Perustuslain kilven ei pidä suojata ihmisarvoa loukkaavaa puhetta
Tänään eduskunta äänesti, annetaanko valtakunnansyyttäjälle hänen pyyntönsä mukaisesti lupa nostaa syyte kansanedustajaa vastaan hänen täysistunnossa käyttämästään puheenvuorosta. Perustuslakivaliokunta puolsi lupaa mietinnössään ja valiokunnan enemmistön kanta oli mielestäni juridisesti hyvin perusteltu. Tämän päiväisen äänestyksen lopputulos oli ennalta-arvattava – ei lupaa. Se oli silti itselleni pettymys oikeusvaltiossa.
Perustuslain 30 § 2 momentin mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaa riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn seurauksena, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään 5/6 annetuista äänistä kannattaa. Säännöksen tarkoitus liittyy kansanedustajan koskemattomuuden ja kansanedustajan toimen häiriöttömän hoitamisen turvaamiseen. Säännöksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole se, että kansanedustaja asetettaisiin rikosoikeudellisesti erityisasemaan suhteessa muihin kansalaisiin. Myös meidän kansanedustajien on vastattava oikeudellisesti sellaisesta puheesta, jota valtakunnansyyttäjä epäilee perustuslaissa turvattua ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta loukkaavaksi.
Vaikka kansanedustajien puhevapaudella on demokraattisessa yhteiskunnassa suuri merkitys edustuksellisen demokratian näkökulmasta, näen ongelmallisena sen, että eduskunta voi perustuslaissa säädetyin tavoin ns. ”omassa asiassaan” ratkaista voidaanko asiassa syyttää ja eduskunnan ratkaisu voi olla täysin poliittinen. Tilanne on absurdi. Tilanteen ongelmallisuuden toi hyvin esille se, että kansanedustajan oman puolueen puheenjohtaja lähes välittömästi ilmoitti julkisuudessa ryhmän tulevan vastustamaan syyteoikeuden antamista ja estämään sen. Luvan estäminen toki edellyttää riittävän suurta eduskuntaryhmää eli pienemmät puolueet eivät näin voi turvata omia edustajiaan mahdolliselta syytteeltä tai jopa mahdolliselta tuomiolta.
Viranomaistoiminnassa mietitään tänä päivänä hyvinkin tarkkaan esteellisyyskysymyksiä. Eduskunnan äänestäessä syyttämisluvan antamisesta tilanne on se, että kansanedustajakollegat ratkaisevat kollegansa asian, jonka ratkaisulla saattaa mahdollisesti vielä myöhemmin olla vaikutusta jonkun edustajan oman asian ratkaisuun. Tämä ja tämän päivän äänestystulos saavat perustellusti miettimään, mikä on kansanedustajien parlamentaarisen immuniteetin legitimiteetti jatkossa? Oma näkemykseni on, että perustellusti kyseenalaisena voidaan pitää sitä, että eduskunta valvoo itse itseään.
Asiassa käydyn keskustelun kuluessa nousi esille se näkemys, että kansanedustajien valtiopäivillä esiintymisen ja sanomisten valvonta kuuluisi perustuslain 31 §:n nojalla eduskunnalle itselleen. Kansanedustajalta edellytetyn vakaan ja arvokkaan esiintymisen valvonta kuuluukin eduskunnalle, mutta puhemiehen valvonnassa on kyse muusta kuin kansanedustajan toimen rikosoikeudellisesta arvioinnista, joka taas vallan kolmijako-opin mukaan on tuomioistuimen tehtävä.
Poliittinen argumentointi on usein voimakasta, mutta ei siinäkään voi sanoa, mitä sylki suuhun tuo eikä rikkoa lakia. Sanat ovat tekoja. Miten me voisimme lainsäätäjinä edellyttää kansalaisilta lain noudattamista, jos emme itsekään sitä noudata? Meidän kansanedustajien on noudatettava lakia ihan samalla tavalla kuin muidenkin, sillä perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.
Kansanedustajien poliittisen sanavapauden tulee olla vahva, mutta vapauden vastapainona on vastuu. Valtakunnansyyttäjä (ylin syyttäjäviranomainen) on tehnyt asiassa syyteharkinnan ja siinä päätynyt siihen, että on olemassa todennäköiset syyt epäillä kansanedustajan puheessaan loukanneen perustuslaissa turvattua ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta ja on tämän vuoksi pyytänyt eduskunnalta syyttämislupaa. Perustuslakivaliokunta, laajasti asiantuntijoita kuultuaan, puolsi luvan myöntämistä. Tämän vuoksi olisi ollut kaikkien edunmukaista saattaa asia riippumattoman tuomioistuimen ratkaistavaksi. Olen pettynyt, että tästä asiasta tuli poliittinen näytelmä, kun tuomioistuimen ratkaisulla olisi ollut oikeudellista merkitystä oikeudellisten rajojen hakemisessa yhteiskunnallisesti tärkeään kysymykseen – edustajien puhe- ja sananvapaudesta. Toivottavasti käydyllä prosessilla on kuitenkin edes se vaikutus, että eduskunnassa jokainen meistä kansanedustajista jatkossa miettii tarkemmin, mitä sanomme.
Kansanedustaja ei voi käyttää vapauttaan, miten vain, eikä ainakaan toisen henkilön perustuslaissa turvattujen oikeuksien loukkaamiseen. Jos ihmisarvoa loukkaavien lausumien levittäminen yhteiskunnassamme sallitaan, emme voi ylläpitää vaatimusta ihmisarvon loukkaamattomuudesta. Kiihottamista kansanryhmää vastaan on pidettävä vakavana tekona. Se on yhteiskunnalliselta merkitykseltä laajakantoinen rikos ja sillä loukataan perustuslaissa turvattuja oikeuksia – ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta. Perustuslain 3 §:ssä säädetään valtiollisten tehtävien jaosta vallan kolmijako-opin mukaisesti niin, että eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa, presidentti ja valtioneuvosto hallitusvaltaa ja riippumattomat tuomioistuimet tuomiovaltaa. Näin ollen on tuomioistuimen tehtävä punnita sananvapauden ja ihmisarvoa loukkaavan puheen suhde, arvioida onko tapahtunut rikos ja jos on, niin mitä siitä seuraa, ei eduskunnan.
Voihan hitsinvitsi kun kirjoittaja ei saanut paiskata ihmistä vankilaan vitsin takia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisarvoa loukkaavia tekoja harrastetaan tänäänkin jossain Libyassa siinä määrin, että ihmisarvoa loukataan kaikin mahdollisin tavoin. Ihmisarvoa loukkaava puhe nyt on ihan eri asia ja siitä hössöttäminen harvojen etuoikeus niissä maissa joissa ei ihmisarvoa loukkaavia tekoja esiinny,
Ilmoita asiaton viesti
Tämä onkin ongelma tässä ongelmattomassa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Mäenpää todella sanoi. Olen lukenut, että hän sanoi, että vieraslaji-käsitettä voisi käyttää toisessa yhteydessä.
Hän ei varsinaisesti suoraan verrannut muualta tulleita vieraslajeihin.
En tiedä, onko tässä yhteydessä tehty kärpäsestä härkänen.
Tällaiseenko kansanedustajien aika menee.
Ilmoita asiaton viesti
Vieraslaji oli sanavalintana osuva. Mäenpää viittasi sillä kaikkiin niihin ongelmiin, joita täysin eri kulttuureista massoittain tulevat aiheuttavat Suomessa ja kaikkialla EUssa.
Ongelmat ovat sosiaalisia ja taloudellisia sekä kooltaan valtavia. Niillä ei ole mitään tekemistä normaalin maahanmuuton kanssa, jossa tulija sopeutuu itse maahan ja elättää itsensä työssä, jonka on itse hankkinut.
Myöskin puhe pakolaisuudesta on pääosin valheellista. Nuoret miehet jättävät sukunsa heikoimmat ja lähtevät itse täyshoitoon.
Ihminen on eläinlaji muiden joukossa eikä vieraslaji sanana ole sen loukkaavampi kuin sitä käytettäessä muista eläimistä. Biologian tunnilla on moni nukkunut ja pitää ihmistä luomakunnan kruununa, vaikka olemme suurin tuholainen maan päällä. Emme hallitse edes lisääntymistämme ja siksi olemme ongelmissa globaalisti.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä yhteenveto asista jälleen kerran!
Monissa Lähi-idän kultuureissa vierastetaan ajatusta sopeutua suomalsiin tapohin ja kultuuriin. Räikein esimerkki lienee tyttöjen ympärileikkaus kiellon rikkominen ja tytön lähettäminen kotimaassa käymään operaatiota varten.
Ikäviä ovat myös nuorten tyttöjen pakkoavioliitot vanhempiensa toimesta, vaikka sellaisia lienee tapahtunut Suomessakin parisataa vuotta sitten.
On myös joukko perheitä, joiden varakas isä on lähettänyt turvaan asumaan Suomeen. Isän jäädessä hoitamaan liiketoimiaan jossain Lähi-idän maassa. Näissäkin tapauksissa sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on hidasta.
Kaiken tärkeintä on suomenkielen opettelu heti aluksi, sitten kotoutumine alkaa helposti. Tästä on runsaasti kokemusta ja lienee tutkittua tietoakin.
Saadakseen Suomen kansalaisuuden on suoritettava suomenkielen osaamis koe arvosanalla 3. Tarvittavan kielitaidon omaksuu noin vuodessa työharjoittelun ohessa.
Katselin valtion kotouttamisasetuksia ja ohjeistuksia kunnille. Siellä nimitetään maahankuuttajia:”Vieraskielisiksi”. Onko tämä nimitys enää nykypäivänä kohteliasta. Minusta nimitys leimaa ihmisryhmää arveluttavasti!
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä onko Hämäläinen tutustunut suomalaisen teollisuuden historiaan jos on niin varmaan tiedät kuinka suuri osuus ”vieraslajeilla” onkaan Suomen teollisuuden historiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Pihla Keto huovisen häpeä ei lähde koskaan pois. Haluat sananvapauden pois
Ilmoita asiaton viesti
Pikemminkin hän haluaa saada vasemmistolta kuulla olevansa ”sivistysporvari”. 1970-luvulla hän olisi sanonut mitä tahansa saadakseen kustun N-liiton lähertystöön juhlimaan lokakuun vallankumousta!
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö perustuslakia muuttaa?
5/6 osan sijaan 2/3 tai jopa yksinkertainen enemmistö?
Ilmoita asiaton viesti
Sananvapaus on sitä että myös väärät mielipiteet on hyväksyttävä. Sananvapautta joko on tai sitä ei ole.
On tutkittu asia että vasta-argumentit on paras tapa eikä kiellot
Ihme että kokoomus on lähtenyt tielle joka johtaa totarilismiin
Totarilismi on aina alkanut sananvapauden rajoittamisesta
Nämä arvot eivät ole eurooppalaisia vaan neuvostoliitossa oli nämä arvot. Tätäkö halutaan. Kaikenlainen muu selittely on turhaa
Ilmoita asiaton viesti
Sananvapaudella länsimaisessa oikeusvaltiossa on yksi tärkeä ominaisuus: Se ei suojaa syrjivää ja kansanryhmää vastaan kiihottavaa puhetta. Piste.
Ajatella ja sanoa siis saa, mutta sanomisistaan on myös vastattava. Ja samat sanatkin voivat aiheuttaa eri tilanteissa erilaisia seuraamuksia riippuen siitä, minkälaisia vaikutuksia niillä sanoilla on haluttu saada aikaan.
En tiedä, oliko Latvala aikanaan koulussa koulukiusaaja vai -kiusattu, asioihin puuttuja vai sivusta seuraaja. Luulisin hänen kuitenkin ymmärtävän siellä vallinneen selkeän periaatteen, että kiusata ei saa. Sama koskee myös tätä aikuisten yhteiskuntaa, simple as that.
Jos tämä on liian vaikeaa, voi harkita siirtymistä maihin, joissa tämä asia ei ole näin selvä. Itse yritän täällä keskustellessani vaikuttaa siihen, että Suomesta ei sellaista valtiota tulisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ullatus ullatus kuten entinen kielitieteilijä sanoisi.
Ilmoita asiaton viesti
Sopisiko arvoisan kihlkunnan syyttäjän mielestä nimittää maahanmuuttajia noin yleisesti ”Vieraskielisiksi”. Vai olisiko sekin loukkaavaa, tai kiihottavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Se on ainakin tullut selväksi että persuja kiihottaa jokin muu kuin totuus, vaikka Doctor Alban vai oliko se Doctor doctor Hankamäki toisin väittikin.
Ilmoita asiaton viesti
No tuo hullu oli väärin sanottu
Kuitenkin on hyvä että ei yhdellä ihmisellä ole liikaa valtaa
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkia noita kunnioitan suuresti. Sen sijaan persujen peflettiä eivät arvosta persut itsekään – hehän vetivät sen julkisuudesta kaksi päivää julkaisemisen jälkeen eikä täällä kukaan persu ole sitä kehdannut puolustella. Sehän sisälsi lähinnä naisvihamielistä törkyä. ”En vihaa mitään, vaan olen esittänyt feminismin kritiikkiä”, kommentoi Jukka Hankamäki STT:lle 11.6.
On mielenkiintoista, että feminismin kritiikkiä esittää mies joka paasaa asiasta sillä uskonvarmuudella, jonka vain täydellinen tietämättömyys voi ihmiselle antaa. Hän ei selvästikään tiedä feminismistä mitään eikä haluakaan tietää, hän pitää feminismiä vaarallisena ja hänen mielestään olisi parempi ettei feminismiä ollenkaan olisi. Kuulostaako tutulta? Jep, feminismin tilalle voi yhtä hyvin vaihtaa maahanmuuton, ja kas, persujen maahanmuuttokritiikki on sillä määritelty ja tyhjentävästi kuvattu.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/timanttia-vai-ruostetta/?fbclid=IwAR1X1XpT2ijxntQSAZ5mTtnJP_M5dn9TY_lPR2nq19iLlPDlnVZe21lNP-Y
Ilmoita asiaton viesti
Pihla leipoo potaskaa.
Vieraslaji-sanan käyttäminen ei loukannut kenenkään ihmisarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaankaan sinun.
Mutta aika monen muun varmasti.
Mitäpä jos kaivaisit välillä muutakin kuin omaa napaasi.
Ilmoita asiaton viesti
Keiden ihmisarvoa vieraslaji-sana mahtoi loukata?
Suosittelen sinullekin jonkin muun kaivamista oman moraalinavan sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuuttajien rinnastaminen vieraslajeihin loukkaa maahanmuuttajia siinä missä sinun nimittämisesi vaikkapa syöpäläiseksi loukkaisi sinua eduskunnassa julkisesti esitettynä.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti äänestystulos ei tarkoita sitä että jatkossa kansanedustaja saa puhua mitä sielu antaa ja sylki suuhun tuo välittämättä mitään tosiasioista tai muiden ihmisten tunteista.
Ilmoita asiaton viesti
Andersson on monikulttuurisuuttaa ihannoivana moraalinvartijana herkkähipiäisempi loukkaantumaan maahanmuuttajien puolesta kuin maahanmuuttajat itse.
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäisit edes.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Halla-aho sanoi, koko tilanne eduskunnassa oli farssi. Siihen olivat näet syypäänä persut, KD ja muutamat satunnaiset edustajat, jotka eivät nähtävästi ymmärrä demokratian ABC:sta yhtään mitään. Persuille kerrottakoon, että ABC ei tässä yhteydessä tarkoita huoltoasemaa.
Muillekin tietämättömille on syytä kertoa Montesquieun valtioteorian vallanjako-opista, jonka mukaan lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta toimivat toisistaan riippumatta.
Nyt 54 kansanedustajaa rikkoi räikeästi tätä oman työnsä alkeissääntöä estämällä oikeusistuinta toimimasta riippumattomasti tämän asian suhteen.
Persut hengenheimolaisineen siis politisoivat rikosoikeuden – eikä suinkaan päin vastoin, kuten he itse tietämättömyyttään (tai tyhmyyttään) esittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Räihä ilmeisesti pitää Turkkia demokratiana, jossa opposition syytesuojan poistamisella ei ole mitään valtapoliittista tarkoitusta.
Suomessa syytesuoja koskee eduskunnassa lausuttua, mutta sitä ole tarkoitettu siellä harrastettujen laittomuuksien sallimiseen. Turkissa koko lainsäädäntö on sillä tavoin vinksallaan, että opposition edustajien oikeusvaltiossa normaalit poliittiset kannanotot voidaan katsoa laittomiksi niin, että niistä seuraa vuosien vankeustuomio. Käytännössä syytesuojan poistaminen tarkoittaa siis opposition vaientamista, mikä on kovasti eri asia kuin Suomessa nyt nähty, Mestarin sanoin arvoton episodi (mikä siinä oli arvotonta, onkin sitten kokonaan eri asia).
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan kansanedustajista Mäenpään syytesuojan murtamista vastustivat Pasi Kivisaari, Juha Pylväs, Tuomas Kettunen, Mikko Kärnä, Mikko Savola ja Hannu Hoskonen.
Kokoomuksesta syytesuojan säilyttämisen puolesta äänesti neljä kansanedustajaa, Wille Rydman, Heikki Vestman, Janne Heikkinen ja Janne Sankelo.
Myös Liike Nytin Harry Harkimo vastusti syytesuojan murtamista.
Nyt tiedämme ne joita tolkun ihmisen ei pidä äänestää. Persuja ja krissejä tolkun ihminen ei olekaan kannattanut koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä puolueista siis only male panel….
Ilmoita asiaton viesti
Hankamäen pelkäämä naisten tyrannia ehkä ei olisikaan niin huono juttu 😀 Persuja taitaa huolestuttaa se että maahanmuutovouhotus ei enää oikein toimi. Turvapaikanhakijoita tulee vuosi vuodelta vähemmän, mutta persujen paniikkinappula juuttui pohjaan vuonna 2015 kun tuli vähän enemmän ja vouhotettiin kriitistä… no, tänä vuonna vasta nähtiin mikä se oikea kriisi on ja siihenkään ei ollut syynä mamut. Hätäpäissään keksivät sitten ruveta syyttämään mediaa ja feministejä mutta tuloksena oli niin nolo pamfletti että sensuroivat sen itse pari päivää julkaisun jälkeen. Ei edes Luukkasen bongorumpu soi.
Ilmoita asiaton viesti
https://youtu.be/SEuouVjxp_k
Tässä se mitä Mäenpää sanoi. Jokaisen olisi syytä hieman hengittää rauhassa ja jospa keskityttäisiin ihan oikeasti tärkeisiin asioihin…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, nykyäänhän melkein kaikki tolkun ihmiset on kommareita, jos Porin blondivitsiltä kysytään: ”Tämänpäiväisen äänestyksen perusteella kaikki kokkarit ja kepulaiset eivät olekaan kommareita”, hän visersi eilen. Siis kommari on Lauran mukaan se, joka närkästyy siitä, että muita kuin suomalaisia kutsutaan vieraslajiksi. Lauran olisi hyvä käydä joku poliittisten ideologioiden kurssi. Sitten pitäisi kurssin kuulustelussa olla tarkka, että hän ei copypastaisi vastauksia. Siis valvottu kuulustelu, ei mikään kotitentti.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Olet nyt varmasti ensimmäisenä tekemässä aloitetta niiden Suomen tasavallan perustuslain pykälien poistamiseksi, jotka koskevat teidän kansanedustajien parlamentaarista koskemattomuuta eduskunnassa pitämienne puheenvuorojen suhteen.
Turha täällä on valittaa tekemättömiä töitä tai aloitteita.
Ilmoita asiaton viesti