Helsingin kuntapolitiikan viikko 5/2024

Kaupunginhallitus uudistaa kaupungin työntekijöiden asumista tukevia ratkaisuja. Asia jäi viimeksi pöydälle. Esitetyn uudistuksen jälkeen työntekijöiden asuminen jatkuisi edelleen vuokra-asuntomarkkinoiden keskivuokratasoa edullisempana. Kaupunginvaltuustossa jatketaan viimeksi kesken jäänyttä aloitteiden käsittelyä. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Hakaniemestä ydinkeskustaan suuntautuvan uuden tunneliyhteyden toteutusedellytyksiä.

 

Maanantai 29.1.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Tiistai 30.1.

Kaupunkiympäristölautakunta

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Keskiviikko 31.1.

Kaupunginvaltuusto

Torstai 1.2.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

 

Kaupunginhallituksen esityslistalla on Helsingin kaupungin työntekijöiden asumista tukevien ratkaisujen uudistus. Asia jäi viimeksi pöydälle. Nykyiset palvelussuhdeasuntojen vuokrasopimukset on määrä muuttaa ensi vuoden alusta tavallisiksi vuokrasopimuksiksi, jotka eivät ole enää sidoksissa palvelussuhteen kestoon. Näin vuokralaisten asumisoikeus jatkuu aiemmasta poiketen myös työsuhteen päättymisen tai eläkkeelle jäämisen jälkeen.

Pääosa Helsingin kaupungin palvelussuhdeasunnoista (1 608 kpl) kohdentuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan henkilöstölle, joiden asuntohakemukset on priorisoitu asukasvalinnassa. Asuntoja on ollut tyhjillään noin 140 kpl. Esitetyn uudistuksen jälkeen työntekijöiden asuminen jatkuisi edelleen vuokra-asuntomarkkinoiden keskivuokratasoa edullisempana.

Esityslistalla on myös runsaasti valtuutettujen aloitteita.

Kaupunginhallituksen konsernijaostossa kuullaan Lammenrannan Pysäköinti Oy:n ja Kiinteistö Oy Kaapelitalon ajankohtaiskatsaukset. Saamme myös selvityksen kaupungin 450-vuotistaiteilijatalosäätiön toiminnasta ja taloudesta.

Kaupunginvaltuustossa jatketaan viimeksi pitkittyneestä kokouksesta yli jääneitä aloitteita. Itse käytän varmasti puheenvuoron Valimon itäreunan rakentamisesta. Aikanaan palaututin aloitteen uuteen valmisteluun, koska teollisuusalueen ja asumisen yhdistäminen on varsin ongelmallista. Kaupunkiympäristölautakunta teki tärkeän linjauksen siitä, että alueen muutosten suunnittelun alkuvaiheessa järjestetään yhteistapaaminen alueen yritysten ja kiinteistönomistajien kanssa, jotta varmistetaan, että yritysten tarpeet tulevat huomioiduksi, erityisesti tarvittavien kuljetusreittien turvaaminen. Vastauksessa todetaan myös, että jatkosuunnittelussa huolehditaan siitä, että työpaikat säilyvät Pitäjänmäen yritysalueella, joka on läntisen Helsingin merkittävin työpaikkakeskittymä. Lisäksi vältetään teollisuusalueen ja asuinalueen sekoittamista.

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslistan mielenkiintoisin asia on esitys kaupunginhallitukselle Hakaniemestä ydinkeskustaan suuntautuvan uuden tunneliyhteyden toteutusedellytysten, keskustan huoltotunnelin käytön tehostamisen ja Hiilineutraali ydinkeskusta -hankkeen tutkimista varten.

Päätösesityksen sisältönä on se, että SRV, Keva ja Ilmarinen oikeutettaisiin tutkimaan Hakaniementorilta Aleksanterinkadulle suuntautuvaa ja olemassa olevaan keskustan huoltotunneliin liittyvän uuden tunneliyhteyden toteutusedellytyksiä, tähän mahdollisesti liittyviä maanalaisia huolto-, logistiikka- ja pysäköintiratkaisuja sekä sen maalämmön- ja lämmöntalteenoton hyödyntämistä (Hiilineutraali ydinkeskusta -hanke). Hanke on erittäin kiinnostava. Kehittämishankkeessa tutkitaan keskustan huoltotunneliin liittyvän uuden tunneliyhteyden toteuttamista Hakaniemestä ydinkeskustaan sekä mahdollisuuksia tehostaa keskustan maanalaisten pysäköintilaitosten käyttöä. Uusi tunneliyhteys palvelisi erityisesti ydinkeskustaan idästä suuntautuvaa huolto- ja asiointiliikennettä.

Erinomaista uutta viikkoa!

 

pia1
Kokoomus Helsinki

Pia on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen, elinkeino- ja konsernijaostojen jäsen sekä Vantaan Energia Oy:n ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n hallitusten varapuheenjohtaja. Päivätyössä Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana. Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu