Asuntosijoittajien veroedusta luovuttava

TIEDOTE
19.8.2021

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikosken mukaan asuntosijoittajien veroetu tulisi poistaa osana keinoja, joilla vahvistetaan Suomen veropohjaa. Hän peräänkuuluttaa myös laajempaa veroremonttia varallisuuserojen kasvun taittamiseksi.

Lohikosken mukaan taloyhtiölainoista on tullut asuntosijoittajille keino kerätä varallisuutta ilman, että siitä maksetaan veroja. Sijoittajat voivat vähentää yhtiölainan lyhennyksen vuokratuotosta.

– Asuntosijoittajan varallisuus siis karttuu ilman, että hän maksaa euroakaan pääomaveroa saamistaan vuokratuloista. Nykyjärjestelmä on ongelmallinen myös ylivelkaantumisen näkökulmasta ja kyseinen verovähennysoikeus olisi syytä poistaa, Lohikoski sanoo.

Samaan aikaan kasvukeskusten pienituloiset käyttävät yhä suuremman osan tuloistaan asumiseen. Lohikoski nosti myös esiin puheessaan, että on tärkeää etenkin kasvukeskusten asuntopulan lievittämiseksi pitää kiinni hallituksen tavoitteesta rakentaa 10 000 ARA-asuntoa vuosittain.

– Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa esitetty 50 miljoonan euron vähennys kohtuuhintaisen asuntotuotannon korkotukilainavaltuuteen on peruttava lopullisesta budjettiesityksestä, Lohikoski sanoo.

Lohikosken mukaan Suomessa on käynnistettävä laajempi keskustelu varallisuuserojen kasvun taittamisesta. Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan varallisuuserot Suomessa ovat jatkaneet kasvuaan. Vaurain kymmenesosa väestöstä omistaa jo puolet kaikkien kotitalouksien yhteenlasketusta nettovarallisuudesta.

– On selvää, että tarvitsemme laajemman veroremontin. Nyt olisi korkea aika käynnistää valmistelu varallisuusveron käyttöönottamiseksi. Maltillisellakin varallisuusverolla voidaan kerätä tärkeitä lisätuloja valtion kassaan, Lohikoski sanoo.

Hallitus on sopinut tekevänsä budjettiriihessä päätöksiä 100-150 miljoonan euron valtiontaloutta vahvistavista veroratkaisuista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Pia Lohikoski puhui Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa torstaina 19.8.2021.

+2
pialohikoski
Vasemmistoliitto Kerava

Kansanedustaja, Uusimaa.
Valtiovarainvaliokunnan jäsen.
Keravan kaupunginhallituksen vpj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu