Tarvitsemme palvelulupauksen terveyspalveluihin

Verorahoin kustannettavat julkiset terveys- ja hyvinvointipalvelut siirtyivät vuoden 2023 alusta uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Pirkanmaan hyvinvointialue on asukasmäärältään Suomen suurin vastaten pirkanmaalaisten sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta. Hyvinvointialueen ylin päätösvalta on aluevaltuustolla, jonka jäsenet ja varajäsenet on valittu aluevaaleilla Pirkanmaan alueelta. Nyt vuoden 2023 alusta alkaen hyvinvointialueiden päättäjät tekevät päätöksen siitä, kuinka suuri osa valtion antamasta budjetista suunnataan mihinkin palveluun. Terveydenhuollon, vanhustenhuollon ja sosiaalihuollon tehtäväkohtaiset painotukset tarkistetaan jatkossa rahoittajan eli valtion tekemien tutkimusten pohjalta.
On tiedossa, että Suomen suurin hyvinvointialue aloitti toimintansa tilanteessa, jossa palveluihin käytettävät menot ovat selvästi suuremmat kuin valtiolta luvassa oleva rahoitus. Ensimmäisenä toimintavuonna Pirkanmaan hyvinvointialueelle on syntymässä massiivinen 63,5 miljoonan euron alijäämä. Toisaalta on myös tiedossa se, että meillä on resursseja sote-palveluissa enemmän kuin koskaan ja me elämme entistä pidempään.
Kuinka moni yksittäinen pirkanmaalainen tietää millaisiin verovaroin kustannettaviin julkisiin terveys- ja hyvinvointipalveluihin meillä on oikeus ja mitkä asiat ovat omalla vastuulla. Emme me tiedä kuinka käytettävissä olevat resurssit jaetaan oikeudenmukaisesti tarpeiden ja kustannusvaikuttavuuden perusteella. Kuulemme uutisista, että painetta on keskustella karsimisesta, supistamisesta ja leikkaamisesta. – Pitäisikö sittenkin keskustelun kohdistua siihen, millä tavalla saadaan aikaan vaikuttavaa toimintaa olemassa olevilla resursseilla. Nyt on aika muodostaa läpinäkyvä määrittely siitä, mitä olemassa olevilla resursseilla saadaan aikaan. Kyse on siitä, kuinka apua tarvitsevaa autetaan, ei siitä, että joku jää apua vaille.
Jatkossa meillä tulee olla avoin, määritetty palvelulupaus laadukkaista, vaikuttavista ja yhdenvertaisista palveluista. On syytä pohtia millä kannustimilla tuetaan tällaista vaikuttavaa toimintaa ja saadaanko näin toimien panoksia riittämään ennaltaehkäisevään toimintaan entistä enemmän.
Kestävyyden näkökulmasta tulee pohtia kannattaako satsata nykyistä suurempaa osuutta kansantulosta terveydenhuoltoon. Hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen on sen sijaan riitettävä rahaa, jotta meillä olisi kestävä tulevaisuus!
Jaaha, kokoomus siirtyy populismiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ottaisin mieluummin palvelutakuun, lupausten merkitys on jo nähty joka ainoalla istuntokaudella.
Ilmoita asiaton viesti
Myös takuu (esim. hoitotakuu), kuten palvelulupaus on yhtä tyhjä kanssa ilman tekoja.
Ja teot edellyttävät hyvin hoidettua taloutta.
Eli riittää että kokoomus puhuu hyvin hoidetusta taloudesta – nyt Marinin hallituksen raunioille pystytettävästä – kyllä ne teot ja takuut seuraavat sitten viisasta taloudenpitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mauno Koiviston oli bernsteinilainen sosialisti, joka aloitti Suomen hivuttamisen sosialismiin jo 1960-luvun lopulla. Suomen viher-sosialistinen talouskokeilu on nyt sitten tullut tiensä päähän, tehnyt ideologisen konkurssin.
Sosialismihan on Hegelin + Marxin oppi, jossa valtion rooli on keskeinen ja jossa vallitsee sovittamaton luokkataistelu. Siinä ei ole ihmisen käsitettä ollenkaan, saati sitten ihmisoikeuksia tai riskiyrittäjää.
Suomi on nyt joutunut vastuuttomien populisti-poliitikkojen ja ay-liikkeen johdolla tämän väärän ideologian aiheuttamaan umpikujaan.
Siinä virheellisesti luultiin valtiolla olevan kyky hoitaa kaikki kansalaiset kelvollisesti kehdosta hautaan, ilman riskiä ottavaa, kannattavasti toimivaa yrittäjää.
Suomi on nyt toivottomassa velkakurimuksessa ja maassa on 300 000 ihmisen tukien varassa elävä työttömyyskurjalisto, menetetty nuorten sulkupolvi, joista kolmasosa kokee elämänsä merkityksettömäksi, romahtanut koulutussektori ja terveydenhoito, sekä pois kuihtumassa oleva kansa.
Nyt meidän pitää tunnustaa sosialismikokeilumme epäonnistuminen ja nopeasti pelastaa isänmaamme näistä pääosin itse aiheutetuista talousongelmista ja nykyisestä turvallisuuskriisistä!
Ideologiaksi pitää ottaa Immanuel Kantin (1724 -1804) idea, joka perustui universaaliin etiikkaan, humanismiin ja ihmisen kunnioittamiseen.
Suomen pitää tehdä talouden, verotuksen ja työlainsäädännön täysremontti, sekä ottaa käyttöön globaalin markkinatalouden periaatteet, palauttaa yritysten toimintaedellytykset kilpailukykyisiksi niin, että meillä kannattaa taas ottaa riskiä, investoida ja työllistää.
Nyt pitää heittää kehiin koetut ylivoimatekijämme, joita ovat nämä:
1) Poikkeuksellinen kykymme tuloksekkaaseen ja vastuuta ottavaan tiimi-työskentelyyn.
2) Kykymme kehittää ja nopeasti ottaa käyttöön uutta tekniikkaa
3) Erinomainen koulusektorimme, joka pitää kiireesti päivittää takaisin maailman huipulle.
4) Tehokas ja ei-korruptoitunut hallintomme, joka pitää skaalata kantokykymme mukaiseksi.
Lisäksi meidän pitää valita Suomen johtoon pätevät ja uskottavat kriisijohtajat, jotka asettavat maamme edun omansa edelle.
Näitä meillä on aina kriisin hetkellä löytynyt: Iiro Viinanen + Raimo Sailas, Mannerheim, kenraali Oesch (pysäytti Kannaksen suurhyökkäyksen 1944), Risto Ryti, Väinö Tanner ja Urho Kekkonen, joka esti maamme ajautumisen Neuvostoleiriiin, säilytti itsenäisen läntisten demokratiamme, sekä jätti meille velattoman maan!
Ilmoita asiaton viesti
Nyt soten myötä Kuopion Nilsiän uudessa terveyskeskuksessa ei ole enää yhtäkään vakituista, eikä muutakaan lääkäriä, vaan lääkärin vastaanottoja yritetään järjestää Pohjois-Savon hyvinvointialueen muilta paikoin – mm. yli 50 km päästä Kuopiosta. Tämä on täysin posketonta varsinkin vanhempia itsenäiseen liikkumiseen ja autoiluun kykenemättömiä ihmisiä silmälläpitäen.
Ei siinä pajon hoitotakuut ja palvelulupaukset tilannetta paranna.
Niin, Nilsiässä on myös Tahko tuhansien ulkopuolisten ylimääräisine hoitotarpeineen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko joku takuu joskus toiminut? Ainakaan nuorisotakuu, jolla piti taata nuorille työtä tai työpajaa, ei toiminut. Myöskään hoitotakuu ei ole toiminut.
Takuut ovat tyhjiä sanoja, kun resursseja ei ole. Siinä on korkeintaan jokin tekemisen illuusio, kun on saatu takuu aikaan.
Ilmoita asiaton viesti