Tavoitteena etsiä rikos Donald Trumpille

On epäamerikkalaista ottaa henkilö kohteeksi ja sitten etsiä mahdollisia rikoksia. Juuri näin tehdään Trumpin kohdalla.

Demokraattipuolueen ehdoton juridinen auktoriteetti 30 vuoden ajalta, Alan Dershowiz antoi tänään laillisen arvionsa Trump-casesta.
Dershowizh ei luonnollisestikkaan ole demokraattina Trumpin kannattaja, mutta hänen etiikkansa tuomarina on sitä luokkaa, ettei tällaisella asialla ole merkitystä, vaan sitä intohimoisemmin hän tahtoo oikeuden toteutuvan.

(Valitan, että artikkelin loppuosan fontti muuttui jostain kumman syystä kokonaan vahvaksi, koskisiko se vain omaa konettani, koska myös luetuimpien luettelo marginaalissa muuttui?) Anna palautetta!

.
In Search of a crime to get Donald Trump
Newsletter Mar 2

Georgian suuren valamiehistön puheenjohtaja Emily Kohrs vihjasi New York Timesille ja muille tiedotusvälineille antamassaan harkitsemattomassa haastattelussa laajasti, että neuvoa-antava suuri valamiehistö saattaa hyvinkin suositella Donald Trumpin syyttämistä.
Tarkoituksena on, että hänen nauhoitettu puhelinsoittonsa, jossa hän pyytää Georgian ulkoministeriä Brad Raffenspergeriä ”etsimään” Georgian vaalien kääntämiseksi tarvittavat äänet, oli rikos.
Itse sanat ovat kuitenkin hyvin moniselitteisiä. Tässä yhteydessä ”löytää” voi tarkoittaa joko ”löytää” tai ”keksiä”.

Sanakirjamääritelmä on lähempänä ensimmäistä kuin jälkimmäistä, mutta vaikka Trump tarkoittaisi jälkimmäistä, hänen nauhoitettu lausuntonsa on yksinään valitettavan riittämätön rikossyytteen nostamiseksi.

Epäilyt ratkaistaan vastaajan eduksi

Perinteisten rikosoikeudellisten käsitysten mukaan epäilyt on ratkaistava vastaajan eduksi. Tämä johtuu ikivanhasta ”lenity” -periaatteesta.
Se perustuu myös klassiseen käsitykseen, jonka mukaan syyllisyys on todistettava yli perustellun epäilyksen ja että on parempi, että kymmenen syyllistä pääsee vapaaksi kuin että yksi syytön tuomitaan väärin perustein.

On tietysti mahdollista, että on olemassa ulkopuolisia todisteita, jotka tukevat väitettä, jonka mukaan Trump aikoi käskeä Raffenspergeriä korvaamaan puuttuvat äänet, olivat ne sitten olemassa tai eivät. Mutta sellaista näyttöä ei ole esitetty.
Jos väitetty rikos perustuu itse asiassa vain spekulaatioon Trumpin tarkoituksenmukaisuudesta, kyseinen spekulaatio ei voi olla rikossyytteen perusteena.

Yleisön jäseninä ja äänestäjinä meillä on oikeus päätellä pahin mahdollinen motiivi entisen presidentin puolesta.

Tuomareilta ja valamiehiltä on kuitenkin kielletty spekulointi, kun syytettyä syytetään vakavasta rikoksesta. Kaikki kohtuulliset epäilyt on ratkaistava hänen edukseen.

Jan 6 komitea

Ajatus neuvoa-antavasta suuresta valamiehistöstä, joka kuulee syyttäjän yksipuolisia, puolueettomia todisteita ja julkistaa sitten valikoivasti niiden sisällön, on amerikkalaiselle rikosoikeudelle vastenmielinen.

Suuret valamiehistöt on suunniteltu suojelemaan rikoksesta syytettyjen oikeuksia, ei antamaan syyttäjille yksipuolista etua, jotta he saisivat tarinansa julki ja siten ennakkoluuloja mahdollisille valamiehistölle.
Yleisesti ottaen valamiehistökäsittelyt ovat salaisia juuri siksi, että niiden yksipuolinen luonne tunnustetaan.

Niiden ainoa laillinen tehtävä on määrittää, onko syyttäjä esittänyt riittävästi todisteita, jotta asia voidaan viedä täysimittaiseen julkiseen oikeudenkäyntiin.


Georgia – valikoiva julkistaminen

Georgian menettely on poikkeus, ja vieläpä epäoikeudenmukainen sellainen. Se on vielä pahempi kuin tammikuun 6. päivän yksipuolinen valiokunta, joka kuuli suurimman osan todisteista julkisesti ja antoi kansalaisille ainakin mahdollisuuden arvioida niiden uskottavuutta. Toisin kävi Georgian suurelle valamiehistölle, joka toimi salassa, kunnes puheenjohtaja julkisti valikoivasti arvionsa ja ennusteensa.

Tämä ei ole amerikkalaisen oikeusvaltioperiaatteen mukaista oikeutta.
On sanottu, että ristikuulustelu on suurin ihmisen keksimä totuuden selvittämisen väline. Sen alkuperä juontaa juurensa Danielin kirjaan, ja se on ollut osa angloamerikkalaista historiaa Magna Cartasta lähtien.

Ilman tilaisuutta kohdata ja kuulustella vastatodistajia, kenenkään ei pitäisi antaa mitään painoarvoa suuren valamiehistön suosituksille.
– Tuomarit ohjeistavat valamiehiä rutiininomaisesti olemaan antamatta painoarvoa valamiehistön syytteille.


Juridista anarkiaa

Tämä ohje on vieläkin tärkeämpi, kun kyseessä ovat valamiehistön suositukset, jotka valikoivasti paljasti eräs väärässä asemassa oleva valamiehistön puheenjohtaja puolueellisen sanomalehden haastattelussa, jossa hänen lausuntonsa eivät olleet oikeassa oikeudellisessa kontekstissa.

Valikoiva julkistaminen yhdistettynä joidenkin tiedotusvälineiden kritiikittömään raportointiin siitä, voidaan parhaiten ymmärtää ”Get Trump” -liikkeen taustaa vasten, jonka tarkoituksena on estää entistä presidenttiä asettumasta uudelleen ehdolle presidentiksi.

Lain yhdenvertainen soveltaminen uhattuna

Jos hän ei olisi ehdolla, olisi epätodennäköistä, että kaikkiin näihin poikkeuksellisiin ja lain ulkopuolisiin toimiin ryhdyttäisiin.
Tuleva kirjani ”Get Trump” dokumentoi tätä vaarallista kehitystä – vaarallista kansalaisvapauksille ja lain yhdenvertaiselle soveltamiselle.
Kenenkään ei pitäisi koskaan joutua rikosoikeusjärjestelmän erityiskohtelun kohteeksi. On epäamerikkalaista ottaa henkilö kohteeksi ja sitten etsiä mahdollisia rikoksia. Juuri näin tehdään Trumpin kohdalla.

Ei siis tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä yhden ihmisen ennusteiden tai toiveajattelun perusteella. Syyttäjän, joka on vannonut noudattavansa lakia, on päätettävä kaikkien käytettävissä olevien todisteiden perusteella, haetaanko syytettä.
Tulevan presidenttiehdokkaan tapauksessa hänen pitäisi olla suhteellisen varma siitä, että todisteet johtavat vastakkainasettelun jälkeen tuomioon.
Huonosti harkittu syytteen nostaminen ja sitä seuraava vapauttava tuomio vain pahentaisivat kansakuntaamme vaivaavia puoluepoliittisia sekaannuksia ja politisoisivat oikeusjärjestelmäämme entisestään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu