kokouksessa.

Johtamisjärjestelmän valtuustokauden puolivälin tarkastelun toimenpiteet jäivät aamukoulussa pöydälle, joten niiden käsittely jatkuu.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy hallintosäännön muutokset kaupunginkanslian uudistumisen ja apulaispormestareiden toimivallan täsmentämisen osalta.

Esityslistalla on myös muutama viime kokouksessa pöydälle jäänyt aloite.

Kaupunkiympäristölautakunnassa kävelykeskustan laajentaminen ja maanalainen kokoojakatu etenevät päätösvaiheeseen. Valitettavasti näyttää siltä, että hanke torpataan vihervasemmiston toimesta jo tässä vaiheessa. Aiheesta kannattaa lukea pormestari Vapaavuoren erinomainen blogi: https://vapaavuori.net/avoin-kirje-helsinkilaisille-ydinkeskustamme-kehityksesta-ja-vahan-kaupungin-johtamisestakin/Itse olen kirjoittanut asiasta sataman näkökulmasta: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pia1/helsingin-liikenneratkaisuja-mietittaessa-pitaa-muistaa-laivamatkustamisen-elinvoimavaikutukset/

Lautakunta hyväksyy Itä- ja Länsi-Pasilan kehittämisperiaatteet, jotka jäivät viimeksi pöydälle. Keski- ja Pohjois-Pasila ovat olleet viime vuosina merkittävän kehittämisen kohteena, mikä on voimistanut myös Itä- ja Länsi-Pasilan muutostarpeita. Erityisesti 1970- ja 80-luvun toimitilarakennuskannan tullessa peruskorjausikään, vuokralaisten vaihtuessa tai toimintaympäristön muuttuessa on tullut ajankohtaiseksi rakennusten ja tilojen eri käyttömahdollisuuksien tutkiminen.

Pasilan alueen monipuolisesta toimitilatarjonnasta pidetään kiinni säilyttämällä Itä- ja Länsi-Pasilassa nykyisiä edullisemman vuokratason työtiloja. Hybridirakennuksiin kannustetaan. Itä-Pasilassa konversioita ei sallita aseman läheisyydessä Ratapihantien ja Rautatieläisenkadun varressa. Muiden tärkeimpien kokoojakatujen varsilla korkeintaan 50 % rakennusoikeudesta saa olla asuinkerrosalaa. Rakentamaton opetustoimintaa palvelevien rakennusten kortteli säilytetään varauksena varhaiskasvatusta ja opetustoimintaa varten alueen väestömäärän lisääntyessä. Länsi-Pasilassa Pasilankadun varren toimitilavyöhyke säilytetään ja katutasoa elävöitetään. Pasilan puistotien ja torien varsien kivijalkaliiketilojen toimintaedellytykset turvataan.

Lautakunta antaa myös kh:lle lausunnon Vantaan ratikan yleissuunnitelmasta. Lausunnon mukaan Vantaan ratikka tukee myös Helsingin maankäytön ja liikenteen kehittämistavoitteita ja luo edellytyksiä seudulliselle yhteistyölle liikennejärjestelmän kehittämisessä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee rintasyövän seulontamammografiatutkimusten sekä vaikeavammaisten palveluasumisen hankintoja.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan harrastus/liikkuminen -avustusten myöntämisestä.

 

Erinomaista uutta viikkoa!

 

 

pia1

Pia on Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen alan apulaispormestari, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu (kok.). Aikaisemmilla kausilla hän on toiminut opetuslautakunnan ja kiinteistölautakunnan puheenjohtajana sekä Helsingin Satama Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Pia on tällä hetkellä kokopäiväinen poliitikko, mutta aiemmin hän on toiminut mm. johtajana Helsingin seudun kauppakamarissa, Helsingin Yrittäjät ry:n toimitusjohtajana ja 16 vuotta yrittäjänä juridiikkaan ja erityisesti eurooppaoikeuteen erikoistuneessa käännöstoimistossaan. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti. Ks. lisää <a href="http://www.piapakarinen.net" title="www.piapakarinen.net">www.piapakarinen.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu