Purra tarvitsee meemioikeston tuen onnistuakseen puheenjohtajana

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittiin odotetusti Riikka Purra, joka on moneen otteeseen vakuuttanut, että puolue tulee hänen johdollaan jatkamaan Jussi Halla-ahon viitoittamalla poliittisella linjalla. Purran asema näyttää melko vahvalta juuri sen takia, että kaikki tietävät hänen olevan mestari Halla-ahon kisälli, jolla on mentorinsa tuki ja siunaus. Hyökkäys Purraa vastaan on epäsuora hyökkäys Halla-ahoa vastaan, minkä vuoksi Purra tuskin kohtaa kovin ankaraa puolueen sisältä tulevaa arvostelua puheenjohtajuutensa alkutaipaleella.

Purra on kuitenkin vaikean tehtävän edessä, sillä hänellä on johdettavanaan hyvin sekalainen seurakunta. Hyvin heterogeenisesta aineksesta koostuvan kannattajakunnan tyytyväisenä pitäminen on erittäin vaikea temppu, joka vaatii jatkuvaa tasapainottelua ja kykyä miellyttää kahta erilaista kannattajaleiriä.

 

Puolueen kaksi erilaista kannattajaleiriä

Perussuomalaisten kannattajakunnan voi jakaa karkeasti kahteen erilaiseen leiriin. Ensimmäinen leiri koostuu ihmisistä, jotka ovat kiinnostuneet politiikan substanssiasioista ja haluavat ankkuroida puoleen politiikan jonkinlaiseen poliittiseen rationaliteettiin. Tähän leiriin kuuluvia ei siis tyydytä pelkkä identiteettipoliittinen öyhöttäminen ja yksinkertaisten iskulauseiden huutelu. Tähän leiriin kuuluvista suuri osa on melko perinteisiä politiikan seuraajia, jotka ovat löytäneet perussuomalaisista poliittisen vaihtoehdon pitkään vallan kahvassa roikkuneille keskustaoikeistolaisille ja keskustavasemmistolaisille yleispuolueille.

Toiseen leiriin kuuluu ihmisiä, joille perussuomalaisuus on ensisijaisesti performanssi, jossa poliittisten vastustajien jauhottaminen, servaaminen ja liberaalin establishmentin ainainen ärsyttäminen ovat paljon tärkeämpiä asioita kuin kuivakka päivänpolitiikka. Tähän leiriin kuuluvia kiinnostaa ensi sijassa kulttuurisota ja identiteettipolitiikka, eikä heitä kiinnosta niinkään miten asiat ovat, vaan se miltä ne saadaan näyttämään.

Koska puoleen poliittinen substanssi tulee Purran alaisuudessa pysymään samana kuin Halla-ahon aikana, on syytä odottaa, että ensimmäiseen leiriin kuuluvat kannattajat pysyvät uskollisena puolueelle. Jos politiikka pysyy samana, miksi vaihtaa puoluetta, vaikka puheenjohtaja vaihtuukin?

Mutta entä se toinen leiri, joka janoaa performanssia ja tylsistyy kuivista substanssiasioista? Perussuomalaisten kokonaiskannatuksen kannalta on tärkeää, että tämäkin leiri pysyisi uskollisena puolueelle, vaikka mestari vetäytyykin taka-alalle. Perussuomalaisten uhkana on, että puheenjohtajan vaihtuessa tähän leiriin kuuluvat siirtyvät nukkuviin äänestäjiin tai löytävät uuden aiempaakin sakeamman poliittisen kodin, jossa performanssia voi jatkaa uusien tunnusten alla.

 

Onko sukupuolella merkitystä?

Purran valinta puheenjohtajaksi voidaan tulkita imagotempuksi, jolla perussuomalaiset pyrkii näyttäytymään suuren yleisön silmissä aiempaa asiallisempana yleispuolueena, jota myös naiset voivat äänestää.

Miten puolueen kannattajakunnan toinen leiri tulee suhtautumaan tähän (mahdollisesti) lisääntyvään asiakeskeisyyteen ja naiseen puolueen keulakuvana? Meemioikeisto ei tule arvioimaan Purraa hänen asiaosaamisensa perusteella, vaan se tulee kiinnittämään huomiota aivan eri asioihin: onko Purra mestarin vertainen jauhottaja, entä millaiseksi hänen meemiarvonsa muodostuu?

Jos Purra ei onnistu nopeasti hurmaamaan performanssileiriä, kääntyvät habitus-, sukupuoli- ja imagoasiat helposti tuoretta puheenjohtajaa vastaan. Miten Purran habitus puhuttelee performanssileiriä?  Hän kun muistuttaa ulkoisesti paljon enemmän liberaalia viestintätoimistomamsellia kuin kansanomaisen yrmyä ja pisteliäästi sivaltavaa mestari Halla-ahoa. Purran on onnistuttava nopeasti vakuuttamaan meemioikeisto ja Twitter-soturit siitä, että nainenkin osaa servata ja olla kivuliaana piikkinä establishmentin lihassa. Muuten alkaa hyvinkin nopeasti kuulua kuiskuttelua, että onkohan tyttö nyt astunut vähän liian isoihin saappaisiin.

Vaikka Purra onkin Halla-ahon suojatti, hän voi siitäkin huolimatta joutua puolueen sisältä tulevan vähättelyn kohteeksi. Hesarin puoluekokousjutussa Sakari Puistoa puheenjohtajaksi äänestänyt nainen sanoo, että ”miehet ovat parempia johtamaan, koska eivät anna tunteiden häiritä päätöksentekoa yhtä usein kuin naiset.” Naisten johtamiskykyä epäilevä ulvilalainen kunnanvaltuutettu on tuskin puolueen ainoa tällä tapaa ajatteleva, joten sukupuoli on Purralle ennemminkin rasite kuin etu puolueen puheenjohtajana.

 

Ollako salonkikelpoinen vai protestipuolue, kas siinä pulma

Perussuomalaisten on pakko pystyä miellyttämään performatiivista meemioikeistoa, mikäli se haluaa pitää kannatuksensa yli viidessätoista prosentissa. Perussuomalaisilla on kohtuullisen vähän voitettavaa, jos se yrittää liian innokkaasti reivata itseään oikeistolaisen asiapuolueen suuntaan. Niillä vesillä kalastaa jo kokoomus, jolla on erittäin uskollinen kannattajakunta.

Perussuomalaiset hallitsee kuitenkin suvereenisti niitä vesiä, joilla kalastellaan protestiäänestäjien suosiota. Puolueella onkin paljon hävittävää, jos se muuttuu protestiäänestäjien silmissä liian kuivaksi ja asialliseksi yleispuolueeksi.

Jussi Halla-aho onnistui puheenjohtajana nauttimaan puolueen kummankin kannattajaleirin vankkumatonta suosiota. Hän oli yhdistävä liima, symboli, joka kelpasi kummallekin leirille ja nivoi heterogeenisestä kannattaja-aineksesta koostuvan puolueen yhtenäiseksi.

Purran on pakko pystyä ylläpitämään tasapainoa, joka tyydyttää puolueen kumpaakin kannattajaleiriä. Hänen on pystyttävä sekä jauhottamaan että osoittamaan asiaosaamista ja kiinnostusta politiikan substanssiin. Pelkällä irrationaalisella öyhöttämisellä ovet hallitukseen tuskin avautuvat, mutta toisaalta liian asiallinenkaan ei saisi olla, muuten meemiarvo romahtaa, performanssi hyytyy ja poliittinen protesti löytää nopeasti muita purkautumiskanavia kuin perussuomalaiset.

 

+7
pmjamsa
Turku

Epäortodoksisesti jonkin sortin sosialisti. Kotoisin Vantaan suburbiasta, elää kitkuttelee Suomen Turussa. FM 2014.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu