Helsingin kuntapolitiikan viikko 6/2023

Kaupunginhallitus käsittelee Pohjoisbaanan yleissuunnitelmaa ja valtuutettujen aloitteita. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2022 -raporttia. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää uusien päiväkotien hankesuunnitelmista.

 

Maanantai 6.2.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

Tiistai 7.2.

Kaupunkiympäristölautakunta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tarkastuslautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

Torstai 9.2.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Kaupunginhallituksen esityslistalla on Pohjoisbaanan yleissuunnitelma. Yleissuunnitelmassa määritellään Pohjoisbaanaksi nimetyn pyöräliikenteen runkoyhteyden toteuttamisperiaatteet ja kustannusarvio (peräti 28,7 miljoonaa euroa) noin yhdeksän kilometrin osuudelle Käpylän asemalta Vantaan rajalle. Tavoitteena on lisätä pyöräliikenteen määrää pääradan suuntaisella reitillä sekä parantaa reitin sujuvuutta ja turvallisuutta. Hankkeen arvioidaan parantavan merkittävästi reitin pyöräliikenteen sujuvuutta ja houkuttelevuutta. Pääradan linjausta myötäilevä reitti vähentää vaikutusarvion mukaan osuuden matka-aikaa kymmenellä minuutilla.

Lisäksi esityslistalla on kaupunginvaltuutettujen aloitteita, jotka jäivät viimeksi pöydälle.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaostossa kuullaan tilannekatsaukset Helsinki Partners Oy:n, Helsingin Kaupunkitilat Oy:n ja Forum Virium Helsinki Oy:n toimintaan Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan painopisteiden näkökulmasta.

Kaupunkiympäristölautakunta merkitsee tiedoksi Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2022 -raportin.

Tutkimuksessa selvitettiin helsinkiläisten tekemiä Helsingin sisäisiä matkoja (noin 1,8 miljoonaa matkaa) yhden vuorokauden aikana. Tutkimus antaa käsityksen siitä, kuinka paljon helsinkiläiset liikkuvat ja kuinka suuri osuus kaupungin sisäisistä matkoista tehdään jalan, pyöräillen, joukkoliikennevälineillä, henkilöautolla ja muilla kulkuvälineillä. Koronaepidemialla ja siihen liittyvillä rajoituksilla ja suosituksilla on ollut merkittävä vaikutus helsinkiläisten liikkumiseen viime vuosina. Myös koronaepidemian myötä syntynyt etätyökulttuuri on muovannut helsinkiläisten arkiliikkumista.

Yleisin matkojen kulkutapa oli kävely (47 % tehdyistä matkoista). Joukkoliikenteen kulkutapaosuus oli 23 %, henkilöauton 20 % ja polkupyörän 9 %. Kulkutapaosuudet pysyivät samalla tasolla kuin vuonna 2021. Tarkasteltaessa vain henkilöautolla ja joukkoliikenteellä tehtyjä matkoja joukkoliikenteen osuus oli suurempi (54 %) kuin henkilöautomatkojen osuus (46 %). Vapaa-ajan matkat olivat selvästi yleisimpiä matkoja (40 %). Toiseksi yleisimpiä olivat työ-, koulu- ja opiskelumatkat (26 %). Vapaa-ajan matkojen osuus on edellisvuoden tasolla ja edelleen koronaa edeltävää aikaa korkeammalla tasolla. Myös työmatkojen osuus on samalla tasolla kuin vuonna 2021, mutta edelleen selvästi korona-aikaa alemmalla tasolla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan esityslistalla on lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtajan virkaan ottaminen.

Päiväkoteja on tulossa lisää. Osoitteeseen Kalevankatu 48 tulee päiväkoti Kaartin Lasaretti 224 lapselle nykyisten päiväkoti Wilholan, vuorohoitopäiväkoti Lapin, Daghemmet Viktorian ja Daghemmet Fylgia Solhemin käyttöön. Tilat otetaan käyttöön elokuuhun 2024 mennessä. Vuokratilat korvaavat nykyiset huonokuntoiset tilat osoitteissa Mikonkatu 18, Lapinlahdenkatu 6, Eerikinkatu 45 ja Tehtaankatu 16 sekä Vuorimiehenkatu 12 ja niistä on mahdollista luopua hankkeen valmistuttua.

Toteutettavan hankkeen lisäksi talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2022-2030 sisältää eteläisellä alueella päiväkotitiloja hankkeissa Melkinlaituri 2026-27, Betaniatalo 2024, Tähtitorni 2026-27 ja Snellmanin AA/Lpk Rööperi 2030-31. Lisäksi kesällä 2022 on valmistunut vuokrahanke päiväkoti Roban ja daghemmet Robban käyttöön.

Osoitteeseen Paciuksenkatu 19 (Allergiatalo) on niin ikään tulossa päiväkoti. Tilat tulevat nykyisten päiväkotien Pihlaja ja Muksulaakso käyttöön. Lautakunta tulee ottamaan kantaa pysyvään lpk Pihlajan tilaratkaisuun (joka on herättänyt keskustelua) erikseen. Perusparannetut tilat mitoitetaan 182 lapselle ja otetaan käyttöön elokuuhun 2023 mennessä.

Erinomaista uutta viikkoa!

pia1
Kokoomus Helsinki

Pia on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen, elinkeino- ja konsernijaostojen jäsen sekä Vantaan Energia Oy:n ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n hallitusten varapuheenjohtaja. Päivätyössä Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana. Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu