Helsingin kuntapolitiikan viikko 46/2019

Kaupunginhallitus käsittelee Kalasataman (Nihdin) asemakaavaa ja valtuutettujen aloitteita. Kaupunginvaltuusto hyväksyy vuoden 2020 talousarvion. Kasvatus- ja koulutuslautakunnassa hyväksytään useita uusien päiväkotien tarveselvityksiä sekä Käpylän peruskoulun Väinölä-rakennuksen perusparannus.

Maanantai 11.11.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

Tiistai 12.11.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Kaupunkiympäristölautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

Sosiaali- ja terveyslautakunnan sosiaali- ja terveysjaosto

Keskiviikko 13.11.

Kaupunginvaltuusto

Torstai 14.11.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta

 

Kaupunginhallitus käsittelee Kalasataman (Nihti) asemakaavan muutosta. Kaavaratkaisu mahdollistaa uuden asuinalueen rakentamisen merelliseen ympäristöön noin 3 000 asukkaalle. Kuusikerroksiset korttelit kytkeytyvät mittakaavaltaan Helsingin ydinkeskustaan. Nihdin siluettia leimaavat kuusikerroksisten korttelien yläpuolelle nousevat 12-19 kerrosta korkeat asuintornit. Alueelle on suunniteltu kymmenen asuntokorttelia, hotellikortteli, ravintolakortteli, kaksi vesialueen korttelia liike-, toimisto- ja ravintolalaivoille, päiväkoti ja pienvenesatama.

Vantaan kaupunki on pyytänyt Helsingin kaupungin lausuntoa Vantaan ratikan yleissuunnitelmasta ja toteutussuunnittelusta. Ehdotetussa lausunnossa todetaan, että Vantaan ratikka on seudullisesti merkittävä uusi joukkoliikenneyhteys, jonka suunnittelun jatkaminen on perusteltua. Vantaan ratikka tukee myös Helsingin maankäytön ja liikenteen kehittämistavoitteita ja luo edellytyksiä seudulliselle yhteistyölle liikennejärjestelmän kehittämisessä. Helsingin yleiskaava 2016:ssa Vantaan ratikka on merkitty pikaraitiotieksi.

Kaupunginhallitus käsittelee myös viimeksi pöydälle jäänyttä STM:lle annettavaa lausuntoa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sote-palveluista annetun lain muuttamista koskevaa hallituksen esitysluonnosta. Listalla lisäksi valtuutettujen aloitteita ja toivomusponsia.

Lisäksi runsaasti valtuutettujen aloitteita ja toivomusponsia.

Kaupunginvaltuustossa hyväksytään kaupungin talousarvio vuodeksi 2020 ja taloussuunnitelma vuosille 2020-22 sekä määrätään tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentti ensi vuodeksi. Talousarvio hyväksyttiin lähes yksimielisesti kaupunginhallituksessa, joten yllätyksiä ei liene luvassa, mutta sen käsittely antaa mahdollisuuden keskustella melkein mistä hyvänsä. Kokous alkaa poikkeuksellisesti jo klo 16, ja sitä voi seurata osoitteessa www.helsinkikanava.fi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnassa käsitellään talousarvion kolmatta toteutumisennustetta. Mielenkiintoinen havainto siitä on, että suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa on 970 lasta (2,5%) vähemmän kuin talousarviossa oli ennakoitu. Lasten määrä on siis vähentynyt jo tänä vuonna, ja ensi vuonna se vähenee ennusteiden mukaan valitettavasti vielä lisää.

Päiväkoteja rakennetaan tästäkin huolimatta lisää, jotta päivähoitopaikan saisi varmemmin kuin nykyään lähempää kotoa sekä uusien alueiden tarpeita varten. Kokouksessa hyväksytään tarveselvityksiä Capellan puistotie 27:ään, Koirasaarentie 31:een ja Kuninkaantammenkierto 22:een rakennettavia päiväkotitiloja varten.

Käpylän peruskoulun Väinölä-rakennuksen perusparannus liikahtaa myös vihdoinkin eteenpäin. Hyväksyttävänä olevan hankesuunnitelman mukaan rakentaminen alkaa tammikuussa 2021 ja rakennus otetaan käyttöön 1.8.2022.

Kaupunkiympäristölautakunta tekee kaupunginhallituksen esityksen vuokrausperiaatteiden vahvistamiseksi Turun kasarmin liike- ja toimistotontille. Nimestään huolimatta paikka sijaitsee Narinkkatorin ja Lasipalatsinaukion laidalla. Alue rakennuksineen on ollut varattuna kaupunginhallituksen päätöksellä elokuvakeskuksen suunnittelua varten. Elokuvakeskuksen rakentaminen olisi tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

Myös Mariankatu 23:ssa muutetaan asemakaavaa. Kaavaratkaisu koskee Mariankatu 23:n, Liisankatu 8 A:n ja G:n sekä Maneesikatu 7:n rakennuksia sekä niiden yhteistä tonttia, joka sijaitsee Kruununhaan pohjoisosassa. Kaavaratkaisu mahdollistaa alueen rakennusten käyttötarkoituksen muutoksen hallinto- ja virastorakennuksista liike-, hotelli- ja toimitilakäyttöön sekä Liisankatu 8 A:n ja G:n osalta myös asumiseen. Asukasmäärän lisäys on noin 100 asukasta.

 

Erinomaista uutta viikkoa!

 

 

pia1

Pia on Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen alan apulaispormestari, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu (kok.). Aikaisemmilla kausilla hän on toiminut opetuslautakunnan ja kiinteistölautakunnan puheenjohtajana sekä Helsingin Satama Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Pia on tällä hetkellä kokopäiväinen poliitikko, mutta aiemmin hän on toiminut mm. johtajana Helsingin seudun kauppakamarissa, Helsingin Yrittäjät ry:n toimitusjohtajana ja 16 vuotta yrittäjänä juridiikkaan ja erityisesti eurooppaoikeuteen erikoistuneessa käännöstoimistossaan. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti. Ks. lisää <a href="http://www.piapakarinen.net" title="www.piapakarinen.net">www.piapakarinen.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu