Kaivoslainsäädännön perusasetelmaa tulee muuttaa siten, että maaperän rikkaudet kuuluvat kansalaisille

TIEDOTE 11.11.2021

 

Kansanedustaja Pia Lohikoski lupasi vasemmistoliiton tekevän kaikkensa, jotta hallitusohjelmaan kirjattu kaivosten ympäristönsuojelun parantaminen toteutetaan. Hän puhui Kaivostoiminnalle rajat -mielenosoitukselle eduskuntatalon edustalla.

Lohikoski onnitteli Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitteen tekijöitä tavoitteen ylittämisestä. Kansalaisaloite saavutti eduskuntakäsittelyyn vaadittavan määrän allekirjoituksia lokakuun puolivälissä.

Lohikosken mukaan vasemmistoliitto on kansalaisaloitteen perusajatuksen kanssa samaa mieltä. Hän lainasi puheessaan aloitetekstiä.

– Meidän tulee asettaa kaivostoiminnalle rajat kansallisella tasolla. Suomessa tulee olla kaivoksia tulevaisuudessakin, mutta ei missä tahansa tai millä ehdoilla tahansa. Tämän ajatuksen me allekirjoitamme täysin, hän sanoi.

Lohikoski muistutti, että vasemmistoliitto teki jo edellisellä hallituskaudella kirjallisen kysymyksen kaivoslain kiireellisestä uudistamisesta.

– Peräänkuulutimme jo silloin malminetsinnän rajaamista luonnonsuojelualueiden ulkopuolelle. Lisäksi vaadimme, että ympäristöriskit tulisi arvioida erittäin huolellisesti. Myös kaivosyhtiöiden vastuita luonnonsuojelusta ja alueen palauttamisesta kaivostoiminnan jälkeen tulisi kasvattaa. Näin vaadimme edelleen, hän sanoo.

Lohikosken mukaan kaivoslainsäädännön perusasetelmaa tulee muuttaa siihen suuntaan, että maaperän rikkaudet kuuluvat kansalaisille, ei yhtiöille. Lisäksi kunnilla on oltava yksiselitteinen oikeus kieltää kaupalliseen toimintaan tähtäävä malminetsintä ja kaivostoiminta omalla alueellaan.

– Itse olen näiden tavoitteiden tukemisen lisäksi tehnyt viime keväänä kirjallisen kysymyksen Päijänteen vesistön suojelemisesta kaivostoiminnalta. Olen huolissani koko alueen luontoarvoista ja Päijännetunnelissa virtaavasta, jopa miljoonan suomalaisen juomavedestä, Lohikoski sanoo.

Lohikoski lupasi, että vasemmistoliitto tekee kaikkensa, jotta hallitusohjelmaan kirjattu kattava lista kaivosten ympäristönsuojelun tason parantamisesta toteutetaan. Tähän tarvitaan muiden hallituspuolueiden tuki, ja Lohikoski toivoi kansalaisten aktiivisuuden osaltaan edistävän tätä tavoitetta.

Kaivostoiminnalle rajat -mielenosoituksen järjestivät Saimaa ilman kaivoksia ry, Pro Heinävesi, Pelastetaan Päijänne, Ei kaivoksia Suomen käsivarteen sekä Kansalaisten Kaivos Valtuuskunta.

+3
pialohikoski
Vasemmistoliitto Kerava

Kansanedustaja, Uusimaa.
Valtiovarainvaliokunnan jäsen.
Keravan kaupunginhallituksen vpj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu