Huumeongelma on myös sinun ongelma

Huumeongelmat eivät milloinkaan koske vain huumeiden käyttäjää itseään. Niillä on valtavasti vaikutuksia, niin hänen perheeseensä, lähimmäisiin, ystäviin, naapureihin ja välillisesti lopulta myös koko yhteiskuntaan – kaikkialla maailmassa.

Huumeista puhuttaessa jokaisen vanhemman olisi hyvä tiedostaa toimintaympäristön muutos, mikä viime vuosina on tapahtunut. Nuoret hankkivat entistä enemmän huumeita internetin välityksellä mm. Tor-verkon kautta, joka mahdollistaa internetin anonyymin käytön. Saatavuuden helppous verkossa on madaltanut huumeiden käyttökynnystä, kun ei tarvitse tietää entuudestaan myyjää ja aineet voit tilata suoraan postilaatikkoon. Kokeilijat ja käyttäjät kuten myös huumeiden myyntiin osallistuvat ovat yhä nuorempia ja kaikenlaisten perheiden lapsia.

Asenteet yhteiskunnassamme ovat huumeiden käyttöä kohtaan muuttuneet sallivammiksi. Kannabismyönteisyys nostaa toistuvasti päätään keskusteluissa nuorten kanssa. Nykyään poliisin kuulustellessa tai syyttäjän kysyessä nuoren huumausaineiden käytöstä, hän saattaa selittää miksi kannabis pitäisi laillistaa ja vähätellä sen aiheuttamia haittoja – näin ei ole ollut aiemmin. Tilanne yllättää joka kerta ja ihmetystä herättää myös osan vanhempien hyväksyvä suhtautuminen kannabikseen.

Useiden seurantatutkimusten mukaan kannabiksen käyttö varsinkaan nuoruudessa ei ole vaaratonta, eikä sen riskejä tulisi vähätellä. Nuorten aivot eivät ole vielä kehittyneet ja päihteidenkäyttö johtaa rakenteellisiin ja toiminnallisiin muutoksiin aivoissa. Käyttö vaikuttaa mm. aivojen kannabinoidireseptoreihin, endokannabinoidijärjestelmään ja niiden syntyyn ja hajoamiseen vaikuttavaan entsyymijärjestelmään ja johtaa niiden toiminnan häiriintymiseen sekä stressin kaltaiseen tilaan, mihin liittyy ahdistusta, ruokahaluttomuutta, ylivalppautta ja kiihtyneisyyttä. Kannabiksen käyttö voi vaikuttaa älyllisten toimintojen, tarkkaavaisuuden ja muistin heikkenemiseen, siihen liittyy masennuksen – ja ahdistuneisuushäiriön riski sekä osassa tapauksia psyykoosiriski, joten vaarat ja riskit ovat todellisia.

Viime aikoina myös paljon puhututtanut ja valitettavan yleinen nuorisorikollisuus on monesti kytköksissä huumeisiin. Poliisin mukaan alaikäisten väkivalta liittyy yhä useammin huumeisiin ja ryöstöihin, joita tehdään huumekaupan yhteydessä. Moni tuntuu ajattelevan niin, että tämä on seurausta nykyisen kaltaisesta päihdepolitiikasta ja sallivammalla linjalla voitaisiin päästä samalla laittoman huumekaupan lieveilmiöistä eroon. Ihan näin yksinkertaista asia ei kuitenkaan ole, mikä on huomattu myös esimerkiksi Kanadassa, missä muutama vuosi sitten kannabiksen käyttö dekriminalisoinnin sijaan laillistettiin.

Puhuttaessa kannabiksen dekriminalisoinnista ja päihdepolitiikasta ylipäätänsä on huomioitava se, että huumausaineiden saatavuudella on suuri merkitys siihen, paljonko meillä on päihdeongelmia. Tarjontaan vaikuttamisen rinnalla on kuitenkin myös vaikutettava asenteisiin ja huumausaineiden kysyntään.  Meidän kaikkien tehtävä on vaikuttaa asenteisiin – ei yksin vanhempien, koulun, poliisin, syyttäjän ja tuomioistuimen, vaan kaikkien.

+2
Pihla Keto-Huovinen
Kokoomus Mäntsälä

Äiti, kansanedustaja, aluesyyttäjä ja valtuutettu. Koiraharrastaja ja kuntoliikkuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu