Tapahtumatuotantoala kaipaa kohdennettua koronatukea

Hallitus on tehnyt hyvää työtä ja merkittäviä päätöksiä koronakriisin koetellessa Suomea ja koko maailmaa.

Pulassa olevat yrittäjät, lomautetut työntekijät ja myös kunnat ovat saaneet apua koronakriisissä. Suomen talous onkin kärsinyt oikeiden toimien takia vähemmän kuin monen muun maan talous.

Mielestäni väliaikainen perustulo olisi näissä olosuhteissa järkevä tapa turvata kaikkien suomalaisten toimeentulo.

Suomessa vallitsi keväällä poikkeustila, joka koetteli kaikkien sopeutumiskykyä. Huoli omasta toimeentulosta lisäsi monen taakkaa kohtuuttomasti ja saattoi koetella jopa mielenterveyttä.

Nyt kun olemme mahdollisen koronan toisen aallon kynnyksellä, ehdotan uudelleen, että väliaikainen perustulo otettaisiin mukaan hallituksen keinovalikoimaan.

 

Tapahtumatuotantoala on kärsinyt koronasta erityispiirteidensä vuoksi

Koronakriisin pitkittyessä havaittiin jo keväällä, että yritystuet eivät kohdistuneet riittävällä tavalla kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoille.

Alkukesästä päättämämme yritysten uusi kustannustuki tuli tarpeeseen, mutta on yhä yrittäjiä, kuten kaikkein heikoimmassa prekaarissa asemassa olevat osa-aikaiset yrittäjät ja tapahtumatuotannon freelancerit, jotka eivät ole yritystukien piirissä vieläkään.

He ovat nyt päässeet työttömyysturvan piiriin, mikä on tärkeää, mutta eivät saa kustannustukea tai yksinyrittäjien tukea yrityskulujensa kattamiseksi. Siksi yritystoiminnan jatkaminen on monilla heistä vaakalaudalla.

Koko tapahtumatuotantoala on koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi pahassa kriisissä.

Joka ikinen kevään keikka, näytös ja tapahtuma oli peruttu.
Moni tapahtuma-alan yritys on hyvin pieni, työ on sesonkiluonteista ja ala on myös täynnä prekaarissa työmarkkina-asemassa olevia freelancereita ja toiminimiyrittäjiä.

Jo myönnettyjen tukipakettien lisäksi hallituksen olisi tuotava myös esityksiä seuraavissa lisätalousarviossa siitä, miten tapahtuma-alan toimijoita voitaisiin tukea kriisin ja pandemian seuraavan aallon yli.

Yritysten kassat ovat tyhjänä ja syksy tulee olemaan monelle kohtalokas. Jos rajoituksia edelleen asetetaan lyhyellä aikajänteellä ja tapahtumaliiketoimintaa ei saada käyntiin, tullaan tapahtumatuotantoalalla näkemään hyvin todennäköisesti laaja konkurssiaalto.

Mittavien taloudellisten menetysten lisäksi alan yrityksiltä jäi kuluvan kevään ja kesän aikana työllistämättä jopa lähes 30 000 henkilöä.

 

Tarvitaan kohdennettua tukea

Monien muiden alojen tavoin tapahtuma-ala ei pääse nousemaan kuopastaan, kun tähän asti luodut tukimekanismit eivät istu sirpaleisen alan luonteeseen yhtä hyvin kuin muiden alojen yrityksille.

Tapahtumakoneiston uudelleen käynnistyminen vie aikansa; suuren tapahtuman järjestelyt vievät kuukausia.

Myös yleisön luottamuksen palauttaminen on hidasta. Etenkin nyt, jos koronan toinen aalto tulee, on oltava tarkkana millaisia rajoitteita ja ohjeistuksia annetaan.

Tapahtumateollisuudessa on kuitenkin kyse usean miljardin liikevaihdoista ja kymmenistä tuhansista työpaikoista.
Tarvitaan alan erityisluonteen huomioivia tukitoimenpiteitä.

Toivon, että hallitus huomioisi tämän, kun se tarkastelee seuraavan kerran yritystukia ja mahdollisia muita koronatukia.

 

Puhe Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa 20.8.2020

pialohikoski

Kansanedustaja, Uusimaa. Valtiovarainvaliokunnan jäsen. Keravan kaupunginhallituksen vpj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu