Työttömyyskassojen rahat eivät lopu

Olen tässä nyt useammastakin suunnasta kuullut, että työttömyyskassoilta loppuvat rahat, joten mitään rahaa ei ole tulossa, jos jää työttömäksi. Tässä hieman selvitystä asiaan.

Työttömyyspäivärahan ns. peruspäivärahan osuuden eli reilun 700 euroa/kk maksaa valtio ja ns. ansiosidonnaisen osan työttömyyskassa, jos on kassan jäsen. Jos ei ole kassan jäsen, niin työttömänä saa vain peruspäivärahaa.

Kassan omat rahat muodostuvat vuotuisista jäsenmaksuista, joilla rahoitetaan työttömän ansiosidonnaisesta noin 5,5%. Loput 94,5% ansiosidonnaisen rahoituksesta tulee Työllisyysrahastolta, johon tulee rahaa kuukausittain työnantajamaksuista ja työntekijän palkasta pidätettävistä pakollisista työttömyysvakuutusmaksuista. Työllisyysrahaston rahat ovat valtion takaamia. Kassoilta eivät siis rahat lopu ansiosidonnaisten maksujen takia, mutta käsittelyajat venyvät, kun samaan aikaan päivärahoja hakee iso joukko ihmisiä.

Jos kuitenkin oletetaan, että valtiolta on rahat loppumassa, niin vanha kikka on painaa lisää rahaa. Tämä tosin johtaa inflaatioon, mutta raha ei lopu, sen arvo on vaan laskenut. Käytännössä tämä käy niin, että Suomen Pankki hakee lainaa ja lupaa painaa lisää rahaa ja EKP myöntää ja painokoneet painavat lisää rahaa.

Joka tapauksessa talouden kannalta tässä koronatilanteessa on nyt kolme skenaariota mitä tulee tapahtumaa. Joko V-kurvi eli talous notkahtaa hyvin lyhyesti ja ponnahtaa sieltä takaisin ylös, U-kurvi eli talous nousee hieman hitaammin ylös tai L-kurvi eli se huonoin vaihtoehto, jossa talous jää pidemmäksi ajaksi sakkaamaan.

Kun historiaa katsoo, niin mustan surman jälkeen alkoi voimakas nousukausi, joka mahdollisti ”joutoväen” eli taiteilijoiden ja muiden elättämisen. Ruokaa oli enemmän kuin riittävästi ja työmarkkinoilla oli työntekijän markkinat eli palkat nousivat, koska työvoimasta oli pulaa. Välttämättä mm. Leonardo da Vinci ei olisi voinut keskittyä taiteeseensa ja keksintöihinsä ilman mustasta surmasta seurannutta nousukautta.

piiaaallonharja

IT-asiantuntija, tradenomi, Kirkkonummen kunnanhallituksen jäsen, kunnanvaltuutettu, Kirkkonummen PS:n valtuustoryhmän varapj., PS:n Uudenmaan piirihallituksen jäsen ja PS:n Uudenmaan piirin piirisihteeri ja taloudenhoitaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu