Koronakriisi on tehnyt näkyväksi kulttuurialan ammattilaisten toimeentulon epävarmuuden

Pia Lohikoski puhui kulttuurialan mielenosoituksessa 3.6.2021.

 

Kulttuurialan ammattilaisten toimeentulon turvaaminen edellyttää rakenteellisia uudistuksia esimerkiksi sosiaaliturvaan. Vasemmistoliitto ei halua vastakkainasettelua ravintola- ja kulttuurialan välille, vaan eri elinkeinoja on kohdeltava yhdenvertaisesti. Pidin tänään Vasemmistoliiton puheenvuoron kulttuurialan mielenosoituksessa Helsingissä.

Kulttuuri- ja taidealan kenttä on moninainen, mutta suurella osalla ansioturvan ja perusturvan epävarmuus oli arkipäivää jo ennen koronaa. Koronakriisi on todella tehnyt näkyväksi tämän. Aivan liian moni kulttuurialan ammattilainen joutuu ottamaan suuria, henkilökohtaisia taloudellisia riskejä, jotta tähän maahan saadaan meille kaikille tärkeitä taide- ja kulttuurielämyksiä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on useaan kertaan vaatinut kulttuurialalle lisätukea koronakriisistä selviämiseksi. Olemme ehdottaneet esimerkiksi niin kutsuttua Tanskan mallia, joka tarkoittaisi suoraa kompensaatiota kulttuurialan toimijoille. Kustannustuessa ja tapahtumatakuussa vasemmistoliitolle on ollut tärkeää huomioida mahdollisimman hyvin freelancerit ja yksinyrittäjät.

Kriisi on tehnyt näkyväksi myös perustulon tärkeyden. Se on aivan oleellinen uudistus myös taide- ja kulttuurikentälle. Itse vaadin väliaikaista perustuloa jo maaliskuussa 2020, kun koronakriisi vyöryi päälle.

Kulttuurialan kenttä on tehnyt valtavasti töitä, jotta erilaisia tapahtumia voisi järjestää koronaturvallisesti ja niitä on myös onnistuneesti järjestetty. Olemme vasemmistoliitossa olleet jo pitkään sitä mieltä, että olisi jo aika keventää tapahtumien rajoituksia. On oikeudenmukaista, että eri aloja kohdellaan yhdenvertaisesti.

Nykyinen tilanne vaatii myös päättäjiltä peiliin katsomista. Vaikka moni päättäjistä ymmärtää taiteen ja kulttuurin merkityksen ihmisten elämässä ja yhteiskunnassa, tämä ei näy tarpeeksi kulttuurialan toimeentulon edellytyksissä.

Me päättäjät emme ole onnistuneet puolustamaan kulttuuri- ja taidekenttää niin hyvin kuin he olisivat ansainneet. On katsottava tulevaisuuteen ja mietittävä yhdessä, miten voimme tehdä asiat paremmin. Tässä työssä kulttuurialan oma asiantuntemus on aivan oleellisessa asemassa.

0
pialohikoski
Vasemmistoliitto Kerava
Ehdolla kuntavaaleissa

Kansanedustaja, Uusimaa.
Valtiovarainvaliokunnan jäsen.
Keravan kaupunginhallituksen vpj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu