Työttömyyskassojen rahat eivät lopu
Olen tässä nyt useammastakin suunnasta kuullut, että työttömyyskassoilta loppuvat rahat, joten mitään rahaa ei ole tulossa, jos jää työttömäksi. Tässä hieman selvitystä asiaan.
Työttömyyspäivärahan ns. peruspäivärahan osuuden eli reilun 700 euroa/kk maksaa valtio ja ns. ansiosidonnaisen osan työttömyyskassa, jos on kassan jäsen. Jos ei ole kassan jäsen, niin työttömänä saa vain peruspäivärahaa.
Kassan omat rahat muodostuvat vuotuisista jäsenmaksuista, joilla rahoitetaan työttömän ansiosidonnaisesta noin 5,5%. Loput 94,5% ansiosidonnaisen rahoituksesta tulee Työllisyysrahastolta, johon tulee rahaa kuukausittain työnantajamaksuista ja työntekijän palkasta pidätettävistä pakollisista työttömyysvakuutusmaksuista. Työllisyysrahaston rahat ovat valtion takaamia. Kassoilta eivät siis rahat lopu ansiosidonnaisten maksujen takia, mutta käsittelyajat venyvät, kun samaan aikaan päivärahoja hakee iso joukko ihmisiä.
Jos kuitenkin oletetaan, että valtiolta on rahat loppumassa, niin vanha kikka on painaa lisää rahaa. Tämä tosin johtaa inflaatioon, mutta raha ei lopu, sen arvo on vaan laskenut. Käytännössä tämä käy niin, että Suomen Pankki hakee lainaa ja lupaa painaa lisää rahaa ja EKP myöntää ja painokoneet painavat lisää rahaa.
Joka tapauksessa talouden kannalta tässä koronatilanteessa on nyt kolme skenaariota mitä tulee tapahtumaa. Joko V-kurvi eli talous notkahtaa hyvin lyhyesti ja ponnahtaa sieltä takaisin ylös, U-kurvi eli talous nousee hieman hitaammin ylös tai L-kurvi eli se huonoin vaihtoehto, jossa talous jää pidemmäksi ajaksi sakkaamaan.
Kun historiaa katsoo, niin mustan surman jälkeen alkoi voimakas nousukausi, joka mahdollisti ”joutoväen” eli taiteilijoiden ja muiden elättämisen. Ruokaa oli enemmän kuin riittävästi ja työmarkkinoilla oli työntekijän markkinat eli palkat nousivat, koska työvoimasta oli pulaa. Välttämättä mm. Leonardo da Vinci ei olisi voinut keskittyä taiteeseensa ja keksintöihinsä ilman mustasta surmasta seurannutta nousukautta.
”Jos kuitenkin oletetaan, että valtiolta on rahat loppumassa, niin vanha kikka on painaa lisää rahaa. Tämä tosin johtaa inflaatioon, mutta raha ei lopu, sen arvo on vaan laskenut. Käytännössä tämä käy niin, että Suomen Pankki hakee lainaa ja lupaa painaa lisää rahaa ja EKP myöntää ja painokoneet painavat lisää rahaa.”
Ei tämä taida ihan noin yksinkertaisesti toimia. Miksi inflaatio ei ole lähtenyt laukalle nyt, vaikka rahaa on työnnetty markkinoille kaksin käsin? Ainoa missä ”inflaatiota” on tapahtunut on pörssi. Reaalitaloudessa näin ei ole tapahtunut, koska kysyntä ei ylitä tarjontaa. Tuotantokapasiteettia on enemmänkin käyttää mitä nykyinen kysyntä on, joten mistä kysyntää reaalitalouteen saadaan?
Tässä pelissä tapahtuu ainoastaan niin, että ne joilla on jo nyt paljon, saavat lisää. Maksajiksi joutuvat sitten kaikki, jotka pystyvät tuottamaan jotain yli oman tarpeensa. Poislukien ne yritykset, jotka kikkailevat verotettavat tulot nollaan. No, osallistuvat nekin työntekijöiden palkkojen kautta.
Valtiolla ei ole rahaa, sitä on vain yksityisellä sektorilla, jolla myös ne valtion velat maksetaan. Kun puhutaan, että valtiolta ei rahat lopu, niin todellisuudessa puhutaan siitä, että kyllä yksityinen sektori maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa kohtaa vedin vähän mutkia suoriksi ja tosiaan valtion rahat ovat yksityisen sektorin tuottamia tai lainaa, jonka yksityinen sektori maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tuohan tarkoittaa käytännössä sitä, että veronmaksajilta eivät rahat lopu, työttömyyskassojen sijaan. Monelta veronmaksajalta kyllä tässä pelissä omat rahat loppuu ja he joutuvat muiden veronmaksajien armollisuuden varaan, johon he eivät varmastikaan halua. Monelle yrittäjälle käy samoin ja lisäksi he saattavat menettää ison osan omaisuudestaan ellei peräti kaikkea ja ehkä jopa sukulaiset joutuvat osallistumaan menetyksiin.
Kerron lisäksi senkin, että kun valtiomme velkaantuu tarpeeksi ja velkakirjat päätyvät EKP:n kirjanpitoon, niin sitten meille esitetään leikkauslistoja ja muita etujen heikennyksiä pakollisina toimina veloista selviytymiseen. Kun riittävän moni ”itsenäinen” valtio on samassa tilanteessa, niin pelastajaksi ilmoitetaan liittovaltio. Näin yksinkertaisesti se tapahtuu. Elintasoamme lasketaan, jotta sitä voidaan nostaa. Tätä laivaa emme ohjaa enää itse vaan ison rahan käyttäjät, jolle poliitikkomme ovat antaneet mandaatin toimia niin euron myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se on. Hyviä tarkennuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvittaisiinko edes setellien painamista jos kansalaisten pankkitileille vaan lisättäisiin +-merkkistä saldoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisilla ei ole keskuspankkitiliä, joten keskuspankin pitäisi operoida rahoja jotenkin liikepankkien tileille. Tämä käsittääkseni tarkoittaisi sitä, että nuo keskuspankkirahat annettaisiin liikepankkien keskuspankkitileille (niiden varallisuutta lisätään), jotka sitten vastaisivat näiden rahojen siirtämisestä asiakkaiden tileille kirjanpitomerkintänä. Pankki siten antaisi lupauksen, että asiakas voi käyttää tuota uutta rahaa ostoksiinsa. Ongelmaksi muodostuu se, että iso osa rahoista siirtyisi pankin sisällä (ei vaadi keskuspankkirahaa) ja sillä olisi tavallaan ylimääräistä keskuspankkirahaa käytössään tämän operaation seurauksena. Silkka raha olisi siten selkeämpi tapa, mutta miten se sitten jaettaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Valtion hallinnon ohjelmistopuolen ihmiset varmaankin tietäisivät kuinka bittiraha siirtyisi kansalaisten tileille ilman todellista rahamäärän vastinetta. Testattiinhan aikoinaan valtakunnallisesti kaikkien pankkien konttorien tilinomistajien uniikkius tietokantatietoja ristiin vertaillen. Setelirahaa varmaankin noudettaisiin postien konttoreista ihan niin kuin nyttenkin kansalaisille voi lähettää postia. Mutta en väitä, että nuo esittämäni olisivat käytännössä ongelmattomia toimenpiteitä.
Ilmoita asiaton viesti