Jos minä saisin päättää: terapiatakuu

Osa “Jos minä saisin päättää” -blogisarjaa, jossa käyn politiikan eri osa-alueilta läpi tiiviisti yksittäisiä asioita, joita minä muuttaisin, jos saisin päättää asioista yksin. 

  

Meillä kaikilla on oikeus hyvään mielenterveyteen. Valitettavasti tänä päivänä tilanne on kuitenkin se, että mielenterveyden ongelmat ovat nousseet yleisimmäksi työkyvyttömyyden syyksi, jonot ovat pitkiä, eikä mielenterveyspalveluita ole läheskään aina saatavilla niitä tarvittaessa.

Hoitamattomana ongelmat vain pahenevat entisestään. Työpoissaolot lisääntyvät, syrjäytymisriski kasvaa, yhä useampi joutuu turvautumaan kalliiseen erikoissairaanhoitoon ja ennen kaikkea inhimillinen kärsimys pahenee. Läheisen sairastuessa lisäksi monen muun elämä muuttuu.

Erityisen huolestuttavaa on se, että myös nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Nuorten ja lasten masennuslääkkeiden käyttö on lähes kaksinkertaistunut ja nuorten itsemurhatilastot ovat edelleen karua luettavaa. Vakavasti sairaita lapsia ja nuoria käännytetään avohoitoon ja heidät jätetään vanhempien vastuulle, kun tarvittaisiin ammattilaisia. Kuten HYKS:in nuorisopsykiatrian linjajohtaja Klaus Ranta on todennut ”systeemi on kaikkein heikoin siellä, missä sen pitäisi olla vahvin”.

OECD:n arvioiden mukaan Suomessa mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannukset ovat noin 11 miljardia vuodessa. Kysymys on siis isosta kansanterveydellisestä ongelmasta, mutta tästä huolimatta mielenterveyspalvelut ovat pahasti retuperällä. Lyhyistä hoitojonoista ja matalan kynnyksen palveluiden saatavuudesta hyödymme tavalla tai toisella me kaikki. Panostukset mielenterveyspalveluihin ovat äärimmäisen tärkeitä, eikä inhimillisyyden nimissä meillä ole varaa olla huolehtimatta kansalaistemme mielenterveydestä.

Terapiatakuu-kansalaisaloite keräsi yli 53 000 allekirjoitusta ja sen tavoitteena on taata pikainen pääsy hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon. Hoidon tarve arvioitaisiin heti ja tarvittava hoito olisi aloitettava kuukauden sisällä. Kokoomuksessa olemme lämpimästi kannatteet kyseistä kansalaisaloitetta ja syksyllä omassa vaihtoehtobudjetissa esitimme 35 miljoonan euron pysyvää rahoitusta terapiatakuun toteuttamiseksi.

Pihla Keto-Huovinen
Kokoomus Mäntsälä

Äiti, kansanedustaja, aluesyyttäjä ja valtuutettu. Koiraharrastaja ja kuntoliikkuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu