Ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii jatkossakin suuria investointeja

TIEDOTE
28.9.2021

Ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii jatkossakin suuria investointeja

Eduskunta aloitti tänään valtion ensi vuoden budjetin käsittelyn. Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski totesi, että Suomen pärjääminen ja riittävät ilmastotoimet ovat toisiinsa sidottuja asioita. Hänen mukaansa budjettiesitys on askel kohti entistä ilmastoystävällisempää ja oikeudenmukaisempaa taloutta.

-Suomi on nyt matkalla maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi. Työ on vasta alussa, mutta meillä on nyt oikea suunta.

-Jotta voimme ratkaista ilmastokriisin, tarvitsemme jatkossakin merkittäviä investointeja, aitoa budjettisuvereniteettia ja julkisen talouden liikkumatilan kasvattamista, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ryhmäpuheen pitänyt Lohikoski totesi.

Lohikoski muistuttaa, että jotta ilmastokriisi voidaan torjua, pitää taloutta uudistaa ympäri maailman. Ympäristön kantokyvyn huomioiva ekologinen jälleenrakennus muodostaa tulevaisuudessa pohjan työlle ja liiketoiminnalle.

Ilmastotoimien lisäksi budjetissa panostetaan vahvasti sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja eriarvoisuuden torjumiseen. Hallitus puuttuu esimerkiksi superrikkaiden verovälttelyyn ja lisää kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Hoitotakuun myötä jokainen pääsee lääkäriin ajoissa asuinpaikasta ja lompakon paksuudesta riippumatta.

-Hoitotakuu parantaa terveydenhoidon tasa-arvoa ja kaventaa ihmisten terveyseroja. Oikeus päästä ajoissa lääkäriin kuuluu kaikille, ei harvoille, Lohikoski toteaa.

Lohikoski on tyytyväinen siihen, että 1980-luvulla alkanut uusliberalismin kultakausi on tulossa päätökseensä erityisesti länsimaissa ja aktiivisesta talouspolitiikasta on tullut maailmanlaajuisesti jälleen valtavirtaa.

-Koronakriisistä palautuminen on tämän ansiosta ollut poikkeuksellisen tehokasta. Reilun kymmenen vuoden takaiset finanssi- ja eurokriisi todistivat, että rahoitusmaailman sääntelyn purkaminen ei tuo vakautta ja hyvinvointia, eikä kriiseistä selvitä leikkauspolitiikalla, Lohikoski päättää.

0
pialohikoski
Vasemmistoliitto Kerava

Kansanedustaja, Uusimaa.
Valtiovarainvaliokunnan jäsen.
Keravan kaupunginhallituksen vpj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu