Suomalainen yhtiö Fortum
Vai voisiko sanoa suomalaisten riippakivi. Imatran voima oli kai aikoinaan todella valtion yhtiö ennen kuin se teurastettiin vapaan markkinatalouden alttarille. Miksiköhän Suomen valtio halusi säilyttää yhtiössä enemmistöosuutensa? Parempi, että olisivat myyneet koko yhtiön kokonaan pois aikoinaan, koska jo alunalkuaan on ollut selvää, etteivät suomalaiset poliitikot ole kansallisestiajattelevia, eivätkä hallitse myöskään talouselämän kiemuroita. Ajatus valtioneuvoston ohjausministeristä on oiva esimerkki asiasta. Olen saanut kuvan, että toimella ei ole todellisuudessa mitään merkitystä.
Optioita suurten yhtiöiden johtajille on perusteltusillä sillä, että aivovienti Suomesta estettäisiin ja että nämä ovat ansainneet suuret tulonsa omalla nerokkaalla johtamistaidoillaan. Miksi asia ei toimi myös kielteisesti niin, että myös negatiivisesti, tappioiden tullessa yhtiölle, maksumiehinä ovatkin johtajat ja vastuussa olevat ministerit eroavat heti miljoonatappioiden alkaessa vyöryä
valtioyhtiölle heidän asiatuntemattomuutensa tähden. Fortum myi sähköverkon toiminnot Carunalle viime vuosikymmenenä, joka on sittemmin kyninyt suomalaisia säälimättä korottamalla sähkön toimittamisen hintaa vuosittain toista kymmentä prosenttia, Suomalaisten virkamiesten suosiollisella myötävaikutuksella, sillä heidän mielestään korotusten pitäisi olla vielä suurempia, sillä sähköyhtiö ei ole käyttänyt edes kaikkea hintojen korotusvaraansa. Saksalaiset kyllä kieltävät Fortumin tytäryhtiön kaasun hinnan korotukset Saksassa. Saksalaista kuluttajaa ei rasiteta. Saksassa Fortum jatkaa tappion tekemistä joka päivä jopa 50 miljoonaa päivässä aina lokakuun alkuun siis vielä 3000 miljoonaa, suomalaiset ovat aikaisemmin pääomittaneet 80000 miljoonaa, Lisäksi tulevat aikaisemmat tappiot tältä keväältä Saksassa ja Venäjällä. Lokakuun jälkeen teemme tytäryhtiön kautta enää tappiota kymmenyksen oletetusta tuotosta, nyt tulee avuksi Saksan valtio. Ovat katsoneet, että sen verran voivat itsekin uhrata kansalaistensa lämpymänä pitämiseen. Tässä pikkulintu ruokkii käenpoikasta.
Katsoisin, että tavallinen kadunmies, Fortumin pääjohtajana, ei koskaan olisi pystynyt tekemään näin huonoja talouspäätöksiä, kuin viime aikoina on tehty suomalaisenemmistöisessä Fortumissa.
Valtionyhtiöt, rosvousten alkujuuret, ennen otettiin kaveriporukat niihin töihin, maksettiin ylisuuria korvauksia, niin palkkojen, palkkioiden ja alennusten muodossa, siis todellisuudessa oli kysymys ” suomimafiasta ” ja nyt pitäisi kaikki purkaa, tietty otollinen hetki, kun enää ei lähitulevassa synny mitään, mistä sisäpiirille olisi hyötyä ja tässä mittakaavassa.
Ilmoita asiaton viesti
On riippakivi Fortum sentään tuottanut valtiolle melkein 15 miljardin osingot 2000 -luvulla. Ja Fortumista vuonna 2005 erotettu Neste tekee enemmän tulosta kuin Fortum (sisältäen Nesteen) vuosituhannen vaihteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ensiksi, olisi syytä inflaatiokorjata osinkojen määrät.
Toiseksi, kuka nuo osingot todellisuudessa maksaa?
Ja varmuudeksi, tuleeko osingot ”ulkomailta” vai onko kyseessä vain sijoitetun pääoman hidas takaisinmaksu joka Fortumin osalta taitaa jäädä pahasti negatiiviseksi, ja kyseessä on ehkä jopa kymmenet miljardit.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, infaatiokorjaus nostanee 2000-luvun aikana saatujen osinkojen nykyarvon yli 15 miljardin.
https://www.fortum.fi/sites/default/files/investor-documents/vuosikertomus2000.pdf
Sivulla 11 on Fortumin segmenttikohtaiset tulokset vuosilta 1999 ja 2000. Kovin oli vaatimatonta liiketoiminta vielä silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Pieni Suomi on uhrannut maailmanvalloitusinnossaan sanoisin kohta kaikki isoimmat korimaiset.
Syytä voidaan etsiä ensinnäkin politiikastamme joka on sallinut ja sitten firmojen johtoon valituista ja hallituksissa istuvista.
Syytä löytyy sitten pienen piirin sulle mulle valinnoista ja heidän keskeisestä palkkiojärjestelmästään.
Miten on mahdollista pyrkiä riskien kautta suuriin voittoihin ja uhrata oman maan hyvinvointi?
Ilmoita asiaton viesti
”Optioita suurten yhtiöiden johtajille on perusteltusillä sillä, että aivovienti Suomesta estettäisiin ja että nämä ovat ansainneet suuret tulonsa omalla nerokkaalla johtamistaidoillaan. Miksi asia ei toimi myös kielteisesti niin, että myös negatiivisesti, tappioiden tullessa yhtiölle, maksumiehinä ovatkin johtajat ja vastuussa olevat ministerit eroavat heti miljoonatappioiden alkaessa vyöryä”
Optioista voidaan olla ainakin kahta mieltä. Kyllä ne ovat karanneet liian suuriksi mielestäni ja muistaakseni Warren Buffet on niitä kovasti kritisoinut aikoinaan. Optio-ohjelmanhan hyväksyy yhtiön hallitus ja varmasti Mikael Liliuksen kaudella Fortumin optio-ohjelma oli huonosti laadittu. Itse tosin en kovin kritisoinut ohjelmaa koska osasin laskea Suomen valtion tienaavan sillä hyvin koska optioista maksetaan veroa reippaasti. Mutta koko kansahan sitä vastusti arkkipiispasta lähtien ja piti päästä sanomaan mielipiteensä. No toki yhteiskuntarauhahan siinä oli vaarassa.
Mutta yksittäisen pörssinoteeratun yhtiön on vaikea yksin luopua näistä niin kauan kuin kansainväliset sijoittajat sitä vaativat. Muutoksen pitäisi mielestäni lähteä markkinatalouden pyhästä maasta USA:sta.
Optioiden ideahan on siinä että tällä tavoin omistaja varmistaa että painavan valtakirjan omaava yritysjohto on puolellasi.Mielestäni parempi varmistusmenetelmä on se kun omistaja vaatii että toimitusjohtajalla ja hallituksen jäsenillä on huomattavia määriä suoria osakeomistuksia. Kone Oyj on tästä oiva esimerkki. Tämä sopii piensijoittajalle kuten minulle.
Tälläiset valtionyhtiöt ovat vaikeita pörssissä. Ei niitä mielestäni pitäisi olla. Omistaja-arvoa ja huoltovarmuutta on vaikea sovittaa samaan lauseeseen.
Ilmoita asiaton viesti