Yritysten kustannustuen toinen hakukierros mahdollistaa tuen myös kausiluonteiselle tapahtuma-alalle

Hallitus on tehnyt hyvää työtä koronakriisin koetellessa Suomea ja koko maailmaa. Keväällä pikavauhtia luodut uudet yritystuet eivät kuitenkaan ole kohdistuneet riittävällä tavalla kaikille koronasta kärsiville toimialoille, kuten esimerkiksi tapahtuma-alalle. Yritysten uusi kustannustuki tuli kesällä tarpeeseen, mutta on yhä koronasta kärsineitä yrityksiä, jotka eivät ole olleet yhdenkään korona-ajan yritystuen piirissä vieläkään.

Moni tapahtuma-alan yritys on hyvin pieni, työ on sesonkiluonteista ja ala on myös täynnä prekaarissa työmarkkina-asemassa olevia freelancereita ja toiminimiyrittäjiä. Nämä yrittäjät ovat toki päässeet työttömyysturvan piiriin, mutta kaikki eivät ole saaneet kustannustukea tai yksinyrittäjien tukea yrityskulujensa kattamiseksi. Yritystoiminnan jatkaminen on monilla vaakalaudalla. Osa on jo valitettavasti joutunut laittamaan lapun luukulle.

Koko tapahtuma-ala on pahassa kriisissä koronaepidemian vuoksi. Kokoontumis- ja ravintolarajoitusten myötä joka ikinen kevään ja alkukesän keikka, näytös ja tapahtuma peruttiin. Mittavien taloudellisten menetysten lisäksi alan yrityksiltä jäi kuluvan kevään ja kesän aikana työllistämättä lähes 30 000 henkilöä, kun käytännössä kaikki festarit, messut ja muut suuret tapahtumat peruttiin. Nyt syksyllä tapahtumia on ollut sallittua järjestää, mutta koronakriisin jatkuessa vain erityisin turvatoimin ja pienemmille yleisöille. Taloudellinen kannattavuus tietenkin kärsii, jos esimerkiksi konserttiin saa myydä puolet vähemmän lippuja.

Tapahtumateollisuudessa on kyse usean miljardin euron liikevaihdosta ja kymmenistätuhansista työpaikoista. Työ on sesonkiluontoista, ja vuoden työ voi huipentua yhteen viikonloppuun, jonka aikana valtaosa koko vuoden tuloksesta tehdään. Tapahtuma-alalla odotetaan kovasti alan erityisluonteen huomioivia tukitoimenpiteitä ja ainakin itse olen saanut tähän liittyen lukuisia yhteydenottoja. Toivottavasti kustannustuki 2 vastaa nyt tähän tarpeeseen.

Kustannustukeen tulossa myönteisiä uudistuksia

Kustannustuen tavoitteena on ollut auttaa yrityksiä selviämään koronan aiheuttamassa vaikeassa taloustilanteessa. Kustannustukeen ehdotetaan nyt muutoksia, joiden ansiosta se vastaa paremmin eniten kärsineiden yritysten tarpeeseen. Tämä on erittäin tärkeä asia.

Toin valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaostossa jo kevätistuntokauden lopulla neljännen lisätalousarvion käsittelyssä esiin huolen siitä, että kustannustuessa toimialakohtainen neutraalisuus ei toteudu. Totesimme yhteisesti Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä, että kustannustuen luomisen yhteydessä näytti jäävän edelleen yrittäjäryhmiä, kuten osa-aikayrittäjät ja esimerkiksi tapahtumatuotannon freelancerit, jotka eivät päässeet yritystukien piiriin. Siksi nyt on erittäin tärkeää huomioida aiemmasta Kustannustuki ykkösestä saatu palaute, jonka mukaan vaikka yritys on tosiasiallisesti kärsinyt koronan johdosta, se ei aina silti saanut kustannustukea.

Kustannustuki on tärkeä kädenojennus yrityksille

Lausuntokierroksella hallituksen linjaus avata yritysten määräaikaisen kustannustuen toinen haku sai kannatusta. Lausunnoissa kannatettiin kustannustuen kohdentamista sekä toimialan mukaan, että toimialariippumattomasti. Tärkeimpänä pidettiin yritysten ja niiden tilanteiden erilaisuuden huomioon ottamista. Lausunnoissa esitettiin perusteita sille, että tukikausi määritettäisiin riittävän pitkäksi, koska eri alojen yrityksiin koronakriisin vaikutukset osuvat eri aikoihin. Mahdollisen harkinnanvaraisen soveltamisen edellytysten, kuten ”erityisen painavien koronapandemiasta johtuvien syiden” esittämisen toivottiin olevan hakijalle mahdollisimman vaivatonta. Nämä huomiot on nyt ymmärtääkseni pyritty ottamaan huomioon määrittämällä tukikausi viiden kuukauden mittaiseksi.

Kustannustuki on hallitukselta tärkeä kädenojennus yrityksille ja työllisyydelle. Siksi todella toivon, että sitä nyt onnistutaan kohdentamaan toimialan mukaan kaikkein eniten koronaepidemiasta kärsineille aloille. Tiedän, että tämä on hallituksen hyvänä tarkoituksena ja luotan, että tällä kertaa tutkimalli tähän myös taipuu.

Puhe eduskunnan täysistunnossa 3.11.2020 

pialohikoski

Kansanedustaja, Uusimaa. Valtiovarainvaliokunnan jäsen. Keravan kaupunginhallituksen vpj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu