Eikö meitä hävetä?
Eikö meitä hävetä?
Uutiset perustuslakivaliokunnan käsittelyn kulusta ns. Haavisto-casessa pistivät jälleen vakavasti miettimään, onko perusteltua, että eduskunta voi päättää syytteen nostamisesta kansanedustajaa vastaan hänen valtiopäivillä lausumansa johdosta tai päättää nostetaanko syyte ministeriä vastaan, jos tämä on menetellyt lain vastaisesti.
Perustuslakivaliokuntaa on pidetty politikoinnin yläpuolella olevana riippumattomana elimenä, mutta totuus näyttäisi olevan toinen. Tästä esimerkkinä se, että vihreiden kansanedustaja lähetti ainoastaan perustuslakivaliokunnan hallituspuolueiden jäsenille viestin, jossa valiokunnan mietinnön sanamuotoja halutaan muokattavan lievempään suuntaan. Tästä syntyy auttamatta ajatus, että perustuslakivaliokunnassa asiat tulisi ratkaista hallitusrintaman mukaisesti, opposition edustajia kuulematta. Lähetetty viesti politisoi niin kyseessä olevan asian käsittelyn kuin perustuslakivaliokunnan työn. Käsittelyn politisoituminen ei mielestäni vain vähennä valiokunnan uskottavuutta vaan vie samalla myös pohjan koko suomalaiselta järjestelmältä, jonka toimivuutta on syytä tarkastella kriittisesti.
Haavisto-tapaus nostaa mieleeni uudelleen myös tapaus Mäenpään viime kesäkuulta. Tuolloin eduskunta äänesti, annetaanko valtakunnansyyttäjälle lupa nostaa syyte kansanedustaja Mäenpäätä vastaan hänen täysistunnossa käyttämänsä puheenvuoron johdosta. Perustuslakivaliokunta puolsi tuolloin mietinnössään syyttämislupaa, mutta täysistunnossa tarvittavaa 5/6 enemmistöä asiassa ei löytynyt. Eduskunnan täysistunnon äänestyksen lopputulos – ei lupaa – oli kuitenkin jo ennalta tiedossa ennen istuntoa. Kansanedustajan oman puolueen puheenjohtaja ilmoitti jo ennen asian käsittelyä, että perussuomalaiset tulevat vastustamaan syyteoikeuden antamista ja estämään sen.
Mielestäni on ongelmallista, että eduskunta voi perustuslaissa säädetyin tavoin ns. ”omassa asiassaan” ratkaista voidaanko asiassa syyttää. Kuten edellä on todettu, eduskunnan ratkaisu voi olla täysin poliittinen. Tilanne on täysin absurdi ja pelkästään nämä kaksi erilaista tapausta rapauttavat uskoa siihen, että eduskunta voisi käsitellä näitä asioita ilman politiikkaa ja puolueettomasti. Tilannetta ei myöskään paranna se, että valiokunnan käsittelyn ollessa kesken Haavisto-tapauksessa, sieltä vuodetaan salassa pidettävien asiakirjojen tietoja medialle.
Kuten jo Mäenpään tapauksen yhteydessä toin esille, niin viranomaistoiminnassa mietitään tänä päivänä hyvinkin tarkkaan esteellisyyskysymyksiä ja sitä, miltä asia näyttää ulospäin. Kysynkin: eikö meitä hävetä? Olisiko nyt syytä eduskunnassakin miettiä, miltä tämä kaikki näyttää ulospäin – puolueettomalta ja luottamusta herättävältäkö? Jos perustuslakivaliokunnan työ tai eduskunnan päätöksenteko juridisissa asioissa on vain hallituspohjan jatke, on Suomessa mietittävä uudelleen eduskunnan ulkopuolisen perustuslakituomioistuimen tarpeellisuutta ja pian. Mielestäni tilanne edellyttää vähintäänkin poliittisesta käsittelystä luopumista, jos kysymys on rikosepäilystä. Käsittelyn tulee tällöin edetä kuten normaalistikin rikosasioissa.
Jossain äärimmäisessä tulkinnassa toki Mäenpään yksi väärä sana (joidenkin mielestä) on ihan puhdasta holocaustia ja ties mitä, blogistikaan ei mitään aste-eroja löydä, rikokset ovat rikoksia oli rikos sitten roskaaminen taikka murha. Itse olen vähän eri linjoilla eli kyseessä on yksittäistapaukset, neliöstä ei saa ympyrää, hakemalla saa hakea jos vertaa Mäenpään keissiä Haavistoon.
ps. Voisi laittaa tuohon infoon mukaan puolueen kun edes politiikan harrastaja, minä, en muistanut, että kokoomuspolitiikko se siellä viisastelee
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Kansanedustajan syytesuoja on aikanaan asetettu siksi että kansanedustajaa ei voitaisi mielivaltaisesti asettaa syytteeseen kansanedustajan toimen harjoittamisessa tehdystä. Tämä oli aikanaan, kun valtio oli alkutaipaleella ja mm. työväenedustajien olo epävarmaa, hyvinkin tarpeellista.
Edustaja Mäenpään tapauksessa kyseessä oli hyvinkin poliittinen jahti tietyn puolueen edustajaa kohtaan. Hakemalla haettiin jotain josta voitaisiin syyttää täysin epämääräisten lainkohtien perusteella. Edustaja Mäenpää ei tehnyt mitään varsinaisesti lainvastaista, mitään sellaista josta laki selkeästi sanoo. Haettiin ja tulkittiin epämääräisesti jotain ”vihapuhetta” jota ei edes rikoslaki tunne.
Edustaja Haavisto sitävastoin, myös perustuslakivaliokunnan lopullisen lausuman mukaan toimi väärin ja lain/säädösten (ties minkä) vastaisesti.
Kun samaan aikaan kyseisen vihervasemmistolaisen puolueen puheenjohtaja ja peräti sisäministeri avoimesti tukee laittomia mielenosoituksia ja estää virkavaltaa tekemästä tehtäväänsä niin täytyy kysyä: Minne olet Suomi menossa?
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan Ilkka Kanerva erosi ministerin tehtävästään itse, kyseessä oli vain tekstiviesti kohu.
Nyt näitä ministereitä ei saa eroamaan edes lakia rikkoessaan, sekä nämä ministerit ajaa vielä (Haavisto) presidentti kampanjansa. En tiennyt eläväni diktatuurissa.
Ilkka Kanervalla oli selkärankaa, Haavisto näytti kieroutensa….kuka tuota tulisi presidentiksi äänestämään ihannoi diktatuuria, toisaalta Vihreiden rakenteet kulkee kommunismin käänteissä, ehkä tämmöiset äänestäjät ihannoi Stalinin tyyppistä johtajaa….?
Ilmoita asiaton viesti
Älä välitä. Ei Haavistosta presidenttiä tule. Hänet lähetetään suurlähettlääksi Jemeniin.
Ilmoita asiaton viesti
Historiallisesti Suomen ensimmäinen kiintiösuurlähettiläs ylioppilaspohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Älä välitä. Ei Haavistosta presidenttiä tule. Hänet lähetetään suurlähettlääksi Jemeniin.”
Tuo olisi jo aika karu veto, homo muslimimaahan suurlähettiläänä, nehän nakkaisi Pekan katolta.
Ilmoita asiaton viesti
”Aikoinaan Ilkka Kanerva erosi ministerin tehtävästään itse”
No ei se nyt ihan niin mennyt: https://yle.fi/uutiset/3-5829379
Ilmoita asiaton viesti
Jossain mättää, kun kansalaisten luottamus puoluepoliitikkoihin on romahtanut Suomessa. Luottamus poliitikkojen antamaan tietoon on pudonnut 25 prosenttiyksikköä viime kevään lukemista. Pelkän koronan varaan ei tuota pudotusta voi laskea.
aiheesta :
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9fc02cd2-69b9-44a1-a6e4-93f6905b4290
Ilmoita asiaton viesti
Voin kertoa missä mättää. Lähes kaikki poliitikot ovat kykenemättömiä oman edun tavoittelijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Haavistoa on kiittäminen kun luvut tulee edelleen romahtelemaan entisestään… No ei toki pelkästään Haavistoa vaan näitä muitakin puliveivareita niin PLV:ssä kuin muuallakin.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäköhän ne tuomarit sinne saataisiin? Ei ainakaan demlan tuomareita.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuollainen puliveivaaminen saa kansalaisten luottamuksen laskemaan nollaan. Nyt demarit haluavat per. lak. valiokunnan puheenjohtajaksi Antti Rinteen, joka joutui eroamaan PM:n tehtävistä jäätyään kiinni valehtelusta. Silloin paljastui että Rinne oli oli aikaisemmin tuomittu jostain taloyhtiö vedätyksistään, siis täysin epärehellinen tyyppi. Luulevatko demarit että kansan muisti on niin lyhyt etteivät muistaisi noin vuoden takaista tapahtumaa. Jos Pekka Siitoin vielä eläisi, hän voisi olla hieman vähemmän luottamusta herättävä uusi puheenjohtaja kuin Rinne.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin. Pekka Siitoin oli poliittisesti täysin rehellinen. Hän ei valehdellut poliittisista tavoitteistaan, olkoonkin, että ne olivat utopistisia.
Ilmoita asiaton viesti
”Silloin paljastui että Rinne oli oli aikaisemmin tuomittu jostain taloyhtiö vedätyksistään”
Paljastui paljon aikaisemmin, Suomen Kuvalehti kirjoitti Rinteen taloyhtiösotkuista jo 2005. Tuomiota Rinne ei saanut, hän maksoi taloyhtiölle 25000 markan vahingonkorvaukset, eikä juttu mennyt oikeuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka maksoi takaisin rahat ei se tee rikoksesta tekemätöntä eikä hyväksyttävääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoinko niin? No en sanonut. Totesin ettei Rinnettä ole ko. rötöksestä tuomittu, ja se on fakta.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin voisi ajatella, että ulkopuolisen perustuslakituomioistuin olisi kaikkien kannalta paras ratkaisu. En tiedä mitkä ovat perustuslakivaliokuntaa puoltavat perustelut, mutta kyllä tämä nykyinen ratkaisu tuntuu kaikkien kannalta huonolta valinnalta. Myös valiokunnan jäsenet ovat varmasti tällaisissa tilanteissa aika ikävässä asemassa. Eihän perussuomalaiset valiokunnan jäsenet olisi voineet asettua Mäenpäätä vastaan tai vastaavasti vihreät Haavistoa. Vastaavasti olisi ollut aika yllättävää, jos vihreät jäsenet eivät olisi nähneet Mäenpään toiminnassa mitään väärää ja perussuomalaiset olisivat eilen todenneet Haaviston toimineen oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on niin pieni valtio, että perustuslakituomioistuimenkin ongelmaksi tulisi se, että sen kokoonpanoon olisi äärimmäisen vaikeaa löytää oikeusoppineita, joilla ei olisi sidoksia johonkin tahoon. Täällähän ”kaikki tuntevat jokaisen.” Ollaan oltu samaan aikaan armeijassa ja samoissa osakuntapippaloissa jne…
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin kuitenkin, että tämä on perustuslakituomioistuimen kohdalla suhteellisen pieni ongelma verrattuna nykyiseen ratkaisuun.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmissa tapauksissa olisivat voineet asettua, siihen ei ole mitään estettä.
Mäenpäätä vastaan eivät asettuneet koska Mäenpää ei ole tehnyt mitään laissa mainittua rikosta vaan kyseessä oli mielivaltainen poliittinen ajojahti.
Haaviston tapauksessa kyseessä oli ulkoministeriön sisäinen toiminta jossa aivan ilmeisesti Haavisto oli toiminut lainvastaisesti.
Mutta Virheet eivät asettunee lain puolelle koska se olisi lyönyt lujaa heidän omaa kultapossuaan.
Tapauksia ei voi millään muotoa rinnastaa suoraan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voikaan. Haavisto ajatteli lasten etua. Ihmisoikeudet yleensä ja lasten oikeudet erityisesti ovat perussuomalaisille vieras laji.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä sellaisen perustuslaituomioistuimen funktio olisi? Jos sillä olisi oikeus lakien ennakkotarkastukseen, sille siirtyisi lainsäädäntövalta.
Ruotsin Lagrådetin tapainen järjestelmä on järkevä vaihtoehto, kun muutosta ajatellaan. Olen samaa ehdottanut useasti aikaisemminkin.
https://www.lagradet.se/
Ilmoita asiaton viesti
Haavistoon ja Mäenpäähän kohdistuneita ajojahteja ei mitenkään voi rinnastaa.
Mäenpään ajojahtiin riitti pelkkä ”vieraslaji”-sanan käyttäminen, mutta Haaviston tapauksessa oli kyse ministerin virka-aseman käyttämisestä.
Tapaukset eivät ole missään mittasuhteissa keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
”On parempi joutua perustelemaan avun antamista kuin auttamatta jättämistä”, Haavisto sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan. Rikosepäilyt kohdistuivat siihen toimiko Haavisto väärin, kun syrjäytti vetkuttelevan virkamiehen Pasi Tuomisen tehtävistään. Muistutuksen tekivät alkuvuodesta Mari Rantanen (ps), Heikki Vestman (kok), Veijo Niemi (ps), Jari Ronkainen (ps), Jussi Wihonen (ps), Tom Packalén (ps), Kalle Jokinen (kok), Kari Tolvanen (kok), Wille Rydman (kok) ja Sari Tanus (kd). Poliittista ajojahtia? Kyllä. Onnistuiko? Ei.
Ilmoita asiaton viesti
Haavistolla ei ollut mitään perustetta ryhtyä raahaamaan rikollisia aikuisia pois paikallisten tuomioistuimista. Rikokset sovitetaan tekomaassa eikä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä siinä ollut kyse avun antamisesta taikka avun antamatta jättämisestä, vaan työpaikkakiusaamisesta kun toisella oli erilainen mielipide asiaan kun Pekalla itsellään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuominen toimi aivan oikein. Haaviston olisi pitänyt kirjoittaa asia käskymuodossa, jolloin hän kantaisi juridisen vastuun.
Jos operaatio olisi epäonnistunut niin vastuu olisi jäänyt ilman tätä kohua Tuomiselle.
Nyt Haavisto sai sekä risut että ruusut.
Tuominen koitetaan maalata aivan syyttä nurkkaan. Viimeksi poliitinenvastuu ja johtajuus ei kohdannut kun Stubb luikerteli kun Venäjä älähti kun konsuli salakuljetti lapsia Venäjältä. Näin ollen poliitikojen ei tule toimia kuin diktaattori. Haaviston ei olisi pitänyt olettaa että virkamiehet toimivat ilman käskyä hänen toivomaansa päämäärä kohti. Emme elä kolmanessa valatakunnassa jossa selkeät laittomuudet toteutettiin ajatuksella Fuhreriä kohti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin….. mitenkähän lapset siellä al Holin pakolaisleirillä voivat. Toivottavasti saivat aamulla puuronsa.
Hyvät ystävät, taitaa olla tyypillinen tilanne; aikuiset riitelevät, lapset kärsivät.
Wikipedian mukaan kesäkuussa 2020 leirillä eli noin 65 000 ihmistä.
Suomalainen älymystö keskustelee. Sähköposti on hyvä väline, sillä saadaan helposti laajaa sotkua aikaan. Vuosi on keskusteltu.
lll
Ilmoita asiaton viesti
Tyhmistä vanhemmista kärsivät lapsetkin. Nuo vanhemmat kuuluvat paikan päällä tuomittaviin eikä tänne riekkumaan sossunluukulle ja päivät istumaan kahviloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mäenpää oivalsi ”KariSuomalaisittain” , uutusointia tuolloin vieraslajeista syynä ilmastomuutos jne. Jos Mäenpää olisi kuvataiteilija, tuloksena luultavasti aiheeseen liittyvä pilakuva professoria muistaen….
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mutta kerrataan vielä. Kommenteissa on jo hyvin puututtu siihen olennaisimpaan. Blogisti ”unohtaa” kylmän rauhallisesti olla ottamatta kantaa missä kulkee raja, jotta juttu etenee Plv:n käsittelyyn.
Mäenpään tapauksessa poliittinen päätös syntyi jo valtakunnan syyttäjän kansliassa ei eduskunnan äänestyksessä. Huomautus- ja moitteet puhemieheltä olisi riittäneet. Tapaus Haavisto on eri tasoa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos syytekynnys ei ylity, ei kyseessä ole vakava asia.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se pitäisi olla. Tällä menolla syytekynnykset pikemminkin alittuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Koko operaation tarkoitus oli vaikeuttaa Al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista ja ylipäätään heittää kapuloita Haaviston rattaisiin. Juuri takertuminen yhden niskuroivan virkamiehen kohteluun on yritys siirtää yleisön katse pois oleellisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Koko operaation tarkoitus oli vaikeuttaa Al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista ja ylipäätään heittää kapuloita Haaviston rattaisiin. ”
Kuinka se menikään:
Kuka tekee päätöksiä kotiuttamisesta?
Hallituksen mukaan poliitikkojen ei pidä tehdä päätöksiä, joissa otetaan kantaa yksittäisten ihmisten kohtaloon.
Siksi päätöksistä on vastuussa ulkoministeriö ja ulkoministerin nimittämä erityisedustaja. Erityisedustaja arvioi jokaisen tapauksen yksilöllisesti ja päättää, keitä Suomeen lopulta kotiutetaan.
Hän joutuu punnitsemaan sekä lapsen etua että aikuisten aiheuttamaa mahdollista turvallisuusuhkaa. Erityisedustaja saa tietoa päätökseensä muilta viranomaisilta, muun muassa suojelupoliisilta.
https://yle.fi/uutiset/3-11121508
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunta on nyt vuoden selvittänyt perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajien aloitteesta Haaviston toimintaa al-Holin vankileirillä olevien suomalaisten lasten auttamiseksi. Tänään valiokunta totesi, että syytteen nostamiselle ei ole perusteita.
Perustuslakivaliokunnan enemmistö piti ulkoministerin toimintaa liittyen erään virkamiehen siirtoon moitittavana, vaikka valiokunnan kuulemien lakiasiantuntijoiden selvä enemmistö ei löytänyt Haaviston toiminnasta huomautettavaa. Pääasia kuitenkin on, että pitkä ja raskas prosessi on nyt lopussa.
Kyse oli äärimmäisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten auttamisesta. Ulkoministeri Haavisto on tehnyt kaikkensa saadakseen vankileirillä olevat lapset turvaan ja joutunut sen takia käymään läpi kovan ryöpytyksen. Nämä lapset eivät ole voineet valita kohtaloaan.
Maailmassa on usein helpompi kääntää selkänsä, kuin tulla apuun. Olen ylpeä, että Suomessa on ulkoministeri, joka tekee kaikkensa auttaakseen hädässä olevia lapsia. Maailma olisi parempi paikka, jos useampi meistä toimisi niin.
Pekalla on nyt ja jatkossa täysi tukeni.
Ilmoita asiaton viesti
” Tänään valiokunta totesi, että syytteen nostamiselle ei ole perusteita.”
Niin, perustuslakivaliokunta katsoi mietinnössään, että ulkoministeri Haavisto on rikkonut virkavelvollisuuttaan, mutta ei siten, että ministerisyytteen korotettu kynnys ylittyisi.
Perustuslakivaliokunta totesi kuitenkin Haaviston toimineen virkatoimissaan lainvastaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Soittakaa poliisi! Tai Paranoid!
Ilmoita asiaton viesti
”Pekalla on nyt ja jatkossa täysi tukeni.”
Niinkö? = Tarkoitus pyhittää keinot ja lainsäätäjä saa rikkoa lakia.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaosa asiantuntijoista oli sitä mieltä että Haavisto ei rikkonut lakia.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaanko sitä niskuroinniksi jos on eri mieltä asiasta? Kyllähän henkilö perusteli asiansa.
Sitäpaitsi , sieltähän ei pitänyt tuoda edes niitä naisia, ainoastaan lapsia. Kaksi orpoa lasta tuotiinkin mikä on ihan ok, mutta sitten tuli naiset ja lapset perässä. Ihme juttu että ei kuunneltu edes Supon kommentteja siitä, että naiset ovat vaarallisia.Heidät olisi kuulunut tuomita paikan päällä jos olisi ollut tuomittavaa.
Mikään muu pohjoismaa ei halunnut edes naisia takaisin. Ruotsiin tadettiin ottaa yksi nainen ja sairas lapsi. Heidänkin omaisensa maksoivat itse matkat. Sen sijaan Haavisto toi ihmiset tänne meidän verorahoillamme kustannettuna. Taisi olla vielä yksityiskonekin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö sinua hävetä? ”Lentäjätkin sitten pilvessä” referoituna. 😀
Onhan se toki kiva että saatiin uus ”äiti” tänne…
Ilmoita asiaton viesti
Ylen toimittajat eivät mitenkään huomioineet PEV:n puheenjohtajan kertomaa päätöksen perustelua, että ulkoministeriön virkamiehet eivät huomauttaneet Haavistolle siirtämisajatuksen lainvastaisuudesta eikä sitä, ettei konsulipäällikkö mitenkään vastustanut siirtosuunnitelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Haavistolle uskalla kukaan sanoa mitään koska ”täältä pesee” tyyli on tuttua,.
Ilmoita asiaton viesti
Huvittava otsikko kokoomuksen kansanedustajalta… Kaikkihan muistavat vielä kokkarien pyöröovet suuriin yksityisiin terveydenhuoltofirmoihin ja kaikki muutkin samankaltaiset suhmuroinnit ja oman pienen piirin hyväksi tehdyt työt, joten voin vastata samalla otsikkosi kysymykseen, EI, teillä porvaripoliitikoilla (kuten Haavistokin) ei ole kykyä hävetä tekojanne, koska olette mielestänne niin ylivertaisia ihmisiä muuhun ”roskasakkiin” tai ”huonompaan ainekseen” (kokkarien suusta edellämainitut esimerkit) nähden että teitä eivät koske samat säännöt.
Ihme ja kumma kun kansa ei luota poliitikkoihin kun voitte kivasti antaa syytesuojat toisillenne jos tarve vaatii. Vanhasen Matin sanoin ”kyllä valhe on eri asia kuin epäselvä muistikuva”…
Ilmoita asiaton viesti
Oleellistahan tässä keskustelussa on:
– pystyykö perustuslakivaliokunta toimimaan valtiosäännön mukaisesti luotettavana ja uskottavana valiokuntana,
– perinteisesti on voitu luottaa perustuslakivaliokunnan juridiseen osaamiseen, jolla merkittävä rooli eduskunnan työskentelyssä.
– perustuslakivaliokunnalta voidaan ja pitääkin odottaa neutraalia, vain juridisiin faktoihin pohjautuvia kannanottoja. Sillä ei ole varaa oman uskottavuutensa vuoksi ryhtyä politikoimaan. Säädetyt normit eivät voi olla poliittisesti taivuteltavissa omien mielihalujen mukaisesti.
– valiokunnan täytyy saada työskennellä myöskin keskinäisen luottamuksen varassa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että valmisteilla olevista asioista tai keskusteluista ei vuodeta tietoja ulos. Ei ole myöskään hyväksyttävää yrittää mitenkään painostaa valiokunnan jäseniä. Jokainen jäsen muodostaa oman kantansa itsenäisesti ilman puolueiden, äänestäjien tai toisten kansanedustajien painostusta. Nyt esiintulleiden tietojen mukaan tätäkin vakiintunutta ja valtiosäännönkin mukaista tapaa on yritetty horjuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi sitä pettymyksen määrää nyt kun tuli vain nuhteet. Olen aika varma, että Haapalan Timppa kirjoittaa vielä tänään kolumnin, jossa kummastelee, miksei Haavistoa teloitettu maanpetoksesta
Ilmoita asiaton viesti
Nyt pitäisi muistaa miltä nämä asiat ulkomailta käsin näyttävät..
Ihminenhän on eläin ja kun Mäenpää käytti sanaa ”vieraslaji” niin politisoitunut valtakunnansyyttäjä toimi syyttäjänä ja tuomarina ja pystyi jo etukäteen lehdessä kertomaan että tässä tapauksessa olisi tullut tuomio ”kansankiihottamisesta”.. Se että feministit kiihottuvat ei ole kansankiihottamista mutta opposition kimpussa oleva valtakunnansyyttäjä antaa todella käsittämättömän kuvan Suomesta ulkomaille.. Eli eduskunnassa pitää saada puhua vähän vapaammin mitä politisoitunut valtakunnansyyttäjä sallii..
Haavisto: Viktor Orban kehotti Suomea hoitamaan oman pesän ensiksi kuntoon ennen kuin tulette arvostelemaan muita.. ja vihreät todistivat Orbanin olevan oikeassa..
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää siltä että ihmisoikeudet ovat persuille vieras laji.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne näytä olevan vihreillekään kovin selvää. Haavisto pani lokaan työntekijänsä ihmisarvon työpaikkakiusaamalla häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Leenalla keulii taas, kuinka ollakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Punavihreille lain noudattaminen Haavisto-casen uutisia seuratessa näyttää olevan vierasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ai? Kuka ”punavihreä” on syyllistynyt laittomuuksiin uutisia seuratessaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei meitä hävetä.
Tietämättä asiaa mutta muistinvaraisesti ei tällaista suhmurointia perustulakivaliokunnan osalta ole koskaan aikaisemmin tapahtunut. Jätän nyt viimekesäisen sikseen koska silloin ei asetettu perustuslakvaliokunnan asemaa kyseenalaiseksi sen politisoitumisen suhteen.
Nyt tässä Haaviston tapauksessa kävi ilmeisesti niin että ensimmäisen kerran, ainakin jäi kiinni, hallitusta tukevaa valiokunnan enemmistöä yritettiin painostaa muuttamaan päätöksen sanamuotoa valiokunnassa jo ilmeisesti sovitusta.
Mikä tai miksi tällaista on esiintynyt ja esiintyy yhä enemmän hallituksen tukemiseksi nyt kun hallituksessa ovat vihervasemmistolaiset tai sanoisinko vasemmistolaiset sosialistit? Ainoa ei itseään sosialistiseksi lukeva tukipuolue Keskusta muiden vankina.
Onkoi tämä sitä vihervasemmistolaista demokratiaa? Tai oikeammin sanottuna äärivasemmistolaista demokratiaa?
Näihin päiviin saakka on esim. juuri perustuslakivaliokuntaa pidetty kohtuullisen epäpoliittisena valiokuntana.
Tämän Haavisto-casen jälkeen valiokunnan maine ja luottamus valiokuntaan on tyystin kadonnut ja kuten tiedetään, menetetyn luottamuksen palauttaminen on hyvin vaikeaa. Politiikassa ehkä peräti mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunta ohitti asiantuntijoiden enemmistön lausunnot. Siksikin jätettiin vastalause. Jos siis joku tätä on politisoinut, niin se on muut puolueet perustuslakivaliokunnassa. Valiokuntahan on lähes poikkeuksetta noudattanut ratkaisuissaan asiantuntijoiden näkemyksiä.
Lisäksi perustuslakivaliokunnan päätös esitutkinnan aloittamisesta perustui vain yhden asiantuntijan näkemykseen, viisi muuta kuultua eivät nähneet esitutkinnan olevan tarpeen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko nyt niin että jonkin juridisen asian ratkaisee ns. asiantuntijoiden enemmistö?
Kun moni juuri näiden asioiden kanssa painiskellut, mm. Rappe, näki ongelmia.
Saahan niirtä ns. tutkijatohtoreita marssittaa, heitä jotka harvemmin ovat hoitaneet käytännössä vastaavia asioita.
Ja sitten vielä valiokunnan enemmistöhän voi päättää keitä’ kutsutaan kuultaviksi ja sopiva määrä niin että saadaan tuo ns. enemmistö.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän puoluetta mahtoivat kannattaa?
Ilmoita asiaton viesti
”Lisäksi perustuslakivaliokunnan päätös esitutkinnan aloittamisesta perustui vain yhden asiantuntijan näkemykseen,…”
Kyseessä ei ollut kuka tahansa:
…lainvastaisuuden näki ja perustuslakivaliokunnalle esitti juuri maan johtava virkarikosasiantuntija, rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4e7fedc9-c6bb-4db3-97c1-8e6750a1bac6
Ilmoita asiaton viesti
En sanonut että kuka tahansa. Sanoin että yksi asiantuntija. Älä vääristele sanojani!
Ilmoita asiaton viesti
Haloo, missä olisin väittänyt sanoneesi niin?
Ilmoita asiaton viesti
Täysin oikeaan osunut blogi Pihlalta. Ohessa eilinen pohdintani ko. teemasta. Nyt on tärkeää, että hallitus yhdessä opposition kanssa polkaisee käyntiin parlamentaarisen valmistelun PeL:n sisällöstä ja PeV toimivallasta. Nykyinen meno ei voi jatkua. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/olli-pekkasalminen/paroni-montesquieun-vallan-kolmijako-oppi-loistaa-perustuslaissamme-poissaolollaan/
Ilmoita asiaton viesti
Jos klikkaat kuvaa, näet että hän on kokoomuslainen. Perussuomalaiset on helpompi tunnistaa. Äänestäjien politiikkatietämystä mitanneen tutkimuksen mukaan vastaajat, joille maahanmuutto ei ollut tärkeä puoluevalintaa ohjaava kysymys, tiesivät maahanmuuttoon liittyvistä perusasioista enemmän kuin ne, joille kysymys oli tärkeä (Elo & Repeli 2012). Olinkin jo kauan epäillyt, että vahvimpia mielipiteitä siivittää sellainen tunteen palo, jonka vain täydellinen tietämättömyys voi ihmiselle antaa. ”Minä en tiedä maahanmuutosta mitään enkä haluakaan tietää, äänestän siis persuja.”
Ilmoita asiaton viesti
Suurkiitos Pihla Keto-Huovinen!
Kirjoitit:
”Jos perustuslakivaliokunnan työ tai eduskunnan päätöksenteko juridisissa asioissa on vain hallituspohjan jatke, on Suomessa mietittävä uudelleen eduskunnan ulkopuolisen perustuslakituomioistuimen tarpeellisuutta ja pian.”
Nyt olen samaa mieltä, kun kokoomuslainen kirjoittaa tuollaista.
Jos perussuomalainen tuon ehdotuksen kirjoittaisi, vain naurettaisiin.
Tähän saakka olen ollut sitä mieltä, että niin kauan kuin eduskunta on EU-myönteinen, on turha esittää perustuslakituomioistuimen perustamista.
Taisivat Pekka Haavisto ja Outi Alanko-Kahiluoto saada nyt aikaan sellaista laittomuuden hyväksymistä, josta voisi kansalaisten oikeustajun mukaisesti jotakin seurata.
Oikeutta peräten
Jorma Jaakkola, Kokoomus
http://jormajaakkola.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Oikeusoppineet ovat toista mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Tältä tämä minusta näyttää:
On jo vuoden verran tutkittu ja mietitty, millainen rikollinen vihreiden rauhallinen rauhan mies, ulkoministeri Pekka Haavisto oikein on, kun hän otti joskus vuosi sitten Suomeen hädänalaisia äitejä ja lapsia Syyrian al-Hol-leiriltä. No, jos tuo humanitäärinen teko ei ehkä oikein ollutkaan rikos, niin pitäähän keksiä jotain muuta.
Ja se jokin muu on siinä, että Haavisto joutui panemaan hetkeksi syrjään virkamiehen, joka ei suostunut yhteistyöhön. Jo on kamala ulkoministeri! Kumma kun ei ymmärrä erota! Siispä hänet pitää erottaa! Ja erottamisen perusteita on etsitty kokonainen vuosi. Eikä ole löytynyt. Eduskunnan perustuslakikomitea on tehnyt tämän asian tiimoilta ankaraa työtä, istunut pikkutunneille. Mutta syitä ei ole löytynyt oikeudenkäynnille. No annettiinpa sentään muistutus.
Tämän persujen operaation tarkoituksena on ollut saada ulkoministeri Haavisto ulos keinolla millä hyvänsä. Joku melkein persu kokoomuslainenkin on ollut mukana ensin syyttämässä Haavistoa ja sitten perustuslakivaliokunnassa jäävinä puolustamassa omia syytöksiään.
Ilmoita asiaton viesti
Totisesti olisi erittäin hyvä, jos kaikki keskusteluun osallistuvat lukisivat koko valiokunnan mietinnön alusta loppuun. Siinä selostetaan aikajanalla koko prosessi alusta lähtien. Siinä on myös ne kolme ”syytekohtaa”, joista Haavisto sai puhtaat paperit. Ehkä tärkein on se, että konsulipäällikön kieltäytyminen lasten noudosta viittaamalla siihen, että siihen tarvitaan hallituksen päätös, oli virheellinen. Valiokunta toteaa, että ulkoministeriön toimistaan kuuluu tällainen toiminta ja siitä päättää ministeri. Suomi ei ei todellakaan tarvitse niin epäpäteviä virkamiehiä kuin konsulipäällikkö. https://www.eduskunta.fi/…/Julkai…/Documents/M_4%2B2019.pdf…
https://yle.fi/uutiset/3-11691473?utm_source=facebook-share&fbclid=IwAR3iQfOlcVJ3MwVRMtJTKazo9PUqtdpKcQ9b2O7GnxkG3ThqMabBi4bEaps
Ilmoita asiaton viesti
Tätäkin postausta voi kehua siitä, että tämä paljastaa kaikelle kansalle sen mistä Haaviston ajojahdissa on alusta alkaen ollut kyse: populisteja loukkaa suunnattomasti se että vihreä Haavisto on ollut kaksi kertaa toiseksi suosituin ehdokas ja nyt kun istuva presidentti ei voi enää lähteä ehdolle, Haavisto on lähdössä kisaan paalupaikalta. Kyllä pistää vihaksi. Ärsyttävintä Haavistossa on se että silloinkin kun hän on toiminut väärin, hän ei ole tehnyt sitä oman etunsa vaan lasten edun vuoksi. Jos Haavisto pelaisi presidenttipeliä, hän ei olisi hoppuillut lasten kotiuttamisen kanssa. Kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään, ja juuri siihen erään Helsingin valtuustossa tuppivuuna istuvan nettikirjoittelijan suosio perustuu. Ikävä kyllä ihmiset muistavat kiusallisen hyvin sen mitä tuo nettikirjoittelija on Scriptaansa suoltanut. Joten jos hän on toisella kierroksella, vastaehdokas voittaa aivan varmasti, riippumatta siitä kuka se on. Jopa Väyrynen voisi toisella kierroksella lyödä Halla-ahon, vaikka en muuten suurten muinaisten puolesta vetoa löisikään.
Kokoomuksen ongelma on edelleen se, ettei ”kykypuolueella” ole ketään joka keräisi kannatusta yli puoluerajojen. Sauli Niinistö oli sellainen mies.
Ilmoita asiaton viesti
Ittehän te tuo sössitte. Haavisto case olisi ollut ihan ihan PeV lausunnon mukaan menestys, mutta ei se vihreille riittänyt vaan Haavistosta olis pitänyt ilmeisesti tehdä pyhimys.
Eipä olisi kannatanut. Vihrulaisille nauraa aidanseipäätkin.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston tapauksessa herättää kummastusta kokoomuksen lapsinerojen Rydmanin ja Vestmanin ilmeinen jääviys. Rydman otti poliittisesti kantaa Haavistoa vastaan al-Holin kysymyksessä syksyllä 2019. Seuraavaksi hän ja Vestman tekevät aloitteen tuoda Haaviston teot perustuslakivaliokunnan tutkittaviksi. He osallistuvat aktiivisesti valiokunnan käsittelyyn ja varmaankin kannattavat sitä, että valiokunnan kanta muotoillaan jyrkimmän asiantuntijakannan mukaan, vastoin asiantuntijoiden enemmistöä. Herää kysymys, oliko etenkin Rydmanin toiminnan takana poliittinen halu vastustaa Haaviston tekoja ministerinä. Tämä jos joku on arveluttavaa ja oikeusvaltioperiaatteen vastaista: poliittinen vastustaja toimii ministerin syyttäjänä ja tuomarina yhtä aikaa kenties ajaakseen omaa poliittista agendaansa. Ainakin sellainen kuva tästä jää. Paras vaihtoehto olisi ollut, että he olisivat jäävänneet itsensä asian käsittelystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja hukkaa nyt suuren linjan kahden yksittäistapauksen vuoksi. Kansanedustuslaitoksen toimintaan ei demokratiassa voida soveltaa täsmälleen samoja vaatimuksia kuin viranomaistoimintaan.
Toiseksi hän ei nyt tunnu ottavan huomioon, että Mäenpään ja Haaviston sinänsä valitettavat mutta keskenään hyvin erilaiset tapaukset eivät poista sitä tosiasiaa, että nykyinen käytäntö on luotu estämään oikeuslaitoksen käyttämistä poliittisten toimintavapauksien rajoittamiseen. Se, että sellaista ei kiistattomasti voida näyttää tapahtuneen pitkiin aikoihin, ei tee itsestään selväksi, etteikö sellaista voisi tapahtua tulevaisuudessa. Siksi eduskunnan istunto on säilytettävä tilana, jonne oikeuslaitoksella ei ole asiaa omin luvin.
Ilmoita asiaton viesti