Musiikki- ja tapahtuma-ala tarvitsevat lisätukea

TIEDOTE 25.8.2020

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen musiikki- ja tapahtuma-alan koronatuista. Lohikoski nosti tapahtuma-alan tukalan tilanteen esiin myös Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa viime viikon lopulla.

Lohikosken mukaan yritystoiminnan jatkaminen on nyt monella vaakalaudalla. Hän kysyy, miten hallitus aikoo tukea tapahtumatuotantoalaa, jotta vältyttäisiin laajamittaisilta konkursseilta.

– Koko tapahtuma-ala on koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi kriisissä, kun joka ikinen kevään keikka, näytös ja tapahtuma oli peruttu. Tapahtuma-ala ei pääse nousemaan kuopastaan, kun tukimekanismit eivät istu sirpaleisen alan luonteeseen yhtä hyvin kuin muille yrityksille, Lohikoski sanoo.

Tapahtumateollisuudessa on kyse miljardiluokan liikevaihdosta ja kymmenistä tuhansista työpaikoista. Lisäksi tapahtumakoneiston uudelleen käynnistyminen vie aikansa, kun suurten tapahtumien järjestelyt vievät tavallisesti kuukausia.

– Tarvitsemme tukitoimenpiteitä, jotka huomioivat tapahtumatuotantoalan erityisluonteen. Myönnettyjen tukipakettien lisäksi hallituksen olisi tuotava seuraavissa lisätalousarviossa esityksiä siitä, miten tapahtuma-alan toimijoita voitaisiin tukea pandemian seuraavan aallon yli, Lohikoski sanoo.

Lohikosken mukaan keväällä lanseerattu yritysten kustannustuki oli tarpeellinen tuki monelle yritykselle. Se kuitenkin soveltuu huonosti tapahtuma-alan toimijoille alan pirstaleisen luonteen vuoksi. Tapahtuma-alan yrittäjät ovat päässeet työttömyysturvan piiriin, mutta eivät saa kustannustukea tai yksinyrittäjien tukea yrityskulujensa kattamiseksi.

Moni tapahtuma-alan yritys on hyvin pieni, työ on sesonkiluonteista ja alalla on perinteisesti paljon epävarmassa työmarkkina-asemassa olevia freelancereita ja toiminimiyrittäjiä.

pialohikoski

Kansanedustaja, Uusimaa. Valtiovarainvaliokunnan jäsen. Keravan kaupunginhallituksen vpj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu