Kohti moniäänisempää yhteiskuntaa
Suomi on tutkimusten mukaan maailman toiseksi tasa-arvoisin maa. Tästä huolimatta 2/3 naisista kokee miesten yhteiskunnallisen aseman olevan parempi kuin naisten. Samoin ajattelee noin puolet miehistä. Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan pörssiyhtiöistä vain 9:ssä on toimitusjohtajana nainen ja vastaavasti hallitusten puheenjohtajista vain 3 %:a on naisia.
Mistä tämä johtuu, ja ennen kaikkea mitä se kertoo yhteiskunnastamme? Lähteekö kaikki jo lapsuudesta ja onko tyttöjen ja poikien kasvatuksessa jotain erilaista, mikä selittäisi eroa? Pojat leikkivät ja pelaavat isommilla kaveriporukoilla ja heitä kasvatetaan pelaamaan kovaa, ottamaan riskejä ja olemaan rohkeita. Tytöt taas valitsevat helpommin muutaman parhaan kaverin, joiden kanssa ollaan ja leikitään. Tyttöjä tulisi myös pienestä asti kannustaa kokeilemaan ja tekemään virheitä, sen sijaan, että tavoitellaan täydellisyyttä ja ollaan niitä 10 -tyttöjä. Kasvatus ja opetus ovat avainasemassa, jos haluamme tarjota samat mahdollisuudet menestykseen molemmille sukupuolille ja nähdä enemmän naisia tulevaisuudessa myös pörssiyhtiöidemme johdossa.
Kasvatus ei kuitenkaan yksin riitä. Useasti työelämässä törmää myös asenteisiin ja lasikattoon sukupuolen takia. Tosielämää on sekin, että sukupuoli vaikuttaa mitä erilaisemmissa tilanteissa. Nuorena juristina havahduin siihen, että minua tytöteltiin, jos pidin hiuksiani auki, myöhemmin ammatissani en edes osaa sanoa kuinka monta kertaa minua on syyllistetty ja kysytty: ”miten pystyt yhdistämään uran ja äitiyden?”, tai todettu minun olevan ns. ”uraäiti”, mitä ei voida pitää sanojien taholta positiivisena kommenttina.
Tuntematonta ei ole myöskään sivuuttaminen työelämässä. Oletko koskaan havahtunut tilanteeseen, jossa yrität tuoda äänesi kuuluviin esimerkiksi työpaikalla ja kollega keskeyttää sinut vieden ajatuksesi ja esittäen sen omanaan?
Lisää ajattelemisen aihetta sain osallistuttuani viime viikolla Yksittäistapaus-kampanjan julkistustilaisuuteen, joka oli osa Koneen Säätiön Rohkeat tekijät -tapahtumasarjaa. Tilaisuuden osallistujille näytettiin kolme Yksittäistapaus-lyhytelokuvaa arkisista tilanteista, joissa ilmenee sukupuolistunutta vallankäyttöä. Olemme oppineet pitämään tällaisia tilanteita normaaleina, koska ne ovat niin arkipäiväisiä yhteiskunnassamme, ettemme edes kiinnitä niihin huomiota. Elokuva näytti toisen näkökulman, joka oli ulkopuolisen tarkkailijan ja tilanteet näyttäytyivät todella ahdistavina. Yksittäistapaus-elokuvat tulevat Yle Areenaan nähtäville 26.1.2020.
Linja-autossa nuoret miehet sanallisesti ahdistelevat nuorta tyttöä, työpaikalla kollega ohitetaan keskustelussa, pätevämpi työntekijä sivuutetaan jne. Kenellä on vastuu puuttua? Meillä kaikilla. Meistä jokainen on osa sitä enemmistöä, jonka ei pidä hyväksyä epäasiallista käytöstä. Tasa-arvoon vaaditaan aina enemmistön puuttumista. Meitä kaikkia tarvitaan määrittämään uudet rajat – uusi normaali.
Sivustaseuraajan rooli on työpaikalla helppo – suljen silmäni, en näe eikä minua ole koskaan häiritty tai ääntäni vaiennettu. Väitän, että jokainen aikuinen ainakin tunnistaa tilanteen, ja jos emme siihen puutu osallistumme tietoisesti valinnallamme vanhahtavien käyttäytymismallien ylläpitoon.
Tasavallan presidentti Niinistö totesi HeForShe Impact Summit –tilaisuudessa syyskuun lopussa, että ”Sukupuolten välisen tasa-arvon parantaminen on ollut määrätietoinen tavoite koko Suomen itsenäisyyden ajan ja se on ollut myös ratkaisevan tärkeää menestyksemme kannalta.” Suomi onkin sitoutunut tukemaan tasa-arvon toteutumista kaikkialla maailmassa, mutta vaikka 80-luvulta on tultu iso askel tähän päivään, on meillä työtä vielä kotimaassakin – meillä jokaisella. On uskallettava myöntää myös itselle, ettei aina toimi mallioppilaan tavoin ja nähdä huono kohtelu ja häirintä myös omassa käytöksessä, eikä vaan ainoastaan ympärillämme. Meillä on aina mahdollisuus käyttäytyä toisin ja valita toisin.
Niin miten tasaarvo toteutuis jotta 6 vuoden ero kaventuisi miesten ja naisten elinajan odotteessa Suomessa ?
Onko miehen ”rooli” Suomessa kuluttavampi työelämässä tms josta ero johtuu ?
””Oletko koskaan havahtunut tilanteeseen, jossa yrität tuoda äänesi kuuluviin esimerkiksi työpaikalla ja kollega keskeyttää sinut vieden ajatuksesi ja esittäen sen omanaan?””
Huomaa jotta pumpulimaisissa työolosuhteissa blogisti ollut jos tuollaiset on ongelmia . Kokkeileppa olla vaikka raksal vuokrafirman kautta muutama päivä jotain tekemässä..
Ja se tosiasia jotta Suomalaisil miesvaltaisil aloil duunarit ottaa eniten potkua päähän kilpailleessaan ulkomaista halpatyövoimaa vastaan .
Ilmoita asiaton viesti
”Niin miten tasaarvo toteutuis jotta 6 vuoden ero kaventuisi miesten ja naisten elinajan odotteessa Suomessa ?”
Elinajanodote ei taida olla juurikaan ihmisen hallittavissa kun testosteroni ajaa miehet hautaan aikaisemmin kaikkialla.
Asiaan voi vaikuttaa jonkin verran terveellisillä elämäntavoilla.
Ilmoita asiaton viesti
On siinä muutakin kuin testesteroni takana, sillä kaikkialla maailmassa vallitsee patriarkaalinen ajattelu, sisäänrakennettu ajatus miehen elatusvelvollisuudesta, maan kulttuurihistoriasta riippuen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nuoria miehiä ”pojitellaan” ja on ”pojiteltu” aina. Ja ”pojittelijoina” on kaikkien sukupuolien edustajia.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi onkin sitoutunut tukemaan tasa-arvon toteutumista kaikkialla maailmassa, mutta vaikka 80-luvulta on tultu iso askel tähän päivään, on meillä työtä vielä kotimaassakin – meillä jokaisella.”
Presidentti puhuu epäselvästi, onko iso askel 80-luvulta tähän päivään tullut otettua taaksepäin naisten tasa-arvossa?
80-luvulla ilmestynyt Akkaväki-lehti olisi tänä päivänä naulittu uskontoa halventavana ja ristitty rasistiseksi kansakiihotusjulkaisuksi, niin rajusti siinä arvosteltiin islamia seksuaalisesti ja henkisesti vammauttavaksi patriarkaaliseksi sortojärjestelmäksi, mikä se kiistämättä silloin olikin, naistutkimukset lehden liitteenä sen vahvistivat.
Entä tänään 40 vuotta myöhemmin? Islam on valtion suojeluksessa, feministit juhlivat burka-päivää ja somalialaisen lääkärin Mulki Mölsän 90-luvulla aloittama tyttöjen silpomisen vastainen kampanja vaiettiin lopulta rasismin ja islamofobian pelossa niin, että tyttöjen silpominen on saanut rehottaa Suomessa, edes terveydenhoitajia ole vieläkään ohjeistettu puuttumaan asiaan rasismi-syytösten pelossa. Vihreät r.p. sen sijaan ohjeistivat kansanedustajiaan olemaan kommentoimatta Oulussa vaalien alla paljastuneita tyttöjen joukkoraiskauksia, islamia kritisoivan puolueen suosion nousun pelossa. Vielä kurjempi tilanne naisilla on feministisessä naapurimaassa Ruotsissa.
Ilmoita asiaton viesti
Yritystoiminnassa tärkeintä on löytää oikeat ihmiset oikeaan tehtävään. Sukupuoli ei ole mikään kriteeri. Pätevä nainen saa paikan siinä missä mieskin. Vaativaan työhön liittyy paljon joustamista ja uhraamista. Miehet tekevät helpommin uhrauksia työn eteen, naiset taasen enemmän lasten ja kodin eteen. Se on vapaa valinta. Tavallinen 7h 30min työpäivä ei riitä yritysten vaativimmissa töissä alkuunkaan.
Matkustaminen on toinen vaade. Se ei esimerkiksi vientiyrityksissä ole mitään kevyttä puuhaa.
Ihan tällaiset yksinkertaiset syyt jo selittävät erot miesten ja naisten asemassa yritysjohdossa. En ole koskaan nähnyt työurani aikana, että nainen olisi ohitettu keskusteluissa tai nimityksissä sukupuolensa takia. Olen kyllä nähnyt naisten tulleen ohitetuksi ns. naisellisen näkemyksen takia. Bisneksissä nimittäin sukupuolittuneille näkemyksille ei ole mitään käyttöä. No ehkä kosmetiikka- tai vaatebisneksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Poikasikiö parka saa osansa eli kivekset erittävät testosteronia jo sikiöaikana muovaten aivojen kehitystä mutta ei se selitä kaikkea 🙂
Miesten ennenaikaista kuolleisuutta aiheuttavat sairaudet ovat kaikissa maissa samoja: sepelvaltimotauti, keuhkosyöpä, alkoholisairaudet sekä tapaturmat ja väkivalta eri muodoissaan. Erot näkyvät jo lapsuudessa. Pikkupojat kuolevat useammin onnettomuuksissa kuin samanikäiset tytöt.
Tärkein syy suomalaisten miesten naisia suurempaan kuolleisuuteen on sepelvaltimotauti, joka lyhentää suomalaisen miehen elämää noin kaksi vuotta naisten elämää enemmän. Tapaturmat ja väkivalta selittävät erosta noin 1,5 vuotta.
Kuva muuttuu, jos kuolinsyyn sijasta tarkastellaan kuolemaan johtaneen sairauden taustalla olevia elintapa- ja ympäristötekijöitä. Ylivoimaisesti tärkeimmät syyt ovat alkoholi ja tupakka. Arvion mukaan hieman yli 30 % naisten ja miesten eliniän erosta johtuu tupakasta ja runsaat 20 % alkoholinkäytöstä.
Noin 10 % erosta johtuu muista tekijöistä, jotka altistavat miehiä tapaturma- ja väkivaltakuolemille.
Ilmoita asiaton viesti
Perhe-elämä on miehelle luonnotonta ja kuluttaa henkiset ja fyysiset voimat ennenaikaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuosta tasa-arcosta paljon puhuttu, epäkohtia etsitty ja löydetty.
Itsekin voisin siitä enemmmänkin sanoa, mutta nyt mieleen tuli tämä:
On vadittu tasa-arvon nimissä yritysten johtotehtäviin enemmän naisia.
Hyvä jos niitä sinne saadaan ja asiat sillä paranevat, mutta toteutuuko tasa-arvo vielä tällä? Myös yritysten osakkeen omistajista ja osinkojen saajistakin olle suurin osa miehiä? En muista tätä vielä kenenkään hoksanneen tai uskaltaneen vaatia, mutta mutta eikö myös tässä pitäisi tasa-arvo toteuttaa ja aloittaa vaikka valtion yhtiöistä jakamalla puolet niiden osakkeista naisille?! Näin myös päätösvallasta, sillä ainakinhan se periaatteessa on osakkeenomistajilla.
Ilmoita asiaton viesti
Itse teen aika tavalla arjen tasa-arvotyötä kun kerron nuorille miehille, miten he pystyvät välttämään armeijan ja sivarin. Tasa-arvo lähtee siitä, ettemme pienestä pitäen opeta ihmisille että naisille ja miehille muka kuuluisivat eri tehtävät ja velvollisuudet.
Ilmoita asiaton viesti
”Linja-autossa nuoret miehet sanallisesti ahdistelevat nuorta tyttöä, työpaikalla kollega ohitetaan keskustelussa, pätevämpi työntekijä sivuutetaan jne.”
Se on ala-arvoista, jos täysi-ikäiset ahdistelevat alaikäistä.
Omassa työpaikassani Nordea Pankissa en muista, että naisia olisi sivuutettu. Naiset olivat tunnustetusti niin suuri voimavara osaamisessa ja tunnollisuudessa.
Totta on, että naisten motivaatiota ei ole varaa menettää. Jos katsoo islamilaisia maita, naisten panoksen puuttuminen johtaa taantumukseen.
Ehkä sama pätee hindulaisiin ja buddhalaisiin maihinkin.
Kristinuskon ydin on rehellisyys. Tarvitaan teesi, antiteesi ja synteesi.
Jeesus ei tukahduttanut mitään kritiikkiä eikä uskovien haukkumisista vaiettu Raamatussakaan.
Pankissa eräs sanoi, että yritystutkimus on suomalaisen itseruoskinnan mestariteos.
Kritiikin vapaus on osa avainta menestykseen. Tukahdutettu keskustelu ei luo eteenpäin menoa.
Se on heikko mies itsetunnoltaan, joka tytöttelee.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on vallan ihmeellistä kuinka Suomessa syntyvyys laskee sitä mukaan mitä enemmän alamme olemaan ”tasa-arvoisia”… en ole koskaan pitänyt vain toista sukupuolta parempana enkä näin usko toista sukupuolta syrjittävän, mutta nyt tilastot puhuu näin että lapsia ei enää synny tässä tilanteessa, sattumaa,,,? minä kun en usko sattumiin.
Ilmoita asiaton viesti