Jos minä saisin päättää: rikosketjuperiaate

Osa “Jos minä saisin päättää” -blogisarjaa, jossa käyn politiikan eri osa-alueilta läpi tiiviisti yksittäisiä asioita, joita minä muuttaisin, jos saisin päättää asioista yksin. 

 

Ajattele kuinka monta kertaa olet kuullut vaadittavan poliisille lisää määrärahoja? Entä kuinka monta kertaa olet kuullut vaadittavan lisää määrärahoja syyttäjille, tuomioistuimille tai Rikosseuraamuslaitokselle?  

Ensimmäistä kuulee julistettavan useinkin, jälkimmäistä puolta ei niinkään. Mutta entä jos vain poliiseille lisätään resursseja? Paljon hyvää silläkin voidaan saada aikaiseksi, mutta oikeuden toteutumiseksi tarvitaan lopulta paljon muutakin, kuin rikoksen tutkinta ja tekijän kiinniotto.   

Mikäli rikosketjun seuraavat kohdat jäävät huomioimatta, hyvää tarkoittavan poliisin määrärahan nostot aiheuttavat vain pahenevia pullonkauloja ketjun loppupäässä. Mitä hyötyä on saada rikollinen kiinni, jos asia voi pahimmassa tapauksessa matkan varrella ennen tuomiota ehtiä vanhentua tai oikeuden saaminen vie vuosia kasaantuneen juttusuman takia? Kohtuutonta tämä olisi erityisesti rikoksen uhrin kannalta. 

Tämän takia koko rikosketjun huomioiminen määrärahapäätöksissä on äärimmäisen tärkeää. Aina kun määrärahapäätöksiä tehdään, pitäisi huomioida vaikutukset koko rikosketjuun, jotta uusia pullonkauloja ei pääsisi syntymään.   

Koronan vuoksi keväällä jouduttiin perumaan ja siirtämään huomattava määrä oikeudenkäyntejä tulevaisuuteen. Rikosprosessien ruuhkautuminen ja venyminen oli huolenaiheena jo ennen koronaakin ja nyt juttusumien purkamiseen tarvitaan lisäpanostuksia.  

Verovarat tulisi aina kohdistaa mahdollisimman järkevästi, mutta erityisesti näin taloudellisesti haastavina aikoina sen merkitys korostuu entisestään. Turvallisuudesta, rikosvastuun toteutumisesta ja oikeusvaltiosta huolehtiminen kuuluu niihin valtion ydinalueisiin, joista emme saa tinkiä.   

Yllä mainitun toivoisi olevan itsestäänselvyys, mutta aina se ei ihan siltä tunnu. Aionkin pitää huolen, ettei tämä nyt alkavalla eduskunnan syysistuntokaudella pääse unohtumaan – koko ketjun osalta. Olen koittanut pitää tätä periaatetta esillä mahdollisimman paljon eduskuntaan valituksi tulemisen jälkeen, enkä todellakaan aio lopettaa sitä tähän. 

Pihla Keto-Huovinen
Kokoomus Mäntsälä

Äiti, kansanedustaja, aluesyyttäjä ja valtuutettu. Koiraharrastaja ja kuntoliikkuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu