Miksei Postin palvelutarjonta enää kelpaa julkishallinnon tarpeisiin?

Olen tehnyt tänään kirjallisen kysymyksen julkishallinnon käyttämistä postipalveluista. Valtio-omisteinen Posti Group Oyj on jo vuosia kamppaillut haasteiden kanssa samalla, kun valtion virastot eivät hyödynnä täysimääräisesti Postin kirjepalveluita.

Postin hallintoneuvoston jäsenenä olen joutunut pohtimaan ratkaisuja vaikeisiin haasteisiin, joita Posti kohtaa näin digitalisaation aikana. Vähenevä kirjepostin volyymi ja samalla jakeluvelvoitteen täyttäminen on vaikea yhtälö. Minusta julkishallinnon postipalvelut tulisi ostaa lähtökohtaisesti Postilta, jolla on myös osittainen julkisen palvelun rooli.

Posti Group Oyj toimii markkinaehtoisesti, mutta sillä on samaan aikaan vahva strateginen intressi. Valtion on taattava, että kirjepostijakelu on taattu koko Suomen alueella siitä huolimatta, että joillakin alueilla jakelutoiminta on jopa tappiollista. Kyseessä on myös huoltovarmuuskysymys.

Yksityisillä yrityksillä ei ole tätä julkiseen strategiseen intressiin liittyvää painetta toiminnassaan. Palvelujen tarjoajaksi onkin esimerkiksi Verohallinnon kohdalla valikoitunut yksityinen jakeluyritys. Valtio ei siis hyödynnä haasteiden kanssa kamppailevan oman, valtionyhtiönsä palveluita.

Hankintalain vaatimuksia postipalvelujen kilpailuttamiseksi tulisi tarkastella uudestaan. Lakiin voitaisiin tehdä esimerkiksi soveltamispoikkeus tai -rajaus, joka mahdollistaisi sen, että julkishallinto voisi ostaa postipalveluja valtio-omisteiselta Posti Group Oyj:ltä.

Tänään eduskunnassa käsittelyssä oleva hallituksen esitys postilain muuttamiseksi yrittää taklata muun muassa jakelun kannattamattomuuteen liittyviä ongelmia. Kirjepostin vähennyttyä radikaalisti postitoiminnan uudistaminen on osoittautunut välttämättömäksi. Lakiluonnoksessa esimerkiksi keräily- ja jakeluvelvoite vähennetään viidestä päivästä kolmeen.

Postin valitettavia sopeuttamistoimia on jouduttu tekemään laajalla skaalalla. Jotta Posti voi toteuttaa julkista tehtäväänsä mahdollisimman vakaasti myös pitkällä aikavälillä, tulee sen toimintaedellytykset varmistaa kaikin keinoin. Postin palveluiden käyttäminen julkishallinnon kirjepostipalveluiden tarjoajana voisi tarjota ainakin hieman parannusta haastavaan tilanteeseen.

+1
pialohikoski
Vasemmistoliitto Kerava

Kansanedustaja, Uusimaa.
Valtiovarainvaliokunnan jäsen.
Keravan kaupunginhallituksen vpj.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu