”Voi sitä aikaa, kun ei tarvis nährä!”

Tampereelle rakennettiin kauppahalli vuonna 1901. Rakentaminen lohkaisi kaupungin julkisena investointina kokonaisen puolikkaan kaupungin sen vuoden vuoden talousarviosta.
1970 luvulla,  kun kauppahallin kohtalo oli vaakalaudalla, elintarviketuotanto oli saavuttanut toisenlaisen tason. Mutta lohi oli silti kallista, – 50 markkaa kilo.
Kaupunkilaisrouvat ostivat tuolloin  koirallekkin nakkeja.

Ylen 1971 tekemä dokumentti kauppahallista palaa hallin käytävillä kolmeen Suomen historian poikkeusaikaan;
– kansalaissotaan 1918,
–  pula-aikaan 1930-luvulla ja
–  sotavuosiin 1940.

Näille ajoille yhteistä oli kova kysyntä ja kova puute myytävästä tavarasta.
Kansalaissodan aikana liha-tavarat loppuivat kokonaan myyntipöydiltä ja siirryttiin kalaravintoon.
Pulavuosina 1930-luvulla oli taas kysyntää,  – muttei myytävää.
Lihaa saatiin kerran viikossa korttiaikana.
1940- luvun alkaessa elintarvikealalla oli vain yksi ongelma; myytävää ei ollut!

Tämä pistää hiljaiseksi,  ja kiittämään ruoasta.
.

Jos haluat ohittaa hallin rakennusvaiheet,  aloita kohdasta 07:40/23:02

https://areena.yle.fi/1-50139106

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu