Kaavailtu YEL uudistus on järjetön
Jo tällä hetkellä osa toiminimiyrittäjistä jättää pakollisen YEL:n kokonaan maksamatta ja osa toimii kevytyrittäjinä vaan sen takia, että nykyinen YEL on niin kallis, ettei yrittäminen ja työnteko kannata, jos maksaa sen. Jos YELiä korotetaan, niin vielä useammalta menee mahdollisuus yrittämiseen.
Jos uudistuksia halutaan YELiin, niin:
✅️Pakollisesta YEL:stä pitäisi siirtyä vapaaehtoiseen, jolloin yrittäjä hoitaa eläkesäästämisen itse
TAI
✅️ Siirrytään porrastetumpaan maksuun tulojen mukaan, jossa alin maksuluokka on huomattavasti alempi kuin nykyinen alin hinta.
Hallituksen pitäisi miettiä kannustusloukkujen purkamista ja tehdä yrittämisestä ja työnteosta kannattavaa. Tämä kaavailtu uudistus ei sitä ole. Jos YELiä nostetaan, niin jälleen yhä useampi yrittäjä heittää hanskat tiskiin, koska edullisempaa ja helpompaa on olla työtön kuin yrittäjä korkealla riskillä.
PK-yrityksiä koko Suomen yrityskannasta on 98% ja tämä uudistus osuu juuri niihin kaikista koviten. Näitä samoja yrityksiä koettelee jo kohonnut polttoaineen hinta, inflaatio ja yleinen kustannusten nousu ja vielä lisäksi komponentti pula. YEL uudistuksessa kannattaa nyt käyttää järkeä ja miettiä millä tavalla ei tuhota yrityksiä ja kuunnella niitä PK-yrittäjiä.
Näillä nykyisillä suunnitelmilla uudistus EI JATKOON!
Piia, julkisuudessa on valitettavan vähän avattu uudistusta:
– – ”YEL-työtulo voidaan siis vahvistaa myös toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkkaa matalammaksi tai korkeammaksi. Perusteluissa on todettu, että esimerkiksi yrityksen laskutustietojen perusteella työpanoksen arvo voisi olla myös mediaanipalkkaa matalampi.
Koska yhtä, kaikille yrittäjille poikkeuksetta sopivaa työtulosääntöä ei ole, eläkelaitoksen tulisi esityksen mukaan käyttää työtulon vahvistaessaan kokonaisharkintaa ja ottaa huomioon tasapainoisesti kaikki sillä olevat ja sille esitetyt tiedot. Huomattava on myös, että työtulon määritelmä ei muutu nykyisestä.
Miksi YEL-uudistus sitten ylipäätään tarvitaan? Yrittäjien työtulon arviointiin on toimeenpanossa muodostunut käytäntöjä siten, että työtuloa ei ole arvioitu työpanoksen mukaisesti ja yrittäjän työtulo on vahvistettu ainoastaan yrittäjän ilmoituksen mukaisena, vaikka työtulon vahvistaminen on jo nykylain mukaan eläkelaitoksen tehtävä. Työtuloa ei myöskään ole tarkistettu säännöllisesti, vaikka on selvää, että työuran aikana työtulot voivat muuttua. Tämä on johtanut ilmiöön, jossa työtulon taso ei ole aina vastannut todellista työpanosta ja ansioita, ja tähän puuttumista myös Finanssivalvonta on edellyttänyt.
Edellä kuvattu alivakuuttaminen johtaa monenlaisiin ongelmiin, joista ilmeisin on yrittäjien heikoksi jäävä eläke- ja muu sosiaaliturva.” – –
https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/yel-uudistuksen-tarkoituksena-on-yrittajien-sosiaaliturvan-parantaminen
Ilmoita asiaton viesti
”Hallituksen esitys HE 102/2022 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yrittäjän eläkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta”
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_102+2022.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Jos jotain muutoksia tehdään niin ne pitäisi tehdä niin että YEL-maksut vastaavat todellisuutta, todellisia tuloja.
Maksut voitaisiin määrätä esim. alv-ilmoitusten perusteella laskettavissa olevasta tuotosta ja ne voitaisiin määritellä x-prosentiksi tuosta tulosta.
Maksut määräytyisivät siis kuukauden tai kaksi jälkikäteen. Eikää niin kuin nyt että maksut on maksettava vaikka mitään tuloja ei olisikaan muutamaan kuukauteen. Tai menoja, kuten tavarahankintoja on suhteellisen paljon jonain kuukautena ja toisena huomattavasti vähemmän.
Olemme tässä asiassa vielä kaukana menneisyydessä, ajassa jolloin verot ja myös alv. piti maksaa ennakkoon vaikka ei olisi edes ollut mitään tuloja muutamaan kuukauteen.,
Ilmoita asiaton viesti
YEL määräytyy yrittäjän työpanoksen arvioidun arvon mukaan tällä hetkellä.
Vaikeus on siinä, miten ko. työpanoksen arvo kussakin tapauksessa määritellään. Ja kuka sen määrittelee.
Minusta olisi hyvä luoda täysin viranomaisvetoinen ja pakollinen YEL-vakuutus minimitasoisena; ja jota voisi sitten omin sijoituksin vapaaehtoisesti täydentää vaikka kuinka suureksi.
Siis YEL-vakuutusjärjestelmän ja sijoistusvakuutusjärjetelmän kombinaation kehittäminen voisi olla hyvä ratkaisu.. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Monimutkaista ja byrokraattista.
Kuinka arvioit ”työpanoksen”? Siihen käytetyn ajan mukaan vai sen mukaan paljonko saa aikaan tulosta?
Loppujen lopuksi esittämäni malli vastaisi lopultakin yrittäjän tuloja joiden mukaan vakuutusmaksu tulisi määräytyä, aivan kuten palkkatyöläiselläkin.
Vakuutuksen tulisi tietenkin olla pakollinen, kuten nykyäänkin.
Myös nykyään voi ottaa vapaaehtoisen eläkevakuutuksen täydentämään pakollista.
Todellisuudessa nykyään vakuutusmaksu ei määräydy minkään arvioidun työpanoksen mukaan vaan sen mukaan mitä yrittäjä ilmoittaa. Minimi on määritelty.
Monet pienyrittäjät pitäytyvät minimissä koska eivät uskalla ottaa vakuutusta todellisen, uskomansa työtulon mukaan. Koska maksu on sitten maksettava vaikka tulot eivät vastaisikaan ilmoitettua maksua.
Jos yrittäjä jonain vuonna menestyy hyvin niin hän ei voi korottaa eläkemaksuaan vastaamaan työpanostaan. Jos oikein muistan, eikä sääntöjä ole muutettu, korotus tai alennus voi olla enintään 20%, liekö vuoden aikana.
P.S. Meidän pitäisi myös tässä asiassa päästä pois viranomaisvallasta, viranomaisten harkinnasta. Ja siirtyä malleihin jotka vastaavat todellisuutta.
Ennenaikaan tämä oli hankalaa mutta nykyisen tietotekniikan aikana kaikki voidaan toteuttaa on-line.
Ilmoita asiaton viesti
Lopetetaan koko YEL ja siirretään yrittäjätkin Tyellin piiriin kaikkine etuineen, jolloin eläkemaksut tulee todellisen palkan mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Huomattavaa on se, että ”Maksussa olevat yrittäjien YEL-eläkkeet rahoitetaan samana vuonna yrittäjiltä kerätyillä YEL-maksuilla. YEL-eläkkeitä varten ei siis kerry sijoitettavaa rahastoa. Valtio kustantaa sen osuuden YEL-eläkkeistä, johon YEL-maksut eivät riitä. Valtion osuus kustannuksista on vuosina 2010–2020 noussut 100 milj. eurosta 350 milj. euroon vuodessa.”
On muistettava se, että ”Suomen työeläkejärjestelmän keskeinen lähtökohta on, että jokainen kerryttää omalla työllään oman eläketurvansa. Yrittäjien työtulon käyttöön näyttää viime vuosina muodostuneen käytäntöjä, jossa eläketurva ei ole suurella osalla yrittäjistä toimeentulon kannalta riittävällä tasolla. Toimeentuloriskit siirtyvät viime kädessä veronmaksajille kansaneläkkeen ja muun sosiaaliturvan kustannuksina maksettavaksi. Hallitus esittää nyt, että yrittäjät maksaisivat työpanostaan vastaavan eläketurvan itselleen.”
https://www.ilmarinen.fi/tietoa-ilmarisesta/ajankohtaista/blogit-ja-artikkelit/blogikirjoitukset/minna-hakkarainen/yel-lakimuutos/
Ilmoita asiaton viesti
Juurihan kerroit ettei Yel ole rahastoiva
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat varmaan siteerattua lausetta ”Maksussa olevat yrittäjien YEL-eläkkeet rahoitetaan samana vuonna yrittäjiltä kerätyillä YEL-maksuilla. YEL-eläkkeitä varten ei siis kerry sijoitettavaa rahastoa.”
Eli ns. yhteinen YEL-booli (’allas’) maksaa sen vuoden kertyneistä YEL-maksuista sen ko. kuluvan vuoden aikaiset YEL-eläkkeet ja YEL-sairauslomat.
Ilmoita asiaton viesti
”Minusta olisi hyvä luoda täysin viranomaisvetoinen ja pakollinen YEL-vakuutus minimitasoisena; ja jota voisi sitten omin sijoituksin vapaaehtoisesti täydentää vaikka kuinka suureksi.”
En tiedä mitä tarkoittaa ”viranomaisvetoinen” mutta muilta osin, kuvailit Kirsi juuri nykytilanteen.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, tarkoitin, että yrittäjä itse ei voisi määrittää YEL-vakuutuksensa tasoa, vaan sen määrittäisi viranomainen, esim. työtuntien määrän/kk ja työn vaativuuden perusteella sekä sillä perusteella, tehdäänkö työtä säännöllisesti, kausittain tai sesongeittain ja työllistääkö yrittäjä itsensä lisäksi myös muita (YEL-vakuutusturvahan tulee mukaan myös yrittäjän pitempiaikaisen sairastumisen tilanteissa).
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäjän näkökulmasta aika vieras ajatus, että joku viranomainen määrittelisi minimieläkkeeni arvioimalla esimerkiksi työni vaativuutta.
Itse toivoisin vähemmän byrokratiaa, ei lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, totta. Byrokratiaa tarvitaan silloin, jos yrittäjät eivät huolehdi YEL-vakuutustasostaan hyvissä ajoin.
YEL kun turvaa myös työttömyyttä ja sairautta – kuin sitä eläkettäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on noin 200 000 yksin yrittäjää. Jos kaikki lopettavat toimintansa ja siirtyvät työttömiksi työnhakijoiksi, niin saadaan taas lisää virkamiehiä etsimään heille sopivia työpaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ns. yhden miehen yksityisyrittäjyys on tehnyt Suomessa hidasta kuolemaa jo useita vuosikymmeniä…
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ministeri- ja virkamiestaholta tulevat esitykset yel -vuosimaksujen huomattaviin korotusvaatimuksiin eivät ainakaan lisää houkuttelevuutta ryhtyä yrittäjäksi. Erään puolueen äänestäjäkunnassa on paljon eri alojen taiteilijoita. Tämä on myös heille ”korvatillikka”, jos toimivat yrittäjinä tai olisi tarve perustaa yritys taiteellista toimintaa / ammatinharjoittamista varten. Taiteilla saa, mutta emme kannusta perustamaan yritystä toiminnan harjoittamista varten.
Ilmoita asiaton viesti