Mielikuvamarkkinointia työllisyystoimilla

Meille yritetään nyt kovasti vakuutella, että hallitusohjelmaa on noudatettu ja työllisyystoimia on tehty aikataulujen mukaisesti. Voi kunpa olisikin, vaan eipä tämä nyt ihan niinkään taida tälläkään kertaa olla.

Budjettiriihen osalta odotukset olivat korkealla, koska kysymys on koko hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuudesta. Nyt tehtävät toimet ovat pitkälti määrittämässä pystymmekö järjestämään mm. laadukasta koulutusta tuleville sukupolville ja hyvää hoivaa sitä tarvitseville.

Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite heidän oman hallitusohjelmansa mukaan tarkoittaa: ”valtiovarainministeriön kevään 2019 ennusteeseen verrattuna työllisten määrän kasvua laskennallisesti noin 60 000 henkilöllä vuonna 2023.” Puolet tästä oli hallituksen mukaan oltava valmiina 2020 budjettiriiheen mennessä.

Nyt kuitenkin meille yritetään vakuuttaa, että tämä olisi tehdyillä päätöksillä saavutettu. Hallitus ilmoitti, että nyt on tehty päätöksiä, joilla tavoitellaan työllisyyden nostamista 31 000 – 36 000 lisätyöllisellä 2029 mennessä.

Yhtenä suurena ongelmana on, että näihin lukuihin on esimerkiksi laskettu myös yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostaminen, josta ei siis nyt päätetty, vaan se annettiin työmarkkinoiden käsiin jatkovalmisteluun. Työllisyysvaikutuksena tälle on laskettu 10 000 – 12 000. Eli lähes kolmasosa koko paketista, eikä päätöksiä ole edes tehty! Tämä hallitus toistuvasti tuntuu unohtavan, että tavoite ei ole yhtä kuin teko.

Toinen tärkeä huomio on, että toisin kuin aiemmin on lupailtu, nyt ei tavoitellakaan näitä lisätyöllisiä enää vaalikauden loppuun mennessä, vaan vuosikymmenen loppuun mennessä! Totta kai tällaisella kikkailulla pienetkin päätökset saadaan näyttämään vaikka kuinka suurilta, kun aikajännettä venytetään loputtomiin. Ei tällainen äänestäjiin uppoa, eivät ihmiset ole tyhmiä.

Nyt olisi hyvät neuvot ja rohkeus hallitukselle tarpeen, koska meidän kaikkien suomalaisten kannalta olisi toivottavaa, että hallitus saavuttaisi työllisyystavoitteensa, vaikka pahalta näyttää. Meillä on tällä hetkellä n. 400 000 työtöntä ja heidän vuoksi tarvitsemme näiden valitettavan vesittyneiden toimien päälle entistä enemmän rohkeita päätöksiä, mikäli haluamme pitää huolta hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta.

Valtio on hankalassa asemassa ja velkaantuminen on väistämätöntä, siitä ei ole erimielisyyksiä, mutta sen rinnalle tarvitaan entistä kunnianhimoisempia työllisyystoimia ja tämä ei nyt valitettavasti hirveän rohkealta näytä, vaikka sitä miten meille yritettäisiinkin selitellä ja myydä.

Pihla Keto-Huovinen

Äiti, kansanedustaja, aluesyyttäjä ja valtuutettu. Koiraharrastaja ja kuntoliikkuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu