Hallituksen kahden viikon uhkapeli koulujen kanssa kostautumassa

Huhtikuun lopussa hallitus päätti purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet, niin että lähiopetukseen palataan 14.5 alkaen. Hallituksen mukaan rajoitteiden jatkamiselle ei ollut enää perusteita, eivätkä lapset juurikaan ole tartunnan lähteitä.

Alle viikko on kulunut koulujen avaamisesta ja nyt jo olemme saaneet lukea uutisia valitettavan monesta koulusta, kuinka koronavirusaltistuksen vuoksi sekä henkilökuntaa, että oppilaita on jouduttu asettamaan karanteeniin. Näin on tapahtunut ainakin jo Porvoossa, Mäntsälässä, Sipoossa, Itäkeskuksessa ja Kannelmäessä.

Ei ole mikään salaisuus, että olen ollut suuresti huolissani hallituksen päätöksestä avata koulut vain kahdeksi viikoksi ennen lukuvuoden päättymistä ja pelata uhkapeliä sekä lasten, että henkilökunnan terveydellä. Tein jo ennen koulujen avaamista kirjallisen kysymyksen hallitukselle, joissa mm. vaadin avaamaan seikkoja, joiden mukaan koulujen avaaminen juuri nyt olisi turvallista ja selvittämään mitkä ovat ne juridiset perusteet, joiden mukaan vuosiluokkien perusteella tehtävälle asteittaiselle kouluun palaamiselle ei ollut mahdollisuuksia. Tämän tyyliseen ratkaisuun kuitenkin esimerkiksi Norjassa päädyttiin, jolloin vain osa luokka-asteista on lähiopetuksessa ja tämän ansiosta on paremmat mahdollisuudet järjestää opetus väljemmin ja hygieenisemmin ja varmistaa näin turvallinen oppimisympäristö. Vastauksia kysymyksiini en ole vielä saanut. Minun on silti hankala uskoa, ettei mitään muuta vaihtoehtoa olisi ollut, mikäli poliittista tahtoa olisi vain löytynyt.

Yhtenä lähiopetukseen palaamisen perusteena on myös käytetty sitä, ettei etäopetuksessa kaikkia lapsia tavoitettaisi. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka totesi, että OAJ:n kyselyssä suuri osa opettajista on kertonut, että heillä on yksi tai kaksi oppilasta, joita on vaikea tavoittaa tai ei tavoiteta lainkaan. Näissäkin tapauksissa on kuitenkin selkeät prosessit, joiden mukaan toimitaan ja viime kädessä voidaan tehdä lastensuojeluilmoitus. Näiden tietojen valossa mielestäni ei ole perusteltua, että kaikkien koulujen oppilaiden ja henkilökunnan terveys riskeerataan kahden viikon tähden.

Huhtikuun lopussa opetusministeri Li Andersson tviittasi seuraavasti: ”Päätökset tehdään oppilaiden, opiskelijoiden, opettajien ja muun henkilökunnan turvallisuudesta tarkasti huolehtien.” Viime päivien uutisoinnin perusteella tuntuu siltä, ettei päätöksissä olla menty terveys ja turvallisuus edellä. Pelkään, että tulevina päivinä saamme kuulla kouluista enemmän koronavirusaltistukseen liittyviä huonoja uutisia. Toivottavasti olen väärässä.

Pihla Keto-Huovinen

Äiti, kansanedustaja, kihlakunnansyyttäjä ja valtuutettu. Koiraharrastaja ja kuntoliikkuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu