Talousmetafyysinen aikakausi ja sen loppu
Modernin aikakauden maailmanhahmotuksen ytimessä on talous. Maailmaa hahmotetaan talouden käsittein ja kaikki voidaan ajatella taloutena. Tällaista ajattelu- ja maailmanhahmotustapaa voidaan kutsua talousmetafysiikaksi.
Filosofian tohtori Jakke Holvas määrittelee väitöskirjassaan talousmetafysiikan ajattelulaaduksi, joka ilmoittaa, että kaikki on pohjimmiltaan taloutta ja ei-talous on idealismia ja romantiikkaa. Talousmetafysiikassa talous ja talouden kovat faktat ovat siis annettuja ajattelun lähtökohtia, joita ei tarvitse selittää, mutta joilla voidaan puolestaan selittää ja oikeuttaa lähes mitä tahansa.
Talousmetafyysisessä maailmanhahmotuksessa talous on siis kyseenalaistamaton realiteetti. Talous on reunaehto, jolla itsellään ei ole reunaehtoja. Talous sanelee ehtoja, muttei itse suostu ehdollistetuksi.
Yhteiskunnallinen arkijärkemme on talousjärkeä. Kulttuurissamme kaikkein relevanteimmaksi tiedoksi arvostetaan taloustieteellisesti artikuloitu tieto. Taloustiede on herratiede ja kulttuurissamme viisauden aura on varattu yksistään niille, jotka osaavat puhua asiantuntevan oloisesti taloudesta. Ainoa viisauden muoto, jonka kulttuurimme tunnistaa on siis talousviisaus – meillä ei ole yhteiskuntaviisaita tai historiaviisaita vaan vain ja ainoastaan talousviisaita, joiden edessä rahvaan on syytä tuntea kunnioitusta.
Koska talous on meille realiteettien realiteetti, on talouspuheen ja taloudellisten intressien haastaminen erittäin vaikeaa – se on vähän kuin olisi yrittänyt keskiajalla argumentoida teologiaa vastaan. Talouden arvovapaiksi ymmärrettyjä intressejä vastaan asettuvat saavatkin herkästi naiivin idealistin tai vaarallisen haihattelijan leiman. Jos taloudellinen intressi ja vaikkapa ekologiset arvot joutuvat törmäyskurssille, taloudellinen intressi voittaa oletusarvoisesti aina; talous on realiteetti, ekologia ei.
Alamme kuitenkin lähestyä hetkeä, jolloin talouskeskeisen maailmanhahmotuksen perimmäinen metafyysisyys tulee esiin. Metafyysinen maailmankuva joutuu kasvokkain materiaalisten realiteettien kanssa. Materialismi, siis luonto, alkaa muistutella olemassaolostaan, kun planeetan ekosysteemit alkavat horjua ja tarjoavat aiempaa niukempia elämänehtoja. Luonnontieteilijät ovat puhuneet tästä jo pitkään, mutta vielä toistaiseksi heitä ei ole otettu tosissaan – luonnonlait eivät ole olleet talousmetafyysiselle ymmärryksellemme samalla tapaa pakottavia lakeja kuin talouden rautaiset lait.
Talousmetafysiikan ote kirpoaa
Talousmetafysiikka on tyydyttänyt kahta tarvetta. Ensinnäkin se on antanut käsitteelliset työkalut maailman selittämiselle, eli taloustieteellisen diskurssin. Toisekseen se on antanut kulttuurillemme arvostuksen kohteen, eli talouden ja talouskasvun. Talousmetafysiikka on siis onnistuneesti vedonnut niin järkeen kuin sydämeenkin. Se on vaikuttanut tapoihimme tietää ja kokea maailmaa. Jos haluamme kehittää kulttuuriamme talousmetafyysisestä vaiheesta eteenpäin, on paitsi astuttava ajattelussa metafysiikasta tieteeseen, myös keksittävä uusia arvostuksen kohteita talouden tilalle.
Talousmetafysiikan ote meistä on jo heikkenemässä. Järjen tasolla meidät pakotetaan ymmärtämään, että luonnontieteellisen tiedon on pakko sanella taloudelle rajat, tai muuten sivilisaatiomme materiaalinen perusta tuhoutuu. Tämän näytämme oppivan vasta äärimmäisen pakon edessä, mutta opimme kuitenkin. Vaikka talousmetafysiikka kalvaa vielä aivojamme ja ajatteluamme, saattaa sen ote sydämistämme olla jo hellittämässä.
Talousmetafysiikan ote sydämistämme on kirpoamassa sen takia, ettei talous ole pystynyt lunastamaan lupauksiaan entiseen tapaansa. Taloudellisten eliittien suoltama uusliberaali talouspuhe on menettänyt finanssikriisin jälkeen utooppista tehovoimaansa. Talousliberalismin retoriikka onkin muuttunut paljon viimeisten 25 vuoden aikana. 1990-luvulla ja vielä 2000-luvun ensimmäisinä vuosina turboglobalisaation airuet maalailivat utooppisia visioita siitä, miten kaikki ihmiset ja kansakunnat voisivat globalisoituvien markkinoiden imussa rikastua ja tulla onnellisiksi.
Kukaan ei ole kehdannut suoltaa sellaista retoriikkaa enää pitkään aikaan. Viimeistään finanssikriisistä lähtien vallalla on ollut sellainen puhe, että kapitalistinen maailma ei ehkä lopulta olekaan kovin kiva ja oikeudenmukainen, mutta sille ei ole olemassa minkäänlaisia vaihtoehtoja. Se ei ole emotionaalisesti kovin puhutteleva viesti.
Koska pääoma ei enää lupaa meille laadullisesti parempaa tulevaisuutta, emotionaalinen sitoutuminen sen vaatimuksiin muuttuu alati vaikeammaksi. Taloudesta on tullut rakastettavan luojajumalan sijaan vanhatestamentillinen käskyttäjäjumala, joka vaatii kuria, uhrauksia ja kuuliaisuutta. Kun talousretoriikka ja reaalikapitalismi eivät enää lupaa ihmisille radikaalisti parempaa elämää, on elämän merkityksellisyyttä etsittävä muista lähteistä kuin taloudesta ja sille uhrautumisesta.
Ehkä taloustieteellisesti ilmaistuna talouskasvun rajahyöty on jo tullut vastaan: onnellisuutemme ei enää kasva samassa suhteessa talouskasvun kanssa. Ehkä parempi ja mielekkäämpi maailma saataisiin jakamalla talouden hedelmät tasaisemmin, ei kasvattamalla kakkua entisestään.
Talousmetafysiikan jälkeen
Ajatus taloudesta kaiken muun yhteiskunnallisen yläpuolelle kohonneena sfäärinä on vain pari sataa vuotta vanha. Talousmetafysiikka ei siis ole ylihistoriallinen käsitteellistämisen ja kokemisen tapa, ja sen valta aivoihimme ja sieluihimme on nyt horjumassa. Sen valta meistä moderneista ihmisistä on kuitenkin vielä niin vahva, että meidän on ehkä vaikea kuvitella maailmaa, jossa taloudella olisi jonkinlaiset tieteellisesti määritellyt rajat ja jossa talous olisi väline, ei itseisarvo. Miltä tällainen maailma voisi näyttää?
Se olisi maailma, jossa A-studiossa maailmaa ja sen perimmäisiä realiteetteja eivät selittäisi ekonomit, vaan luonnontieteilijät. Se olisi maailma, jossa taloustiede olisi läpikäynyt jonkinlaisen reformaation, jonka seurauksena taloustieteilijät kiinnittäisivät huomiota reaalisten resurssien riittävyyteen eivätkä hourailisi loputtoman kasvun mahdollisuudesta. Se olisi maailma, jossa talous olisi yhä tärkeä asia, muttei enää itsestään selvä ykkösprioriteetti, jonka intresseille kaikki muu alistettaisiin.
Uskon, että tämänkaltainen maailma ei ole ainoastaan mahdollinen, vaan se on jo syntymässä. Jo tämän vuosisadan aikana ihmetellään vulgaaria aikakautta, jolloin kaiken uskottiin olevan taloutta ja kaikki oltiin valmiita uhraamaan talouskasvun takia.
Se on tasan totta, että etenkin länsimaissa ’talous’ -ja sen hyvinvointi- on saanut huomattavan korkean aseman. Kyse on kuitenkin enemmänkin siitä, että ’talous’ asettaa ne raamit, joiden puitteissa voimme nauttia hyvinvoinnista.
Kapitalismissa emme ole eläneet – markkinatalous on jotain ihan muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Talous luo hyödykkeitä, mutta niiden rajoittamattoman tuotannon ”ulkoisvaikutuksina” on syntynyt visaisia haitakkeita, jotka kestävät pidempään kuin hyödykkeet. On ollut kiva viettää elintasobileitä, kun bileiden hintalappu tulee maksuun vasta viiveellä eikä sitä hintaa joudu itse maksamaan.
Me elämme nimenomaan kapitalismissa, joka on eri asia kuin markkinatalous. Kaikki historiallista kapitalismia vähänkään tutkineet tietävät, että kapitalismiin on sisäänkirjoitettu vahva monopolisoitumistendenssi. Kapitalismissa jyllää siis monopolivoima, ei vapaa kilpailu. Näin on ollut jo 1600-luvun puolivaltiollisten kauppakomppanioiden ajoista lähtien ja nyt me vasta elämmekin ennen näkemätöntä aikakautta, kun muutama megalomaaninen yritys jakaa markkinat.
Seuraavaa Googlea tai Facebookia ei tule siitä yksinkertaisesta syystä, että Google ja Facebook ovat jo niin suuria ja vahvoja toimijoita, että ne ostavat kaikki potentiaaliset kilpailijansa pois markkinoilta. Kapitalisti ei rakasta kilpailua, vaan haluaa päästä määräävään markkina-asemaan ja pystyttää monopolin.
Jos ajatellaan Suomea, niin täältä saa etsimällä etsimä mitään markkinataloutta. Ruokakauppa on jaettu kolmen toimijan kesken, suuryritykset nauttivat valtavista tukirahoista ja niin edelleen. Kilpailulta suojautuminen määrittää suomalaista taloutta paljon enemmän kuin kilpailullinen markkinatalous.
Vai miten määrittelet markkinatalouden ja kapitalismin eron?
Ilmoita asiaton viesti
Talous on hyvä lähtökohta arvioida todellisuutta,… vaikkei ainoa mahdollinen. Hyvin relevantti, ja tarjoaa hyvää liittymää.
Mitä ovat ihmisten sopimukset ja käytännöt tällaisen osalta… oikeastaan tullaan demokratiaan, josta voi ajatella mahdollisuutta sille, että ihmisten asiat tulevat laajemmin hoidelluksi.
Kyse on keskinäisyydestä, ja tämä pitemmän päälle vaatii myös muuta kuin solipsismia, jossa ihminen tekee elämisen reunaehdot vallitsevaksi, tai ottaa ne tarjottuna elämänsä pohjaksi… muusta välittämättä.
Jälkimmäinen fiba on tosiaan se tärkein, ja kyseessä ihmiskeskeisyys.
Jotta pääpointti selittyisi siten kuin sen mielessä voi ajatella noin… voi ajatella käsitettä sivilisaatio.
Joskus sanottu, että pintaa kun vähän raaputtaa… vanha aatami putkahtaa helposti esiin, tai jos nyt jokin alkaa jonkin ajan kuluttua näkyä ongelmana, josta ei oikein päästä eroon, mutta jota voidaan kyllä ottaa elämiseen, monipuolisesti.
Sivilisaatio yleisesti on paljon ja effektiivisesti sitä, että pärjätään luonnossa kohtalaisesti, tai erinomaisen suvereenisti. Kyse on suhteessa raaempaan ympäristöön, ts luonnossa selviytymisen taso saavutettu, vaikka menee kokonaisuutena murjoen.
Toinen taso on sivistys, joka keskittyy ihmiseen itseen. Tämä on sivistyksen toista tasoa, ja vaikuttaa ihmiseen toimijana.
Ero on hyvin tärkeä. Voi kysyä, mitä on se sivistys, joka on lähinnä selviytymistä luonnossa. Paljon, mutta onko edes sitä, pitempiaikaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mainio kirjoitus joka sanoittaa sitä mitä on vaikea kakistaa ulos ymmärrettävässä muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
”Taloudesta on tullut rakastettavan luojajumalan sijaan vanhatestamentillinen käskyttäjäjumala, joka vaatii kuria, uhrauksia ja kuuliaisuutta.”
Kuitenkin juuri nuo ovat ne millä se on saatu upotettua ihmisiin näinkin lujaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muokataanpas kommenttia vähän napakammaksi…
Ehkä meillä on protestanttisen kulttuurimme perintönä taipumusta jonkinlaiseen sielua alati kalvavaan synnintuntoon. Maallistuneessa yhteiskunnassa tämä sielullinen tunne ei saa enää uskonnollisia ilmauksia, mutta se kanavoituu herkästi kovan talouspolitiikan ja ”kovien päätösten” kaipuuksi. Vaaditaan ”realismia”, kovaa talouspolitiikkaa ja talouskuria, koska muu olisi jollain tapaa syntistä. Ehkä talouspolitiikkaankin vaikuttavat enemmän kulttuurihistorialliset ja sosiologiset syyt kuin jokin rationaalinen tieteellinen kalkulaatio…
Vaikka yhteiskunta on maallistunut, kristityn huono omatunto painaa meitä jatkuvasti. Oikeus olemassaoloon on yhäkin lunastettava, ja nykyään sitä ei kysellä jumalalta, vaan Taloudelta. Talous on se jumala, joka antaa vanhurskaille ja rankaisee syntisiä. Vielä 1990-luvulla Talous antoi uusitestamentillisia lupauksia paremmasta huomisesta koko ihmiskunnalle, mutta nyt se on palannut vanhatestamentilliseen ankaruuteensa.
Hallituksemme koostuu talouspapistosta ja talouden maallikkosaarnaajista. He tulevat pitämään huolen siitä, että me talous-syntiset tulemme saamaan ansiomme mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toki on sitten vielä ne tahot jotka ohjaavat tätä kaikkea koroilla ja luokituksilla.
Niillä viimeistään laitetaan talouden realiteetit kohdilleen eli ylläpidetään ”uskottavuutta”. Mitä lujemmin uskottavuus toteutetaan sitä lujemmin on uskottava millä taholla on valta ja kunnia maan päällä.
Ilmoita asiaton viesti