Koskelan tuomiot

11.9.2021            Koskelan murhat ja niiden tuomiot

Marraskuisten murhien tuomiot on nyt syyskuussa annettu; 10, 9 ja 8 vuotta. Oikeusoppineiden mukaan tuomio olisi voinut olla kyseisistä rikoksista 15 vuotta vankeutta. Mitä pahempaa tuomitut olisivat vielä voineet tehdä ansaitakseen maksimirangaistuksen? Oma mielikuvitukseni ei kyllä riitä siihen. Tekohan oli niin raaka, etteivät poliisitkaan vieneet tutkimuksia loppuun, vaan murhan kestoajan tutkimukseen on jäänyt huomattava aukko, josta kukaan muu kuin murhan tekijät ja patologi tiedä yksityiskohtaisesti.

Äskettäin on tiedotettu julkisuuteen, etteivät omaiset tai syyttäjä valita tuomioista hovioikeuteen. En tuotakaan ymmärrä; se on täysin vastoin oikeuskäsitystäni. Murhaajat kuitenkin valittavat tuomioistaan, toivon tosiaan, että hovioikeuden jäsenet tutkivat asian huolella ja koventavat murhaajien tuomioita päinvastoin kuin valittajat toivovat. Siis kyseiset nuoret istuvat vankilassa 2-3 vuotta ja pääsevät vapaaksi 20 tai alle 20-vuotiaina. Tässä toteutuu yhden murhaajista toiselle lähettämä sähköpostiviesti murhan jälkeisenä aamuna, jolloin ruumiin löytymiseen oli vielä vuorokausi: Hei, me selvittiin! Heidän nimiäänkään ei ole edes päästetty julkisiksi, vaikka tietysti jokainen, joka on asiasta kiinnostunut saa ne tietoonsa. Totisesti, murhaajat voivat lähetellä toisilleen nyt, tuomioiden julistamisen jälkeen viestejä; Hei, me selvittiin! uudestaan ja hyvästä syystä, sillä niin lieviltä tuomiot kuulostavat.

Kuuntelin aamu-tv:tä kyseisenä aamuna, jolloin tuomiota käsiteltiin ensi kertaa tavoittamassani mediassa. Haastateltavana oli lapsiasiavaltuutettu, joka oli huolissaan siitä, miten nuorille vangeille olisi perustettava omia osastoja, joissa näitä pitäisi kuntouttaa ja antaa monenmoista terapiaa, erityisesti musiikkiterapia jäi mieleeni.  Iltauutisissa tämä sama henkilö puhui hiukan järkevämmin.

Siis murhattua oli kiusattu koko kouluajan, lopuksi niin kutsutut ystävät kiduttivat hänet kuoliaaksi eräänä marraskuisena lauantaina vuonna 2020 ja jättivät murhatun makaamaan vainajana seuraavaan maanantaihin, jolloin työhön tulleet rakennusmiehet löysivät murhatun kuoliaaksi kidutetun, alastomaksi riisutun ruumiin. Murhaajat puolestaan viettivät rattoisan viikonlopun perheittensä parissa lähetellen sähköpostiviestejä toisilleen: Hei, me selvittiin.

Tämäkö on ihmisen arvo, menetetyn nuoren elämän päätepiste tämän päivän 2021 Suomessa.  Näinkö ihminen potkitaan, murskataan, hakataan, kustaan, riisutaan vaatteista ja jätetään virumaan jätemaalle kuolleena.

Mielestäni Suomen oikeuslaitos lähettää väärää viestiä, jos nämä käräjäoikeuden lievät tuomiot Koskelan murhissa jäävät lainvoimaisiksi. Suomen nuoriso on erittäin valveutunutta ja seuraa tarkasti sitä, mitä pidetään sopivana käytöksenä maassa. Nämä nyt käräjäoikeudessa annetut tuomiot eivät pysäytä ketään edes miettimään näiden murhien raakamaisuutta.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu