Helsingin kuntapolitiikan viikko 5/2020

Kaupunginhallitus päättää Gardenin asemakaavasta ja vastaa Kokoomuksen valtuustoryhmän ryhmäaloitteeseen Helsingin julkisen perusterveydenhuollon saatavuuden parantamisesta. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy Laajasalon itärannan suunnitteluperiaatteet. Kaupunginvaltuusto käsittelee valtuustoaloitteita.

Maanantai 27.1.

Kaupunginhallitus

Tiistai 28.1.

Kaupunkiympäristölautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Keskiviikko 29.1.

Kaupunginvaltuusto

Työterveysliikelaitoksen johtokunta

Torstai 30.1.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

 

Kaupunginhallitus käsittelee Gardenin asemakaavan muutosta. Kaavaratkaisu koskee puistoalueita, urheilualuetta, katualueita ja pysäköintialuetta, jotka sijaitsevat Eläintarhan puiston pohjoisosassa Taka-Töölössä. Se mahdollistaa yksityisen, maanalaisen monitoimiareenan sekä toimitilojen ja asuntojen rakentamisen Nordenskiöldinkadun varteen (ns. Garden Helsinki -hanke). Vieressä sijaitseva Helsingin jäähallin rakennus on tarkoitus yhdistää hankkeeseen ja muuttaa se pienemmäksi monitoimiareenaksi sekä liikuntatiloiksi. Kallioselänteen alle rakennettaisiin lisäksi harjoitusjäähallitiloja ja pysäköintilaitos. Nykyinen Helsingin jäähalli (HIFK:n halli) säilytetään.

Kaupunginhallituksella on pöydällään myös kasa valtuutettujen aloitteita. Mm. Kokoomuksen valtuustoryhmä on tehnyt ryhmäaloitteen Helsingin julkisen perusterveydenhuollon saatavuuden parantamisesta. Ryhmäaloitteessa ehdotetaan Helsingin julkisen perusterveydenhuollon saatavuuden parantamista kilpailuttamalla aluksi 1-3 terveysaseman palvelutuotanto hoidon saatavuuden ja laadun sekä uusien toimintamallien ja tehokkuusseurannan kehittämiseksi. Sosiaali- ja terveystoimiala vastaa, että siellä valmistellaan maaliskuuhun 2020 mennessä toimintamalleihin liittyvä toimenpidekokonaisuus, jolla varmistetaan sujuva hoitoon pääsy terveysasemilla. Toimialan sitovana tavoitteena on, että vuoden 2020 lopussa hoitoonpääsyajan mittari T3 on alle 20 vuorokautta kaikilla terveysasemilla. Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle valmistellaan esitys 1-2 terveysaseman palvelujen ulkoistamisen kokeilusta ja selvitetään 1-2 terveysaseman muuttamista taseyksiköksi.

Kaupunkiympäristölautakunnassa käsitellään valtuustoaloitetta Vanhankaupunginkosken padon purkamisesta osittain tai kokonaan. Asia on jo kerran palautettu kaupunginvaltuustosta uudelleen käsiteltäväksi.  Helen Oy ilmoitti 12.11.2019 sulkevansa Vantaanjoessa olevan Vanhankaupungin vesivoimalan vuoden 2019 loppuun mennessä. Sulkemisen jälkeen voimalaitoksen turbiineihin ei enää johdeta vettä. Tämä tarkoittaa sitä, että kalat eivät enää joudu turbiineihin ja kuole tai vahingoitu.

Esityslistalla ovat myös Laajasalon itärannan suunnitteluperiaatteet. Suunnittelualue sisältää Laajasalon uimarannan ja liikuntapuiston, Elsankallion alueen, Repossaaren, Aittasaaren, Sarvaston valkaman, Hämeenapajantien ja Puhuritien alueet. Suunnitteluperiaatteiden tarkoituksena on määritellä alueen tulevaisuuden kehittämistavoitteet ja virkistyksen ja täydennysrakentamisen pääsuuntaviivat, jotta Laajasalo säilyttää vehreän luonteensa ja suuret yhtenäiset viheralueensa.

Lautakunta vahvistaa myös jäätelö- ja grillikioskipaikkojen vuokrausperiaatteet vuosille 2021–2028. Kilpailutuksen valintaperusteena on hinta. Jäätelökioskipaikkoja on tarjolla 27 kpl ja grillikioskipaikkoja 9 kpl.

Kaupunginvaltuuston esityslista on kohtuukevyt, joten muutamasta listalla olevasta aloitteesta syntyy varmasti tavallista(kin) enemmän keskustelua. Aloitteet koskevat myönteisen erityiskohtelun rahoituksen laajentamista, hirsirakenteisen koulun toteuttamista, Malmin lentokentän alueen YVA-menettelyä ja sähköautoilun edistämistä uudis- ja täydennysrakentamisessa.

 

Erinomaista uutta viikkoa!

 

pia1

Pia on Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen alan apulaispormestari, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu (kok.). Aikaisemmilla kausilla hän on toiminut opetuslautakunnan ja kiinteistölautakunnan puheenjohtajana sekä Helsingin Satama Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Pia on tällä hetkellä kokopäiväinen poliitikko, mutta aiemmin hän on toiminut mm. johtajana Helsingin seudun kauppakamarissa, Helsingin Yrittäjät ry:n toimitusjohtajana ja 16 vuotta yrittäjänä juridiikkaan ja erityisesti eurooppaoikeuteen erikoistuneessa käännöstoimistossaan. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti. Ks. lisää <a href="http://www.piapakarinen.net" title="www.piapakarinen.net">www.piapakarinen.net</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu