Syöttääkö Kokoomus kulttuurisotiin keskittyneelle PS:lle myrkkypillerin?
Päähallituspuolueet Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat orientaatioiltaan kuin yö ja päivä. Kokoomus on edunvalvontaorganisaatio, jonka pääasiallinen tehtävä on ajaa suurpääoman ja omistajien intressejä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kokoomuksella on siis vahva materialistinen orientaatio: sitä kiinnostaa vain ja ainoastaan omien eturyhmiensä materiaalisten intressien ajaminen ja kaikki muu on toissijaista ja alisteista tälle tavoitteelle.
Perussuomalaiset on puolestaan puolue, jolle symbolinen ja kulttuurinen ovat korostetun tärkeitä ulottuvuuksia. Persuilla on vahva kulttuurillinen missio ja materiaaliset asiat ovat sille toissijaisia. Persuille on paljon tärkeämpää saada voittoja kulttuurisodissa kuin edistää kannattajiensa materiaalisia etuja. Persujen kannattajat vaikuttavat olevan jopa valmiita tinkimään elintasostaan, jos sitä kulttuurisodan nimissä vaaditaan.
Persut on siis puolue, joka vie yhteiskunnallisen kamppailun materiaalisesta työmarkkinoiden ja sosiaalipolitiikan ulottuvuudesta symboliseen kulttuurisodan ulottuvuuteen. Tämä käy Kokoomukselle erittäin hyvin, sillä kulttuurisota vie yhteiskunnallista huomiota siltä materiaalisen tason vallankumoukselta, jossa pääoman valtaa suhteessa työvoimaan yritetään nyt vahvistaa ennen näkemättömällä tavalla. Persut on sikäli hyvin erikoinen ”työväenpuolue”, että se on valmis työvoiman kollektiivisen aseman heikentämiseen, kunhan se saa käydä rakkaita kulttuurisotiaan. Näin puolueiden välille syntyy win-win-tilanne: Kokoomus ei puutu persujen rasismiin ja kulttuurisotiin, kunhan persut suostuu vastavuoroisesti pääoman aseman vahvistamiseen työvoiman kustannuksella.
Persut ja turhautunut porvarillinen työväki
Persut on mielenkiintoinen ilmiö sen takia, että se on porvarillistuneen työvoiman puolue. Vasemmistolaisen luokkatietoisen työväenluokan marginalisoituminen on tehnyt tilaa työvoiman porvarillistumiselle, mikä on puolestaan mahdollistanut persujen nousun suureksi puolueeksi.
Nykyinen porvarillistunut työvoima – vaikka se tekisikin suorittavaa työtä – poikkeaa monin tavoin teollisen aikakauden työväenluokasta. Teollisen aikakauden vasemmistolainen työväenluokka oli itseymmärryksensä mukaan osapuoli yhteiskunnallisessa kamppailussa, jossa sen ja pääoman välillä vallitsi ratkaisematon ristiriita. Työvoiman ja pääoman antagonistista suhdetta hallitakseen työntekijät organisoituivat poliittiseksi liikkeeksi, joka pyrki edistämään työväenluokan intressejä kamppailussa pääomaa vastaan. Luokkatietoisuus ja solidaarisuus olivat työväenluokalle elinehtoja, koska ilman niitä yhteisen rintaman rakentaminen pääomaa vastaan olisi ollut mahdotonta.
Persut on puolestaan porvarillistuneen aikakauden puolue, joka edustaa työvoimaa vain valikoiden. Luokka on vasemmistolaisen analyysin käsite ja se viittaa kollektiiviin, kun taas persut on individualistisen aikakauden tuote, joka pyrkii pikemminkin tekemään erotteluja työväen sisään kuin puhuttelemaan kaikkia työtä tekeviä.
Persut edustaa sellaista työvoimaa, joka ei koe olevansa antagonistisessa suhteessa pääomaan, vaan joka ennemminkin samastaa intressinsä pääoman kanssa. Jos teollisen aikakauden työväenluokka ajatteli, että ilman työväenluokan tekemää työtä ei voi olla pääomaa ja sen kasvua, ajattelee nykyinen porvarillinen työvoima, ettei sillä olisi työtä ilman pääomaa. Niinpä se kokee olevansa kiitollisuudenvelassa pääomalle, tai ainakin se ajattelee, ettei sillä ole mitään keinoja voittaa tai kumota pääomaa.
Persut on siis kamppailunsa pääomaa vastaan hävinneen turhautuneen ja stressaantuneen työvoiman puolue. Porvarillisen aikakauden työväki on turhautunutta ja sen illuusiot on lyöty hajalle, mutta pahaa oloaan purkaakseen osa siitä on löytänyt itselleen uuden kamppailun. Tässä kamppailussa sen vihollinen ei ole pääoma vaan laiskat, heikot ja pehmeät ihmiset, jotka avokätinen feministinen hyvinvointiyhteiskunta paapoo piloille.
Persut ja kovuuden performanssitaide
Porvarilliselle ja individualistiselle työvoimalle on tärkeää esittää itsensä hyödyllisenä pääomalle. Niinpä porvarillinen työvoima tekee jatkuvasti diskursiivista ja performatiivista työtä osoittaakseen pääomalle, että se hyväksyy pääoman vaatimukset ja on sille hyödyllinen. Tästä osoituksena persumielinen työvoima mielellään piehtaroi kovuudessa: se vaatii kovia päätöksiä, se julistaa valmiuttaan uhrauksiin ja talouden talvisotaan.
Porvarillinen työväki suorastaan hekumoi maailman kovuudella. Se on valmis pääoman liittolaiseksi kamppailuun, jota käydään vasemmiston edustamia heikkoja, laiskoja ja pehmeitä ihmisiä vastaan. Näin olemme saapuneet tienhaaraan, jossa kovuusperformanssia esittävä porvarillinen työväki ja ay-liikkeen murskaamisesta haaveileva pääoma ovat löytäneet toisensa. Institutionaalisen politiikan tasolla tämä näkyy hallituksessa, joka perustuu Kokoomuksen ja persujen liittoon. Kokoomuslainen ”talousviisaus” sanelee realiteetit, ja persumielinen työväki hyväksyy ne ja osoittaa siten kovuutensa ja kelvollisuutensa.
Perussuomalaiset ottaa kuitenkin ison riskin jos se laskelmoi, että abstraktilla tasolla kovuuttaan performoivat työläiset syleilevät talouden talvisotaa siinäkin tapauksessa, että se sattuisi iskemään heihin itseensä. Työttömien ja pienituloisten haukkuminen on helppo harrastus niin kauan, kunnes oma työpaikka menee alta.
Nieleekö PS Kokoomuksen myrkkypillerin?
Kokoomus on opportunistisen kameleonttimainen puolue, joka osaa säätää viestiään ja ilmettään aina tarpeen vaatimalla tavalla. Jos ajanhenki on sellainen, että pääoman kasautumista palvelee parhaiten imelä viestintätoimistoliberalismi, Kokoomus muuttaa viestintäänsä ja yleisilmettään vaadittuun suuntaan. Jos taas puoluetoimistolla aistitaan, että kansa haluaa yrmyä kamreerimeininkiä, muuttaa kameleonttimainen Kokoomus viestintäänsä siihen suuntaan.
Kokoomukselle – siis toisin kuin persuille – materiaalisten intressien edistäminen on aina tärkeämpää kuin symboliset asiat, joilla on sille vain strategista merkitystä. Kokoomus ei ole koskaan onnistunut puhuttelemaan kovin hyvin työntekijöitä, mutta nyt sillä on hallituskumppani, jonka kulttuurisota ja kovuusvaatimukset puhuttelevat poliittisesti erittäin tärkeää ihmisryhmää, eli porvarillisia työläisiä. Nämä porvarityöläiset näyttävät olevan valmiita tinkimään materiaalisista eduistaan symbolisten ja kulttuuristen voittojen vuoksi, ja sekös Kokoomukselle passaa.
Persuhenkinen työväki antaa ja tuottaa suostumusta talouspolitiikalle, joka hyvin todennäköisesti on hieman pidemmällä aikavälillä vahingollista sille itselleen ja koko työväelle. Siksi Kokoomuksen on pidettävä hallitus kasassa ja runnottava uudistukset nopeasti läpi, koska uudistukset on tehtävä ennen kuin persuhenkinen työväki kyllästyy kulttuurisotaan ja alkaa vaatia materiaalisia hyötyjä itselleen.
Näyttää siltä, että Kokoomus on haistanut veren: sillä on nyt kokematon ja symbolisiin asioihin keskittyvä hallituskumppani, joka on valmis tekemään politiikkaa, joka on sen oman kannattajakunnan materiaalisten etujen kannalta vahingollista, mutta hyödyttää Kokoomuksen intressiryhmiä. Kokoomukselle ei enää välttämättä koskaan tule vastaavaa saumaa toteuttaa tavoitteitaan.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että poliittisesti kokematon Perussuomalaiset on valmis nielemään Kokoomuksen tarjoaman myrkkypillerin. Persut luottaa siihen, että sen kannattajille kulttuurisota, kovuuden performoiminen ja köyhimpien mätkiminen antavat niin suurta tyydytystä, ettei heitä haittaa, vaikka hallituksen talouspolitiikka osuisi heidänkin materiaalisiin etuihinsa.
Voiko PS hallita kannattajiaan ikuisesti pelkillä sirkushuveilla, vai pitääkö heille antaa joskus hieman leipääkin? Jos persujen kannattajat kyllästyvät pelkkiin sirkushuveihin, voi puolueella olla edessään kylmät ajat Kokoomuksen kyljessä.
Ihan hyvää pohdintaa. Vaikka persuille on tärkeää tuijotella omaa napaansa, niin jos heille vakuuttaa vian olevan muissa, niin eivät he ymmärrä Kokoomuksen kusettavan heitä mennen tullen. Persujen kannatus perustuu pitkälti siihen, ettei kannattajilla ole kykyä kovin loogiseen ajatteluun. Sellainen ihminen ei koskaan tunnusta itselleen tulleensa huijatuksi. Kokoomuksella on nyt elämänsä sauma päästä kyykyttämään, myös persujen kannattajia.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että olet liian toiveikas. Vaikka persujen kannatus nyt sukeltaa prosenttiyksikön kuukaudessa, niin luultavasti pohjat tulevat vastaan jouluun mennessä. Silloin median huomio on pressanvaaleissa ja persuilla on taas luonnollisia vihollisia, joita vastustaa. Toiselle kierrokselle menevät Haavisto ja Stubb ovat ihan liian liberaaleja. Saman aikaan hallitus voi Kokoomuksen johdolla tehdä mieluisia lakejaan. Ja elämän kurjistumisen voi laittaa yleisen laman piikkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä molemmat puolueet syöttävät toisilleen myrkkypillerit. Kokoomus tosiaan saa työntekijöiden ja vähävaraisten kyykytyslait ja persut muurit maahantulolle ja vähemmistöjen oikeuksille.
Ilmoita asiaton viesti
Keksimällä keksittyä maalailua, josta päällimmäisenä paistaa ”jonkin sortin sosialistin” (kuten blogisti itsensä nimeää) huoli siitä, että viimeinkin on saatu Suomeen sen itsenäisyyden ajan ensimmäinen oikeistohallitus – maahan jonka väestön enemmistö on oikeistolainen ollut niin pitkään kuin silmä siintää, mutta jota vasemmisto -kekkoslaiset sotien jälkeen ulkopolitiikalla pelotellen ovat vieneet kuin pässiä narussa, ja jonka politiikan jälkisuomettuneisuuden kipuiluja nyt näemme.
”Päähallituspuolueet Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat orientaatioiltaan kuin yö ja päivä.”
Enemmän näiden perusarvoissa on yhteistä kuin monella muulla eduskuntapuolueella keskenään.
PS on nuori puolue joka kehittyy parhaillaan vastuunkantajaksi. Ei kukaan ole seppä syntyessään. PS:n ministerit täyttävät minusta reilusti sen mitan jonka ministereiltä olemme tottuneet vaatimaan, ellei enemmänkin. Esim. vasemmistoliitossa ja keskustassa on tällä vuosituhannella ollut useita täysin onnettomia tunareita, mutta joiden hölmöilyä blogistin kaltaiset arvioijat ovat katsoneet läpi sormien.
Saahan oppositio möykätä, mutta jotain logiikkaa siltäkin on vaadittava.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti ei tule ihan kauheana shokkina, että Suomessa on vielä 2020-luvullakin vasemmistolaisesti ajattelevia ihmisiä.
Itse tulkitsen niin, että PS:n kannattajille substanssiasioita tärkeämpää on se, että persut tarjoavat oikeanlaisia representaatiota (esim. maskuliinisen kovan työn oikeistolaisen sankarin). Uskoakseni persuihin identifioidutaan, koska se edustaa tiettyjä kulttuurisia arvoja ja tietynlaista esteettistä kuvastoa, joita ei ole ennen puoluepolitiikassa representoitu. Tämä on tietenkin vain minun tulkintani, mutta näen että persujen politiikassa ja syissä kannattaa persuja kulttuuriset ja symboliset asiat ovat korostuneempia kuin substanssiasiat. Eikös tämä ole ihan tavallista protestipuolueelle?
Ministereiksi PS:llä on ollut asettaa pääsääntöisesti ihan kelvollisia tyyppejä, mutta ministerien jälkeen taso näyttää laskevan aika jyrkästi. Millaista on jonkun Sebastian Tynkkysen poliittinen substanssiosaaminen? Ehkä persut oppii hallitsemaan ja ohjaamaan valtiolaivaa, mutta jos se ei ota nopeasti substanssiasioita haltuun, niin Kokoomus vie ja persut vikisevät.
Ilmoita asiaton viesti
Toistaiseksi sen substanssiosaaminen rajoittuu siihen että se kakki housuihinsa suorassa lähetyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Millaisella rakennelmalla voisi työllistää, ilman pääomaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalistisesti organisoidussa taloudessa tietenkin yleensä työllistetään investoimalla pääomaa työvoiman ostamiseen. Tosin ihmisiä työllistävä julkinen sektori ei yleensä käytä rahaa pääomana, eli se ei pyri tekemään taloudellista voittoa, vaan tuottamaan palveluja.
Pointtini tässä tekstissä oli se, että ns. vanhan työväenluokan aikaan korostettiin sitä, että pääoman tuotto tulee työstä. Ajateltiin siis ihan loogisesti, että työ edeltää pääomaa ja työ on pääoman olemassaolon ja kasvun edellytys. Maailmassa voitaisiin tehdä ja organisoida työtä ilman pääomaa, mutta pääoma olisi aika impotentti ilman ihmistyötä.
Jos ajatellaan liberalismin klassikkoja Hobbesia ja Lockea, niin eihän heidänkään luonnontilassaan ollut olemassa valmiina sellaista asiaa kuin pääoma. Vasta työ luonnontilassa loi ylijäämää, joka voitiin vaihtaa rahaan, jota sitten pystyi halutessaan käyttämään pääomana. Näin ollen työ on pääoman historiallinen ja ontologinen ehto, eikö?
Nykyisessä globaalitaloudessa työpaikat ovat tietenkin pääoman oikkujen armoilla, joten nykyään on ihan aiheellista ajatella, että oma työpaikka on riippuvainen pääoman oikuista. Toisaalta pääoma tarvitsee kasvaakseen jonkinlaista työtä välikappaleekseen. Ja jos kapitalisti haluaa realisoida tuotantonsa, niin olisi suotavaa, että markkinoilla olisi ihmisiä, joilla on laittaa palkkatyötuloja kulutukseen. Eli ei pääomakaan pääse ihan helpolla eroon ihmisistä ja heidän työstään.
Ennen korostettiin enemmän sitä, että työ edeltää pääomaa ja on sen olemassaolon ja tuoton ehto, nykyään enemmän sitä, että työpaikat ovat riippuvaisia pääomasta ja sille tarjottavista näkymistä. Sitä yritin tekstissäni tuoda implisiittisesti esille.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä laitat pääoman ja rahan välille yhtäläisyysmerkin, miksi ihmeessä?
Ihan samalla tavalla se julkinen ja yksityinen työnantaja luo sen työpaikan pääomalla. Ei siinä ole mitään eroa.
Millä tavalla organisoidussa taloudessa voidaan työllistää ilman pääomaa?
Ilmoita asiaton viesti
Siis täh, nimen omaan en laittanut rahan ja pääoman välille yhtäläisyysmerkkiä.
Sellaisessa taloudessa jossa ei pyritä pääoman kasaamiseen voidaan työllistää ilman pääomaa. Vaikka feodalismissa.
Ilmoita asiaton viesti
Millä feodalismissa sitten työllistetään, jos ei pääomalla? Kai feodalismissakin käytetään tuotantovälineitä?
Ilmoita asiaton viesti
Haluatko avata miten määrittelet pääoman, niin päästään ehkä tässä jankkaamisessa vähän pidemmälle?
Ilmoita asiaton viesti
Ei minun tarvitse sitä määritellä, se on tehty puolestani jo kauan sitten. Kelpaisiko sinulle tämän keskustelun pohjaksi vaikka tämä wikipedian kuvaus?
”Pääoma tarkoittaa taloustieteessä kaikkia ei-inhimillisiä varoja, joita voi omistaa ja vaihtaa markkinoilla. Pääomaa ovat esimerkiksi rahoituspääoma, maa, rakennukset, koneet, kalusto ja patentit.”
Ilmoita asiaton viesti
Jos feodalismissa tai muussa muinaisessa tuotantotavassa ei ole ollut edes pääoman käsitettä, niin onhan sen nyt aika anakronistista alkaa väittämään, että feodalismissa olisi ”työllistetty pääomalla”. Voihan sitä toki kutsua ”pääoman käytöksi”, jos joku maaorja on feodaaliherransa härän avulla kääntänyt peltoa. Ja tietenkin voidaan – yhä anakronistisesti – sanoa, että tätä ”pääomahyödykettä” käyttämällä pellon tuotto kasvoi, jolloin oltaisiin jonkinlaisen kasautumisen piirissä, mutta se nyt menee jo sivupolun sivupolulle ja aikamoiseksi saivarteluksi.
Feodalismissa oli harvoin rahataloutta, ja kun ei ole rahataloutta, ei ole palkkatyötä, joka on ollut aika keskeinen instituutio kapitalismille. Työllistämisen ”muoto” oli suojelusopimus, jossa herra sai työsuoritetta antamaansa suojelua vastaan. Rahallista pääomaa ei kasattu eikä tuotanto suuntautunut markkinoille, vaan pääosa siitä meni välittömään kulutukseen. Ei siis oltu kapitalismissa, kun ei ollut kovin kummoista markkinamekanismia eikä pääoman yleinen kaava päässyt toimimaan.
Tietenkin jos kaikkea työkalujen käyttöä pidetään pääoman käyttönä ja pääoman käyttö on yhtä kuin kapitalismi, niin sitten ihmiskunta on elänyt koko olemassaolonsa ajan kapitalismissa. Itse en kyllä tuollaista määrittelyä osta, eikä tuskin kukaan muukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos feodaaliherran maa-alue ei ollut pääomaa, niin mitä se sitten oli? Ei sillä ole mitään merkitystä oliko jokin käsite silloin olemassa. Mitä se maa-alue oli nykytermein, jos se ei ollut pääomaa?
Puolestani voimme hyvin palata feodaaliyhteiskunnasta nykyisyyteen. Miten työllistät ilman pääomaa täällä ja nyt?
P.s. Kapitalismin käsitteen tuominen keskusteluun on ihan turhaa, kun sitä ei mitenkään siihen tarvita, eikä se selkiytä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos määrittelet kaiken työn tekemisen ja sen organisoinnin kannalta välttämättömät asiat (työn suorituspaikan, työvälineet yms.) pääomaksi, niin kyllä: pääomaa tarvitaan aina työllistämiseen. Kai sitten jossain aikapankissakin käytetään pääomaa, jos halkojen hakkaaminen kirveellä ja lehtien haravoiminen on pääoman käyttöä.
Ilmeisesti määrittelet sitten myös kaiken työn tekemisen pääoman käyttämiseksi? Jos esim. kaikki työkalut ovat pääomaa niin siinä tapauksessa sitten kaikki työnteko on pääoman käyttämistä. Ei tämän ääneen sanomisesta kyllä viisastu yhtään.
Ajatellaanpa sitten rahataloutta. Tarkoitin tämän ketjun ensimmäisessä viestissäni sitä, että jos valtio käyttää verotuloja palveluiden tuottamiseksi, se ei käytä näitä rahavirtoja siinä mielessä pääomana, että se hakisi tälle rahavirralleen kasvua. Se ei siis käytä rahaa tässä tapauksessa pääomana, jonka on tarkoitus tuottaa lisää rahaa. Pääoman yleinen kaava R-T-R’ (raha-tavara-lisääntynyt raha) ei siis toimi.
Jos käytän tulojani osakkeiden ostamiseen, käytän rahaani pääomana. Teen siis rahamuotoisen sijoituksen, jolle odotan saavani rahamuotoista kasvua tulevaisuudessa. Jos ostan tuloillani banaaneja ja syön ne, en käytä rahaani pääomana. Kyse on siis rahan funktioista: käyttääkö sitä (sijoitus)pääomana vai juoksevien kulujen maksamiseen.
En ole ekonomi, joten jos loukkaan joitain oppikirjojen auktorisoituja määritelmiä niin sorit siitä.
Sitten vielä blogitekstin kontekstista… Tekstissäni viittaan pääomaan yhteiskunnallisena toimijana ja intressiryhmänä, sellaisena mitä Suomessa edustavat EK ja Kokoomus. Ennen työväenliike oli avoimemmassa konfliktissa pääoman (siis työnantajaleiriin) kanssa, nyt globalisaation ja työvoiman porvarillistumisen aikakaudella konflikti on ollut vähemmän aggressiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaan vaikka lumiaura esimerkiksi. Ei siihen sidottu pääoma ole mitenkään erilaista, oli omistaja sitten valtio tai yritys.
Pääoma ei ole toimija taloudessa, vaan talouden toimijat hyödyntävät sitä. Pääoma on siis objekti, ei subjekti.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä missä yhteiskunnassa elät, jos siinä pääoma ei ole myös yhteiskunnallinen toimija, joka asettuu suhteeseen työvoiman kanssa.
Pääoman – siis rahapääomaa omistavien ja sitä investoivien tahojen – toimijuus tulee siitä, että se päättää mitä ja miten tuotetaan.
Ehkä tätä semanttista hiustenhalkomista ei kannata jatkaa tämän pidemmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan varmasti ei kannata, jos uskot että pääoma tiedostaa ja toimii. Omistajat ovat eri asia kuin pääoma. Pääoman omistajista voisimme varmasti keskustella laajasti, mutta se on ihan eri keskustelu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai tossa mitään myrkkypillereitä niellä. Win-win tilanne molemmille. Valitettavasti Kokoomus on niin hölmö, että ei osaa täysimääräisesti hyödyntää tilannetta. Jos jostain löytyisi Iiro Viinasen veroinen kokoomuslainen, niin tilanne saattaisi olla parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuis Iiro pärjäsi Pohjolan päätirehtöörinä?
Ilmoita asiaton viesti
Viinasen omien sanojen mukaan Pohjola opetti paljon nöyryyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilo ilman Viinasta oli Sailasta.
Ilmoita asiaton viesti
Parasta aikaa A-studiossa Orpo ja Henriksson puolustelevat hallitusohjelmaa, mikä on SUURI taktinen moka Kokoomukselta.
Siellä pitäisi olla Purra Orpon sijaan!
Ilmoita asiaton viesti
Kenelle se voitto? Persuille? Oppositiolle?
Ilmoita asiaton viesti
Äärivasemmistoa kiinnostaa kulttuurisota, järjestelmän kaataminen, kansalaisoikeuksien lakkauttaminen ja uuden yläluokan syntyminen. Työläisten asiat on uhrattu häiritsemästä suurten suunnitelmien toteuttamista.
Ilmoita asiaton viesti
Kappas vaan, ihan samat asiat kiinnostavat äärioikeistoakin.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Suomessa on vain kaksi amerikkalaista tuontitavaraa eli kulttuurisotaa käyvää puoluetta, persut ja ”kristilliset”. Jälkimmäinen on pakko laittaa lainausmerkkeihin sillä eihän tuossa Räsäsen porukassa ole kristillistä lähimmäisenrakkautta nähtykään.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpää
Et siis ole kuullut mitään RKP:sta, joka on käynyt kulttuurisotaa fennoja vastaan jo 116 vuotta?
Valikoiva kuulo-, näkö-, tunto-, maku- ja hajuaisti?
PS ei edusta tuontitavaraa, vaan se edustaa suomalaista kulttuuria ja KD edustaa lutherilaisuutta, joka on alkuaan Saksan suunnalta 1500-luvulta.
Ilmoita asiaton viesti
Savikivi satuilee.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpää
Tähän väliin sopisi hyvin Topeliuksen satu ”Koivu ja tähti”.
http://www.parkkinen.org/topelius.html
https://youtu.be/_7yVxNcWY_s?feature=shared
Ilmoita asiaton viesti
On tuttu satu, mitä sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Ajatuksenjuoksut näyttävät kehä 3 etten sanoisi joukostuneilta.
Ilmoita asiaton viesti
Osuiko jotenkin kun heittelet tuulesta temmattua epämääräisyyttä?
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen Päivi…
Ilmoita asiaton viesti