Helsingin kuntapolitiikan viikko 9/2024

Kaupunginhallituksen esityslistalla on Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelman raportti. Kaupunginvaltuustossa on kyselytunti. Kaupunkiympäristölautakunnassa käsitellään keskusta-alueen elinvoimaisuuden parantamista. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan listalla on tilahankkeita.

Maanantai 26.2.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Tiistai 27.2.

Kaupunkiympäristölautakunta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Tarkastuslautakunta

Taloushallintopalveluliikelaitoksen johtokunta

Keskiviikko 28.2.

Työterveysliikelaitoksen johtokunta

Kaupunginvaltuusto

Torstai 29.2.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Rakentamispalveluliikelaitoksen (Stara) johtokunta

 

Kaupunginhallitus käsittelee Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelman raporttia. Helsinki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030, nollaavansa päästönsä vuoteen 2040 mennessä ja pyrkivänsä tämän jälkeen hiilinegatiivisuuteen (Kasvun paikka -Helsingin kaupunkistrategia 2021–2015). Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelma vastaa hiilineutraaliustavoitteeseen, joka tarkoittaa sitä, että vertailuvuoden 1990 suorista päästöistä vähennetään vuoteen 2030 mennessä vähintään 80 prosenttia ja loput (enintään 20 prosenttia) voidaan kompensoida. Vuonna 2022 Helsingin suorat kokonaispäästöt olivat 2 637 kt CO2 eq, eli päästöt olivat vähentyneet 25 prosenttia vertailuvuodesta 1990. Vuoden 2024 päästövähennystoimenpiteiden valmistelu alkaa keväällä.

Seurannan keskeisimpänä indikaattorina toimii kaupungin kokonaispäästökehitys. Tavoitteen etenemistä seurataan lisäksi seuraavien sektorikohtaisten indikaattoreiden kautta:

 • kaukolämmön kokonaispäästöt;
 • kaukolämmön ominaispäästökerroin;
 • lämmön kokonaiskulutus;
 • liikenteen kokonaispäästöt; sekä
 • sähkönkulutuksen päästöt (sis. kulutetun sähkön määrä ja sähköntuotannon päästökerroin).

Kaupunginhallituksen konsernijaostossa kuullaan Helsingin sataman ja Kiinteistö Oy Kaapelitalon ajankohtaiskatsaukset.

Kaupunginvaltuustossa on kyselytunti. Kyselytunnilla vastataan yhteen tai kahteen kaupunginvaltuutettujen ehdottamaan kysymykseen.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee pariinkin kertaan pöydälle jäänyttä lausuntoaan Kokoomuksen valtuustoryhmän ryhmäaloitteesta koskien keskusta-alueen elinvoimaisuuden parantamista. Virkamiesten vastauksessa ei vastattu esitettyihin kysymyksiin, joten katsotaan, saadaanko tähän hieman parempia vastauksia.

Esityslistalla on myös liuta puistosuunnitelmia.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnassa käsitellään jälleen lukuisia, sekä uusia kohteita että lakkautuksia:

 • kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös päiväkodin tarveselvityksestä osoitteeseen Maurinkatu 1a
 • päätös Yhtenäiskoulun perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä Käpylään osoitteeseen Louhentie 3
 • päätös Pasilassa sijaitsevan päiväkoti Kasöörin toiminnan lakkauttamisesta 1.8.2024 alkaen
 • päätös Kumpulassa sijaitsevan päiväkoti Marjalan toiminnan lakkauttamisesta 1.8.2024 alkaen
 • lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan tilojen hankesuunnitelmasta Vallilaan osoitteeseen Nilsiänkatu 6
 • lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Punavuoressa osoitteessa Perämiehenkatu 13 sijaitsevan lasten päiväkoti Meripirtin hankesuunnitelmasta

Hyvää hiihtoloman jälkeistä viikkoa!

 

pia1
Kokoomus Helsinki

Pia on Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen varajäsen, elinkeino- ja konsernijaostojen jäsen sekä Vantaan Energia Oy:n ja Helsingin Kaupunkitilat Oy:n hallitusten varapuheenjohtaja. Päivätyössä Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajana. Koulutus: oikeustieteen kandidaatti, kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti. Kahden nuoren aikuisen äiti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu