Jos minä saisin päättää: eläinten hyvinvointi 

Osa “Jos minä saisin päättää” -blogisarjaa, jossa käyn politiikan eri osa-alueilta läpi tiiviisti yksittäisiä asioita, joita minä muuttaisin, jos saisin päättää asioista yksin. 

 

Aiemmin kesällä Ruokavirasto julkaisi eläinsuojeluvalvonnan vuositilastoja, joiden mukaan tuotantoeläimiä koskevien laiminlyöntien määrä lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana. Laiminlyöntien kasvua näkyi niin lammas-, nauta, kuin sikatiloillakin – turkistiloista puhumattakaan. 

Eduskunnassa jo pitkään valmisteilla ollut eläinsuojelulain uudistus on vihdoin saatava maaliin eikä sen kunnianhimosta saa tinkiä. Eläimillä on itseisarvo, eikä tuotantoeläimienkään hyvinvointia saa laiminlyödä. Siirtymäajalla meidän on kiellettävä tiineytyshäkit, parsinavetat ja porsitushäkit. Eläimille on luotava paremmat mahdollisuudet toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä ja vedensaanti taattava. 

Myös turkiseläinasetuksen uudistus on ollut jo pitkään valmistelussa. Maailma ja asenteet ympärillämme muuttuu ja viime vuosina esimerkiksi jo monet suuret kansainväliset muotitalot ovat ilmoittaneet luopuvansa turkisten käytöstä. Tämä on merkittävä signaali turkiseläintuotannon hiipuvasta tulevaisuudesta ja siirtymäajan myötä mielestäni turkistarhaus tulisi kieltää Suomessa kokonaan.  

Turkistarhojen määrä ojo Suomessa vähentynyt ja mielestäni se olisi koko elinkeinon etu, että toimintaympäristön muutosten johdosta laadittaisiin selvitys turkistarhauksen tulevaisuudennäkymistä Suomessa. Valmistuminen tulevaan helpottuu askelmerkkien ollessa selvillä. Elinkeinoja on syntynyt ja kuollut koko ihmiskunnan historian ajan, eikä minkään alan hyväksyttävyyteen riitä se, että se työllistää ihmisiä. Olen eduskunnassa allekirjoittanut toimenpidealoitteen, jossa tämän selvityksen laatimista vaaditaan.  

Pihla Keto-Huovinen
Kokoomus Mäntsälä

Äiti, kansanedustaja, aluesyyttäjä ja valtuutettu. Koiraharrastaja ja kuntoliikkuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu