Miten kaltaisemme nykyihminen syntyi?
Tutkijoiden keskuudessa vallitsee monenlaisia näkemyksiä ihmisen syntyhistoriaan liittyvästä keskeisestä kysymyksestä: Mikä synnytti ihmismielen, inhimillisen tietoisuuden?
Kysymyksestä käydään maailmalla vilkasta keskustelua. Aihe kiinnostaa ihmisiä ja monet sitä käsittelevistä kirjoista ovat myyntimenestyksiä, esimerkiksi Yuval Noah Hararin Sapiens – ihmisen lyhyt historia, Jared Diamondin teokset, varsinkin Tykit, taudit ja teräs sekä David Graeberin ja David Wengrow’n kansainvälistä huomiota herättänyt teos The Dawn of Everything, joka ilmestyy suomeksi syksyllä 2022.
Toukokuussa julkaistiin suomeksi suomalainen tietokirja, joka vastaa omaperäisellä tavalla muun muassa tuohon kysymykseen. Se on tietokirjailija Pertti Koskelan teos Ihmissuvun, yhteiskunnan ja ihmisen synty – ehdotus ihmiskunnan uudeksi historiaksi, osa 1. Kirja perustuu filosofi Matti Puolakan (1947 – 2018) elämäntyöhön.
Tutkijoiden piirissä vallitsee pääosin yksimielisyys siitä, että Homo-suvun lajit ilmestyivät maapallolle 2,5 miljoonaa vuotta sitten, että anatomisesti nykyihmisen kaltainen Homo sapiens oli syntynyt Afrikassa jo ainakin 200 000 vuotta sitten, ja että noin 60 000 vuotta sitten tapahtui harppauksellinen muutos, käänne, jonka seurauksena kaltaisemme inhimillisen tietoisuuden omaava ihminen muodostui.
Merkkejä käänteestä ovat lyhyessä ajassa runsastuneet korut ja taide, innovatiivinen teknologia, kaukokauppa ja Homo sapiensin leviäminen Afrikasta muihin maanosiin. Muutosta kuvaamaan on käytetty mm. nimityksiä suuri harppaus eteenpäin (Jared Diamond), kognitiivinen vallankumous (Yuval Noah Harari) ja ihmisen kulttuuri alkuräjähdys (Juha Valste).
Jotkut tutkijat kieltävät käänteen kokonaan, koska merkkejä muutoksesta löytyy jo pian Homo sapiensin ilmaantumisen jälkeen. Toiset ohittavat tarpeettomana kysymyksen sen syistä ja loput kiistelevät niistä.
Mitään biologista syytä käänteelle ei ole löytynyt, vaikka tutkijat ovat sitä etsineet. Yhdeksi suosituimmista teorioista onkin muodostunut, että sen aiheutti geenimutaatio ja sitä seurannut kielen ja kommunikaation kehittyminen. Koskela: “Fossiilisten todisteiden puuttuessa selitystä käänteeseen on etsitty teoriasta, jonka mukaan tuolloin tapahtui äkillisiä geneettisiä muutoksia, joista ei jää jälkiä fossiiliaineistoon.” (s. 150) Minkäänlaisia tieteellisiä todisteita tuollaisista muutoksista ei tosiaan ole löytynyt.
Koskelan kirjassa esitetyn puolakkalaisen näkemyksen mukaan harppaus on kiistaton tosiasia, jolla on ratkaiseva merkitys nykyihmisen synnyn – ja sen myötä ihmisluonnon – selittämisessä ja ymmärtämisessä. Se esittää myös vastauksen kysymykseen, miksi ja miten harppaus tapahtui: Syynä oli yhteiskunnan synty, toisin sanoen muutos järjestäytymistavoissa, johon ihmislajin pakottivat muuttuneet, ankarat ilmasto-olot. Vastaus on kirjassa perusteltu loogisesti, eheästi ja tutkimustietoon nojaten.
Viitaten lukuisiin tutkijoihin, kuten Yuval Noah Harariin, Jared Diamondiin, Francis Fukuyamaan, David Graeberiin ja David Wengrow’hun, Koskela kirjoittaa: ”Kaiken kaikkiaan mainitut tutkijat – ja monet muut! – sivuuttavat kokonaan sen mahdollisuuden, että muutokset järjestäytymistavoissa olisivat voineet toimia ihmiseen johtaneen kehityksen moottorina.” (s. 155)
Homo-suvun kehitys on alusta lähtien ollut “ennen kaikkea järjestäytymistapojen kehityksen historiaa” ja ihmistymiskehitys käynnistyi jo Homo-suvun varhaisvaiheessa. Selviytyäkseen vaikeissa ulkoisissa oloissa sen lajit kehittivät yhteisöjensä sisäisiä ja niiden välisiä suhteita.
Toimeentulo- ja järjestäytymistavan merkitystä ihmisyyden synnylle ovat 1970-luvulla korostaneet muutamat tutkijat. Eteläafrikkalainen antropologi Glynn Isaac julkaisi vuonna 1978 ns. ravinnonjakoteesin. Hänen mukaansa ”keskinäinen jako”, työn ja hyödykkeiden jako, ”loi ihmisen”. Isaacin teesi kuvaa metsästykseen ja keräilyyn perustuneen lauman syntyä varhaisilla apinaihmislajeilla. Teesiä täydentää brittiläisen antropologin Mary Leakeyn teesi ”leiripaikka loi ihmisen”.
Isaacin ja Mary Leakeyn työn jatkaja, tunnettu paleoantropologi Richard Leakey (Mary Leakeyn poika) totesi Isaacin näkemyksen pohjalta: ” – – uusi toimeentulostrategia – – edellytti luultavasti huomattavaa sosiaalista järjestäytymistä ja yhteistyötä.” (s. 83)
Näiden näkemysten ansioita ei ole ehkä riittävästi tajuttu. Ne ovat merkittäviä virstanpylväitä ihmisen syntyhistorian selvittämisessä, mutta sellaisenaan kuitenkin riittämättömiä. Koskela kirjoittaa:
“Keskinäinen jako siinä muodossa kuin Homo-suvun apinaihmisten varhaiset lajit sitä sovelsivat, ei luonut kaltaistamme ihmistä (kuten ei leiripaikkakaan). Ensimmäiset merkit inhimillisestä tietoisuudesta eivät tulleet keskinäisen jaon soveltamisen myötä vaan yli kaksi miljoonaa vuotta myöhemmin, yhteiskunnan synnyn myötä. Suuntaa antavasti Isaac (kuten Mary Leakeykin) oli oikeassa: uuden toimeentulotavan omaksuneet Homo-suvun lajit lähtivät ihmistymisen tielle ja erkaantuivat siten muista kahdelle jalalle nousseista apinalajeista.” (s. 283).
Koskelan kirjassa on julkaistu tästä aiheesta essee, joka löytyy myös TÄÄLTÄ.
Sivustolla on myös Richard Leakeyn (1944 – 2022) elämäntyön kunniaksi julkaistu artikkeli, LINKKI.
Miten yhteiskunta sitten syntyi? Sitä, siihen johtaneita tekijöitä, sen seurauksia ja merkitystä käsitellään kirjassa perusteellisesti.
Metsästystä ja keräilyä harjoittaneet Homo sapiens -apinaihmisten (ks. alaviite) laumat alkoivat tehdä yhteistyötä keskenään selviytyäkseen vaikeissa ilmasto-olosuhteissa. Apinaihmisen luontoon kuuluva vihamielinen suhtautuminen vieraisiin lajitovereihin ja laumoihin vaikeutti yhteistyötä. Ja laumojen välinen yhteistyö oli myös uudenlainen uhka, sillä lauman jäsen saattoi omaa etuaan ajaakseen liittoutua naapurilauman kanssa omaa laumaa vastaan.
Kuva: Merenelävien keräilyä eli beachcombingia Midnaporessa, Intiassa. Beachcombing oli varhaisten Homo sapiens -laumojen n. 165 000 vuotta sitten Etelä-Afrikassa kehittämä uusi toimeentulotapa.
Wikimedia Commons
Parantaakseen selviytymismahdollisuuksiaan jotkut laumoista perustivat uudenlaisen organisaation, metsästäjä-keräilijöiden heimoyhteiskunnan.
Heimoyhteiskunta oli siis laumojen väliseen sopimukseen perustuva yhteenliittymä. Sen tärkein tavoite oli suojella heimon jäseniä vierailta heimoilta mutta myös oman heimon jäseniltä:
“Yhteistyöhön ryhtyneet sapiens-populaatiot varmasti joutuivat kieltämään jäseniään käymästä toistensa kimppuun. Noiden sapiens-populaatioiden jäsenten oli luovuttava totutuista tavoistaan. Yhteiskunta syntyi näin ”tietoisella päätöksellä” suojaksi Homo-suvun sapiens-lajin apinaihmisen luontoa vastaan.” (s. 183)
“Heimon syntyminen johti radikaaliin muutokseen yksilöiden välisissä suhteissa perusyksiköiden sisällä samoin kuin vierekkäisten perusyksiköiden välisissä suhteissa. Samaan heimoon kuuluvia muita perusyksiköitä ei voinut kohdella vihollisina. Mahdolliset ristiriidat oli käsiteltävä ’virallisesti’, heimon sääntöjen mukaan.” (s. 183)
Suhtautuminen lajitovereihin, perusyksikköön ja laumaan ei ollut enää vaistonvaraista, vaan heimoyhteiskunnan säännöt asettivat sille ehtoja. Ihminen samaistui uudella tavalla laumaansa ja heimoonsa. Yhteiskunnalliset arvot ja aatteet saivat alkunsa.
Mutta mutkikkaammat yhteiskunnalliset suhteet antoivat mahdollisuuden myös entistä mutkikkaampaan kieroiluun ja petokseen. Tätä uudenlaista inhimillistä pahuutta vastaan syntyi itsetarkoituksellinen oikeudentaju, joka tarkoittaa pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen silloinkin, kun siitä on itselle ulkoista vahinkoa.
“Se saattoi ilmetä sekä henkilökohtaisissa suhteissa, jolloin se oli sosiaalipsykologista oikeudentajua, että suhtautumisessa koko heimoa tai sen perusyksiköitä koskeviin eturistiriitoihin, jolloin siitä alkoi kehittyä oikeusäly.” (s. 156)
“Perusta sosiaalipsykologisen oikeudentajun ja oikeusälyn synnylle oli se, että heimo oli yhteiskunta, poliittinen organisaatio, johon sisältyi oikeusvaltion itu: Heimon kaikki jäsenet olivat sitoutuneet kunnioittamaan toistensa ihmisoikeuksia, vaikka he eivät olleet jokapäiväisessä toimeentulossaan riippuvaisia toisistaan.” (s. 190)
Yhteiskunnan keksimisellä oli siten ennen näkemättömät seuraukset: vasta se synnytti itsetarkoituksellisen oikeudentajun, ihmismielen ja inhimillisen tietoisuuden sellaisena kuin me sen tunnemme.
Kirjan esittely löytyy TÄÄLTÄ
Alaviite: Kirjassa kutsutaan apinaihmisiksi myös anatomisesti nykyihmisen kaltaisia Homo sapienseja ennen yhteiskunnan kehittämistä ja sen synnyttämää ihmismieltä.
Tulee mielenkiintoinen vertailukohde kun Graeberin ja Wengrow’n teos The Dawn of Everything ilmestyy suomeksi syyskuussa. Otsikolla Alussa oli… ihmiskunnan uusi historia.
Koskelan kirja on siis ensimmäinen osa sarjassa ”Ehdotus ihmiskunnan uudeksi historiaksi”. Ollaan siis hieman vaatimattomia, mutta samalla asialla.
Ilmoita asiaton viesti
”Kirjassa kutsutaan apinaihmisiksi myös anatomisesti nykyihmisen kaltaisia Homo sapienseja ennen yhteiskunnan kehittämistä ja sen synnyttämää ihmismieltä.”
Miksi ihmeessä siinä niin tehdään. ”Homo Sapiens -apinaihminen” on käsitteenäkin ihan järjetön.
”…Jared Diamondin teokset, varsinkin Tykit, taudit ja teräs…”
Mainittu kirja ei muuten käsittele millään tavoin ihmismielen tai inhimillisen tietoisuuden syntyhistoriaa.
Ilmoita asiaton viesti
Homo sapiens oli ikäänkuin homo sapiens -apinaihminen ennen kuin se laumaantui.
“Yhteistyöhön ryhtyneet sapiens-populaatiot varmasti joutuivat kieltämään jäseniään käymästä toistensa kimppuun. Noiden sapiens-populaatioiden jäsenten oli luovuttava totutuista tavoistaan. Yhteiskunta syntyi näin ”tietoisella päätöksellä” suojaksi Homo-suvun sapiens-lajin apinaihmisen luontoa vastaan.” (s. 183)
Eli homo sapiens -apinaihmisen luonto väistyi yhteiskunnan sääntöjen vaikutuksesta, jolloin ”homo sapiens -apinaihminen” lakkasi olemasta tultuaan laista tietoiseksi. Jäljelle jäi vain homo sapiens. Minä en kyllä jaksa uskoa uuden lajin syntyneen lainkuuliaisuudesta.
Mielenkiintoinen teoria kyllä, mutta minun mielestäni olisi hyvä vielä tuossa vaiheessa miettiä, oliko ”yhteiskunta” terminä oikea. Itse käyttäisin sen sijaan termiä yhdyskunta, kuten kaikista eläinlajeista on tapana. Yhdyskunnissa eläimillä on sääntönsä, ihan kuin homo sapienseillakin on havaittu olleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vastausta tuohon kommentin ensimmäiseen osaan:
Ne Homo sapiens -lajin laumat, jotka elivät ennen heimoyhteiskunnan syntyä tai jotka eivät omaksuneet uutta järjestäytymistapaa, elivät samankaltaisessa laumaorganisaatiossa kuin muutkin apinaihmislajit (esim. neandertalinihminen). Yhteiskunta on osoittautunut erittäin menestykselliseksi toimeentulotavaksi – nykyihminen levittäytyi sen syntymisen jälkeen koko maapallolle, kun taas muut Homo-suvun lajit kuolivat sukupuuttoon. Samoin päättyi Homo sapiensin elämä laumaorganisaatiossa. Luonnonvalinta on siis suosinut lajia, joka on järjestäytynyt menestyksekkäimmin.
Lainaus kirjan sivulta 158: ”Nykyisin tiedetään, että syntyessään lajina anatomisesti kaltaisellamme apinaihmisellä ei ollut inhimillistä tietoisuutta. Se ei ollut missään mielessä viisaampi kuin muutkaan Homo-suvun apinaihmisten lajit. Itse asiassa oli Linnén nykyihmiselle antaman tieteellisen nimen väärinkäyttöä nimetä tuo apinaihminen Homo sapiensiksi. Nimen lajiosa, sapiens, antaa aivan virheellisen kuvan tuon vain anatomisesti
meidän kaltaisemme apinaihmisen henkisistä kyvyistä.”
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisellä on kaksi ratkaisevaa eroa lähisukulaisiinsa simpansseihin, ja muihin apinoihin.
1. Ihminen oppi kävelemään jatkuvasti kahdella jalalla, ja se vapautti kädet kaikkeen muuhun. Sukulaiset kävelevät kahdella jalalla vain satunnaisesti.
2. Ihmisillä on sukulaisista poikkeava kurkunpää, joka mahdollisti laajan äänikirjon ja sanojen muodostamisen.
Näillä ominaisuuksilla ihminen alkoi kehittymään.
Ilmoita asiaton viesti
Koskela kirjoittaa s. 285:
”Isaacin mukaan ’viisi käyttäytymistapaa erottaa ihmiset ihmisapinasukulaisistaan: (1) liikkuminen kahdella jalalla, (2) puhuttu kieli, (3) ravinnon säännöllinen ja järjestelmällinen sosiaalinen jakaminen, (4) eläminen tietyissä kotitukikohdissa, (5) kookkaiden eläinten saalistaminen.’
Isaacin ja Leakeyn luettelo on mielivaltainen. Eroja ihmisen ja ihmisapinoiden käyttäytymistapojen välillä on lukemattomia. Miten asettaa kysymys ihmisen erityisyydestä? Ensinnäkin voidaan kysyä, mikä erotti apinaihmisen (ihmistymisen tielle lähteneet ihmisapinat) niistä ihmisapinoista, jotka pysyivät ihmisapinoina. Eli silloin kysymys kuuluu, mikä tekijä johti jotkin ihmisapinalaumat ihmistymisen tielle. Mielestämme se oli Isaacin ja Leakeyn luettelon kolmas kohta, ”ravinnon säännöllinen ja järjestelmällinen jakaminen”. Kahdelle jalalle nousu ei ollut ratkaiseva tekijä. Puhuttu kieli kehittyi keskinäisen jaon asettamien sosiaalisten
vaatimusten vuoksi. Leiripaikan tärkein merkitys oli mahdollistaa keskinäinen jako. Keskinäiseen jakoon perustuvan toimeentulotavan kehittyminen johti myöhemmin suurriistan metsästykseen.”
Kirjan sivulla 238 Koskela lainaa eläintutkija Frans de Waalia:
”Etsimme aina yhtä suurta eroa, oli se sitten muita sormia vastaan liikkuvat peukalot, yhteistyö, huumori, puhdas altruismi, seksuaalinen orgasmi, kieli tai kurkunpään rakenne. Etsintä alkoi kenties Platonin ja Diogeneen väittelystä siitä, mikä on ihmislajin tiivein määritelmä. Platon ehdotti, että ihmiset ovat ainoat olennot, jotka olivat sekä alastomia että kävelivät kahdella jalalla. Määritelmä osoittautui kuitenkin virheelliseksi, kun Diogenes toi luentosaliin kynityn linnun ja laski sen vapaaksi sanoen: ’Tässä on Platonin ihminen.’”
Koskela toteaa, että ”Kerran toisensa jälkeen käsitykset jostain nimenomaisesta ominaisuudesta, joka ehdottomasti erottaa ihmisen kaikista eläimistä, ovat osoittautuneet kyseenalaisiksi.”
Kyseenalaisuudet käydään kirjassa perusteellisesti läpi yksi toisensa jälkeen. Pari esimerkkiä:
”Pystyasento syntyi noin seitsemän miljoonaa vuotta sitten. Se ei aloittanut mitään peruuttamatonta kehityskulkua. Simpanssin ja ihmisen yhteinen kantamuoto liikkui pystyssä kahdella jalalla paremmin kuin simpanssi nykyään. Simpanssi löysi ekologisen lokeron, jossa oli eduksi luopua pystykävelystä. Australopithecukset kävelivät kahdella jalalla. Niiden järjestäytymistapa oli kuitenkin kauempana varhaisten Homo-lajien laumoista kuin simpansseilla.”
(s. 135-136)
”Seitsemän miljoonaa vuotta sitten kahdelle jalalle nousseet ihmisapinat valmistivat ja käyttivät varmasti jonkinlaisia työkaluja, koska monet eläimet, myös kädelliset, kuten esimerkiksi simpanssit, hyödyntävät työkaluja. Puutyökaluista ei kuitenkaan jää arkeologisia jälkiä. Työkalujen valmistus ja käyttö ei johtanut mitään eläimiä, ei edes kaksijalkaisia ihmisapinoita, ihmistymiskehityksen alkuun.
Kun Goodall oli havainnut tutkimuksissaan Afrikassa 1960-luvun alussa, että simpanssit käyttivät työkaluja, hän ilmoitti löydöstään Louis Leakeylle, joka totesi siihen: ’Nyt meidän on määriteltävä uudelleen työkalu, määriteltävä uudelleen ihminen, tai hyväksyttävä simpanssit ihmisiksi.’”
(s. 242-243)
Ilmoita asiaton viesti
60000 vuotta sitten tapahtunutta kognitiivista harppausta tukevat mm. instrumenttilöydöt, joiden perusteella neandertaleilla oli kehittynyt kyky abstraktioihin ja teoretisointiiin taiteellisten kykyjen taustalla:
https://www.bing.com/search?q=neanderthal+flute&cvid=3f7bac2c6842468290c9fb34e1c20638&aqs=edge.0.0l3.14107j0j1&pglt=43&FORM=ANNTA1&PC=SCOOBE
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos lähteestä. Tosin se tietysti todistaa lähinnä, että kyky kulttuuriseen harppaukseen oli niin sapienseilla kuin neandertaaleilla, joten molemmat kai sitten olivat jo nykyihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole lukenut Koskelan kirjaa. Toivon tietysti, että se olisi kiintoisampi kuin alustajan tulkinta siitä.
Alustuksessa on suora sitaatti: ”Kaiken kaikkiaan mainitut tutkijat – ja monet muut! – sivuuttavat kokonaan sen mahdollisuuden, että muutokset järjestäytymistavoissa olisivat voineet toimia ihmiseen johtaneen kehityksen moottorina.” (s. 155)
En siis tiedä, keitä Koskela itse on maininnut, mutta alustajan mainitsemia tutkijoita koskevana väite on hämmästyttävä, eikä mitenkään myönteisessä mielessä.
Vähintään pitäisi miettiä, merkitseekö ”ihmiseen” tuossa Homoa vai Homo sapiens sapiensia. Mikäli ”muutokset järjestäytymistavoissa” otetaan kuivasti kulttuurievoluutiona, ”mainituista” asian ”sivuuttaa” vain Diamond, joka puhuu paljon uudemmista asioista.
Mikäli ”yhteiskunta” taas tehtiin ”tietoisella päätöksellä” suojaksi ”apinaihmisen luontoa vastaan”, ihmisen syntyyn johti ihmisten suunnitelma ennen kuin ihmisiä oli. Sekoilua.
Ilmoita asiaton viesti
Mulle töksähti ensimmäisenä tuo mainittu Jared Diamondin käyttäminen lähteenä merkityksessä jota kirjastaan ei todellakaan löydy. Joko blogisti tai kirjan tekijä ei ole lukenut koko teosta tai sitten tuo on joku kumma lapsus.
Uusi historia ry:n tehtävä näyttää olevan Matti Puolakan elämäntyön ja ajattelun julkituominen. Koskela on tuon yhdistyksen puheenjohtaja. Minusta tämä vaikuttaa lähinnä pseudotieteeltä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Puolakka
Ilmoita asiaton viesti
Koskela viittaa kolmeen Jared Diamondin kirjaan, joissa nimenomaan kyseistä aihetta on käsitelty: kirjat Kolmas simpanssi, Tykit, taudit ja teräs sekä Maailma eiliseen saakka. En viitsi tähän kopioita ko. kohtia, sillä asia selviää, kun tutustuu Koskelan kirjaan ja sen lähdeluetteloon, jossa kaikki viittaukset on mainittu sivunumeroita myöten. Kirja on saatavilla myös kirjastoista.
Hyvään keskustelukulttuuriin kuuluu, että ei esitetä ”vaikutelmia” omien ennakkoluulojen (ja tässä tapauksessa myös omien virheellisten tietojen) pohjalta ottamatta selvää itse asiasta.
https://humanpath.net/rehellisen-vaittelykulttuurin-saannnot/
Uusi historia -yhdistyksen tehtävänä on tosiaan Matti Puolakan elämäntyön julkaiseminen. Koskelan kirja on vakavassa mielessä tehty puheenvuoro ajankohtaiseen tieteelliseen keskusteluun. Toivomme kovasti asiallista keskustelua kirjassa esitetyistä näkemyksistä (mielellään niin, että lukee ensin kirjan…). Aika ja tuleva keskustelu näyttävät, kuinka kestäviä ne ovat. Ainakin kysymyksenasetteluina ne jäävät varmasti aatehistoriaan.
https://humanpath.net/category/kuka-oli-matti-puolakka/
Koskela ei ole -yhdistyksen puheenjohtaja, vaan minä.
Ilmoita asiaton viesti
”…Jared Diamondin teokset, varsinkin Tykit, taudit ja teräs…”
Ilmoita asiaton viesti
Tykit, taudit ja teräs kyllä käsittelee nimenomaan kaltaisemme nykyihmisen syntyä, joka Pia Länsmanin kirjoituksessa on otsikkona. Diamondin oma ilmaus tuolle tapahtumalle on ”Suuri Harppaus Eteenpäin”, ja siitä löytyy tekstiä hakemiston mukaan sivuilta 41, 42, 43, 47 ja 55.
Toisaalta on totta, että tuo Suuri harppaus eteenpäin ei ole kyseisen teoksen varsinainen aihe. Tuo muotoilu ”varsinkin Tykit, taudit ja teräs” saattaa olla minulta peräisin, sillä olen myös kirjoittanut Koskelan teoksesta sekä blogijutun että flyereita. Blogiteksti täällä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/helisantavuori/uutuuskirja-kysyy-keita-me-olemme-mista-tulossa-minne-menossa-miten-ja-miksi/
Ja flyerin teksti on täällä:
https://humanpath.net/uutuuskirja-ihmisen-synnysta-kysyy-keita-me-olemme/
Miksi ”varsinkin” – se periytyy yhdistyksemme piirissä käydyistä keskusteluista, joissa yksimielisesti olemme pitäneet tätä teosta Diamondin parhaana. Mutta jos puhutaan siitä, minkälainen kokonaisnäkemys hänellä on historiasta, niin se edellyttäisi noiden kolmen teoksen arviointia (siis Kolmas simpanssi ja Romahdus lisäksi.)
Tykit, taudit ja teräs on siitä hyvä, että siinä käy ilmi miten kehitys on epätasaista. Se siis vastaa hyvin yksioikoiseen, mekanistiseen kritiikkiin jota on esitetty teleologis-essentialistista historianäkemystä vastaan (vastaa, vaikka Diamond tuskin on teleologisuuden kannalla).
Toiseksi, tuo teos on ehdoton, hieno, paras mahdollinen kaikkien rotuoppien ja rasismin vastainen julistus. Se, että nykyisen mallinen kehittynyt yhteiskunta syntyi juuri Eurooppaan, johtu sattumista, olosuhteista, ei minkään ihmisryhmän tai rodun paremmuudesta tai huonommuudesta. Tuo asia on siinä ainakin esitetty perinpohjaisesti ja suurella asiantuntemuksella.
Lopuksi totean vielä että olen puheenjohtajamme Pia Länsmanin kanssa aivan samaa mieltä siitä, että Matti Puolakan filosofinen elämäntyö, johon Koskelan kirja perustuu, tulee jäämään aatehistoriaan, riippumatta siitä mitä yksittäsiä virheitä se sisältäisi tai mitä virheitä me, jotka hänen filosofiaansa nyt julkaisemme, olemme tehneet tai tulemme tekemään. Kuten varmasti tulemme.
Ilmoita asiaton viesti
Luomiskertomus on itse asiassa hyvä mytologia, jonka joskus ammoin joku kehityskulkua ymmärtävä ihminen on kirjoittanut kuvaamaan symbolisesti ihmisen muuttumista eläimen kaltaisesta oliosta nykyisenlaiseksi yhteisöllistä työtä tekeväksi olennoksi.
Kuten siinä kuvataan ihminen on alunperin viettänyt aikaansa alastomana trooppisessa ympäristössä keräten ravinnokseen mm. hedelmiä puista. Jossain vaiheessa sitten ihmisille on muodostunut eläimistä poiketen ominaisuus, jota kutsutaan omaksitunnoksi. Tätä symboloi kielletyn hedelmän syöminen.
”Samoihin aikoihin” ihminen ”huomasi olevansa alasti” ja alkoi verhota seksuaalisuuttaan vaatettamalla sukuelimensä, mikä eittämättä on ollut vaatetuksen ensimmäinen askel. Todennäköisesti kyse ei ole ollut viikunanlehdistä, mutta jostain vastaavasti saatavilla olevasta materiaalista.
Sen jälkeen ihminen ”on ajettu pois” paratiisista ja hän on joutunut tekemään ”otsa hiessä työtä leipänsä eteen”, niin kuin tänäkin päivänä edelleen on asian laita. Se on synnyttänyt järjestyneen yhteiskunnan työnjakoineen.
Luomiskertomuksen laatija on myös jollain tavoin oivaltanut oikein tarinan alkuosassa kuvatun elämän synnyn eri vaiheet. Ensin elämä tuli mereen, siitä mantereille ja kaikista elävistä vihoviimeinen luomus oli ihminen. Tämä vastaa täysin nykyistä tieteen käsitystä myös.
Ilmoita asiaton viesti
Luomiskertomuksen mukaan yhteyttävät kasvit luotiin ennen aurinkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa kohden on pieni fiba, vaikka perättäisistä ”päivistä” siinäkin on kyse. Hmmm… jospa kasvien siemenet kylvettiin ensin illalla ja aurinko luotiin sitten heti aamulla.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ei tossa välttämättä ole kuin maks 12 tunnin heitto. Pikku juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan testamentin luomiskertomuksessa on kyllä tiettyä jytinää nimenomaan ihmislajin kulttuuriharppausta koskien, vaikka sen kosmologia on huuhaata.
Suurin osa nykyihmisen perimästä on kotoisin juuri niiltä harvoilta, jotka joutuivat tekemään 60 000 – 80 000 vuoden takaisissa entropiakriiseissä ratkaisuja, kun hedelmiä ei riittänyt poimittaviksi. Esi-isämme lähtivät Adenista itään.
Muutaman kymmenen ihmisen kädellisyhteisöjä oli tietenkin ollut vuosimiljoonia, eikä tuossa harppauksessa siinä suhteessä mitään ihmeellistä tapahtunut. Joskus 10 000 vuotta sitten alkoi ilmetä kaupunkeja ja valtioita.
Graeber ja Wengrow haluaisivat vähätellä maanviljelyksen merkitystä ison yhteiskunnan synnyssä, mutta itse luotan tässä Harariin, Fukuyamaan ja kaupunkilais- eli maatalousjärkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhan testamentin luomiskertomus on sen verran lyhyesti ja tulkinnanvaraisesti kerrottu, että se hyvällä tahdolla on sovitettavissa melkein mihin tahansa kulloinkin vallitsevaan käsitykseen ihmislajin synnystä jos se luetaan symbolisena. Kirjaimellisesti luettuna se on tietenkin alusta loppuun huuhaata.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten ylempänä kirjoitin mielestäni siinä on kyllä hyvin taidokkaasti kirjoitettu kehityshistorian olennaiset askeleet ”suuressa kuvassa”, ottaen huomioon primitiivisen kuulijakunnan käsityskyvyn. Se perustuu mytologianakin älykkään kirjoittajan ymmärrykseen todellisesta kehityskaaresta verrattuna vaikkapa Kalevalan selitykseen Sotka-lintuineen.
Ilmoita asiaton viesti