Hanukka-ihme!

Hanukan keskimmäisellä kynttilällä sytytetään muut kynttilät, Uusi Testamentti täyttää Vanhassa Testamentissa auki jääneen menoran kuvaannollisen merkityksen: se loistaa ja sytyttää Kristus-Vapahtajan kuvana maailmaan valon.

New York, YK:n päämaja 18. Joulukuuta 2020.

Maailmanjärjestön työkausi on päättymässä, yli sata YK-diblomaattia osallistuu verkkoyhteyden kautta ainutlaatuiseen Hanukan sytytys-seremoniaan, kun entiset viholliset seisovat rinnakkain sytyttämässä Hanukan kahdeksatta, ja viimeistä kynttilää.

“This has been a year both of breakdowns and breakthroughs”, sanoo Isrelin lähettiläs Gilad Erdan, viitaten vaikeaan koronavuoteen, mutta myös odottamattomiin diblomaattisiin läpimurtoihin Juutalaisvaltion ja arabimaiden kesken, kun ”Abraham Accords” muodostettiin ensin seemiläisten serkkujen (UAE, Bahrain) ja sitten afrikkalaisten serkkujen kanssa (Sudan ja Marokko, Bhutan.)

Paikan päällä olivat Marokon lähettiläs Omar Hilale, Israelista Gilad Erdan ja verkkoyhteyden kautta mm. Bahrainin, Yhdistyneitten Arabi-Emiirikuntien sekä Bhutanin YK-lähettiläät.
Kenellekkään ei pitäisi tulla yllätyksenä että hän marokkolaisena sytyttää hanukan.
”Juutalaiset ovat aina olleet osa Marokkoa!”

”Kun eurooppalaiset hallitukset lähettivät juutalaisiaan keskitysleireille, meidän kuninkaamme suojeli heitä. Kun natsit pyysivät meidän marokkolaisia juutalaisiamme, meidän kuninkaamme vastasi; Meillä ei ole juutalaisia, on vain marokkolaisia.”
Hanukka on keskinäistä rakkautta joka torjuu väkivallan. Hanukka rakentaa siltoja kansojen ja sivilisaatioiden välille, tällainen ymmärrys meillä on.” -sanoi Hilale.

Vanhan testamentin hanukkaihme liittyy loppu un käyneen viimeisen  hanukkaöljyn ihmeelliseen riittämiseen kahdeksan päivän ajaksi tyrannihallituksen alla:

https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5069530

Uudessa testamentissa hanukka saa sisällön kun Kristus Vapahtaja, – Messias, ilmestyy maailman valona. Keskimmäisellä kynttilällä sytytetään muut kynttilät. ”Minä olen”- lausumaton sana juutalaisten suussa täyttyy lausuttavaksi maailman valkeudeksi.

Yhteinen kärsimys

Mistä ison, Israelia säännöllisesti ihmisoikeusloukkauksista tuomitsevan YK-blokin jäsenen Israel-rakkaus kumpuaa. Maan historia suhteessa juutalaisiin on keskiaikaista perua ja aivan poikkeuksellinen ollakseen arabimaan suhde Israeliin. Kummatkin uskontoryhmät olivat nimittäin Espanjassa yhtäaikaa vainottuna.

Wikipedia

Muslimimaissa juutalaisilla oli dhimmi-asema; heitä kohdeltiin toisen luokan kansalaisina, mutta he saivat kuitenkin vapaasti harjoittaa uskontoaan, kunhan synagooga pysyi moskeijarakennusta matalampana. Euroopan puolella islaminvalloituksista seurannutta koko uskontokuntaa käsittävää juutalaisten kohtelu-koodia ei ollut ja sefardit menestyivät ja vaurastuivat, sieläkin kuitenkin vuosiasataisten vainojen keskellä.

H 40.3 x W 54.2 cm

Cordoban Kalifaatti

Espanjan Sevillassa vuonna 1390 tuhottiin 4000 juutalaisia. Tämä oli alkunäytös
tulevalle. Muslimit eivät hötkyilleet vielä, vaan odottivat uusien kalifaattiarmeijoiden tuovan heille avun. Kuningatar Isabellalla ja Kuningas Ferdinandilla oli jo kuitenkin muuta mielessä, he esittivät v.1492 juutalaisille ja muslimeille kolme yhtä kovaa vaihtoehtoa kuin islamilainen kalifaatti omana aikanamme: poistukaa, kääntykää tai palakaa!Muslimeja ”kastettiin” vielä myöhemmillä vuosisadoilla kyseenalaisin periaattein.

Kuvan lähde:https://oshermaps.org/exhibitions/exodus-and-exile/iii-sephardic-jewish-diaspora

Yhtä huonolta näytti juutalaisten asema Espanjassa edelleen 1500:lla: Kuva Lissabonin massamurhasta:

Kuvan lähde https://en.wikipedia.org/wiki/Sephardi_Jews#/media/File:Massacre_de_lisboa.jpg

Tämän jälkeen suuri osa sefardeista, eli Espanjan ja Portugalin juutalaisista, asettui Pohjois-Afrikkaan ja muihin Ottomaani valtakunnan alueille (etenkin Turkkiin ja Kreikkaan), sekä muun muassa Ranskaan, Alankomaihin ja Italiaan. Myös Columbuksen matka saattaa olla näiden vainojen syy.

Pohjois-Amerikkaan ensimmäiset sefardit asettuivat vuonna 1654. Sefardit muodostivat enemmistön Yhdysvaltojen juutalaisista valtion perustamisesta 1800-luvun puoliväliin asti, mikä muuttui aškenasijuutalaisten suurten muuttoaaltojen myötä. Sen syynä olivat keisarillisen Venäjän juutalaisia vastaan kohdistamat pogromit.


Kuvan lähde Wikipedia:https://archive.org/stream/lazarusemmapoem01lazarich#page/n7/mode/2up

Toisen maailmansodan jälkeen

Yli puolet Euroopan sefardiväestöstä kuoli natsi-Saksan keskitysleireillä toisen maailmansodan aikana. Israelin valtion perustamisen jälkeen suhtautuminen juutalaisiin muslimimaissa muuttui huomattavasti aiempaa negatiivisemmaksi johtaen syrjimiseen ja jopa hengenvaaraan.

Vuonna 1948 heidät karkoitettiin kaikista Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan muslimimaista. Tämä pakolaisaalto oli suurempi kuin arabipakolaisten joukkopako Israelista sen itsenäistyessä.(nakba)
Vielä 1950–1960-luvuilla kymmeniä tuhansia Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän juutalaisia tuli Israeliin. Karkoittajina muslimimaiden hallitukset. Heidät pakotettiin myös jättämään koko omaisuutensa. Näin sefardisiirtolaiset jäivät Israelissakin aškenaseja riippuvaisemmiksi sosiaaliavustuksista ja asuivat aluksi leirimajoituksissa huonoissa oloissa.

https://www.yadvashem.org/articles/general/the-jews-of-north-africa.html Sefardijuutalaisten Historia

Yllättäin asia on ollut esillä Espanjassa, kun kymmenellä prosentilla espanjalaismiehien perimässä on havaittu Pohjois-Afrikasta lähteneiden populaatioiden piirteet ja lähes 20 % juutalaisten esi-isien piirteitä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu