Häirintä ja uhkailu eivät saa olla demokratian este
Helsingin Sanomat kirjoitti tänään otsikolla ”Uskallanko ehdolle? Kuntapäättäjät kokevat aiempaa enemmän häirintää ja uhkailua. Kuntaliiton tekemän kyselyn mukaan se vähentää ihmisten halua lähteä ehdokkaaksi huhtikuun vaaleissa.” (https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000007770836.html maksumuurin takana)
Täytyy myöntää, että kyllä sellainen aina pysäyttää, kun lauma hyökkää keskitetysti ja lähettelee vihaa pursuvia julkisia- ja yksityisviestejä ja arvostelevat ulkonäöstä lähtien kaiken. Täytyy kuitenkin muistaa, että ne verkkohyökkäykset kestävät päivän tai kaksi ja seuraavana päivänä mölisevällä apinalaumalla onkin jo uusi kohde. Sen verran teflonpintaa kannattaa politiikkaan mukaan lähtevän kehittää itselleen, että ymmärtää kirjoittelijoiden purkavan omaa vihaansa ja niin kauan, kun se pysyy tekstin tasolla, niin se voi ollakin ihan hyvä, että saavat purettua sitä vihaansa vaikka sitten minuun.
Verkkohäiriköintiä vakavampana pidän luonnollisesti fyysisen koskemattomuuden rikkomista tai sen uhkaa. Juha Sipilän töniminen, Pekka Katajan murhayritys, coca-colan heittäminen Stubbin päälle, Timo Soiniin käsiksi käyminen yms. ovat ehdottomasti tuomittavia tekoja.
Vaaliteltoilla on itsellenikin tapahtunut sitä, että humalassa oleva henkilö on tullut vihaa täynnä haastamaan ja tunnelma on ollut sellainen, että yksikin väärä sanavalinta minulta ja tyypillä on nyrkit pystyssä. Sitten on näitä, jotka tulevat vaan huutamaan ja kun yrittää kumota heidän väitteensä asiallisesti argumentoimalla lähtevät karkuun eivätkä suostu kuuntelemaan. Vähän niin kuin päivän ”kahden minuutin viha” olisi täytetty, kun on rohkeasti käynyt vähän haukkumassa, eikä edes halua keskustella asiallisesti.
Ihmisten kanssa voi olla eri mieltä asioista, mutta asiat riitelevät eivätkä ihmiset ja demokratiassa asiat ratkaistaan äänestyskopissa eikä nyrkeillä toreilla tai lähettemällä vihaviestejä toisen FB-sivulle. Jokainen politiikkaan mukaan lähtenyt haluaa luoda hyvän ja paremman kunnan ja Suomen, mutta keinot saattavat vaan olla erilaiset. Tämän ei pidä antaa syytä ihmisten demonisointiin eikä dehumanisointiin.
Toivon siis, että kukaan vähänkään paloa politiikkaa kohtaan tunteva ei pelkää lähteä ehdolle vaaleihin vaan lähtee rohkeasti ajamaan omaa asiaansa ja osallistuu keskusteluun kaikenlaisten ihmisten kanssa. Samanlaista malttia ja asiallista keskustelukykyä toivon myös politiikkaa seuraaville, niin sanotuille puskista huutelijoille.
Kirjoittajsn kuvaama on valitettavasti todellisuutta erityisesti perussuomalaisen kuntavaaliehdokkaan kohdalla.
Nahkaa on täytynyt kasvattaa, ettei ota sanallista aggressiota itseensä tai pelkää. Valitettavasti pienillä paikkakunnilla ehdokkaaksi lähteminen voi olla vaikeampaa, kun arastellaan leimakirveitä ja mustamaalaamista.
Hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Tuttuun tapaan Piialta todella asiallinen ja aiheellinen kirjoitus 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Timo Soiniin käsiksi käyminen…”
Kaiken tiedossa olevani mukaan Timo Soiniin ei käyty käsiksi ainakaan Korson vaalitillaisuudessa. Yritystä oli ja toki sekin on tuomittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä: väkivalta, missä muodossa tahansa, on ehdottoman tuomittavia tekoja. Samaten vihapuhe, rasismi ja toisen aliarvostaminen, näitä on vain vähän vaikeampi havaita tai nähdä ne yhtenä väkivallan muotona tai muuten vaan huonona käytöksenä.
Mutta sitten…saako sitä mitä on tilattu jo vähän aikaa, ja varsinkin kirjoittajan edustaman puoleen toimesta. Nyt kun itseen kohdistuu samoja tekoja kuin jo muutamissa aikaisemmissa vaaleissa muiden puolueiden ehdokkaat ovat kokeneet, ne ovat muodostuneet ongelmiksi. Miksi vasta nyt?
Ps puheenjohtaja edelleenkin dissaa hovioikeuden antamaa tuomiota; heikentää uskottavuutta oikeusjärjestelmään. Puolueen nuoriso-osasto kunnostautui milloin missäkin ja lopuksi lakkautettiin alkuperäisessä muodossaan ja perustettiin uudestaan. Mikä oli Ps hallituksen kannanotot näihin tapahtumiin?
Tapaus Immonen: ”Harjataan kunnolla”. Hakkarainen: kävi käsiksi ja sai tuomion: Ps hallituksen kannanotto? Jyväskylän puukotus: muu tuomitsevat Persut hiljaa.
Väitän, että Persut ovat tuoneet suomalaiseen politiikkaan huonon käytöksen. Ensiksi Soinin ja sitten Halla-Ahon toimien ansiosta, tai oikeastaan niiden puuttumisesta: hiljainen hyväksyntä eikä aseteta rajoja mihin lopetetaan. Tämä on johtanut muutamasta pikkukirjoituksesta nykyisiin väkivallan tekoihin, valitettavasti.
Toki: synnitön heittäköön ensimmäisen kiven. Vastaavaa liikehdintää löytyy niin Vassareita kuin Vihreitä lähellä olevista organisaatioista. Ja tuomitseminen on samaa luokkaa: ei oteta kantaa eli hiljaisesti hyväksytään!
Ilmoita asiaton viesti