Yhdysvaltain yhteiskunta on sairas, Trump on vain oire
Näky on tuttu kolmannen maailman banaanivaltioista: demagogien harhaanjohtamat mölyävät massat tunkeutuvat maan tärkeimpään hallintoelimeen rikkomaan paikkoja ja etsimään poliitikkoja lynkattavaksi. Tällaisen banaanivaltionäytelmän toteutuminen vuoden 2021 Yhdysvalloissa ei ole valitettavasti kovin yllättävää, sillä Yhdysvaltain yhteiskunnallinen kehitys on viimeisen 30 vuoden aikana johtanut niin jyrkkään polarisaatioon ja eriarvoistumiseen, että se voi purkautua vain hallitsemattomana kaaoksena. Olisi hyvin naiivia olettaa, että loppiaisen tapahtumat jäisivät kaaoksen huipentumaksi, jonka jälkeen seesteiset ajat taas koittavat ja Joe Biden yhdistää kansan. Ei, tämä oli vasta alkusoittoa.
Trumpismi on voimakas purkautumiskanava pahoinvoinnille, näköalattomuudelle ja vieraantumiselle, jota eläminen 2000-luvun Yhdysvaltojen raadollisessa todellisuudessa on synnyttänyt. Mutta miksi kansa oireilee niin voimakkaasti, mitä Yhdysvalloissa on tapahtunut viime vuosikymmenten aikana? Miksi erityisesti valkoinen keskiluokka voi niin pahoin ja pelkää asemansa puolesta?
Selitys on loppujen lopuksi perin yksinkertainen. Kaukana takanapäin ovat ne teollisen yhteiskunnan kultaiset päivät, jolloin kuka tahansa valkoinen average Joe sai teollisuudesta hyväpalkkaisen ja vakituisen työpaikan, jonka varaan elämän ja identiteetin pystyi rakentamaan. Yhtä kaukana ovat nekin päivät, jolloin Yhdysvalloilla oli jokin kansaa yhdistävä ja kollektiivista merkityksellisyyden tunnetta tuottanut missio. Taistelu kommunismia vastaan ja toimiminen ns. vapaan maailman johtajana antoi USA:lle ja sen kansalaisille olemassaolon tarkoituksen ja jalon tehtävän, mutta mistä nyky-yhdysvaltalaiset ammentavat merkitystä elämäänsä?
Neuvostoliiton romahdettua historian piti loppua angloamerikkalaisen liberalismin ja amerikkalaisen elämäntavan lopulliseen voittoon. Jenkit taputtelivat itsetyytyväisinä toisiaan selkään: historia oli vahvistanut amerikkalaisen kapitalismin olevan oikeassa, se oli vaihtoehdoton tapa yhteiskunnallisten suhteiden järjestämiseksi. Voitonhuumassa ajateltiin, että kapitalismin suitsia voidaan höllentää ja mm. Glass-Steagal-laki purettiin ja näin edistettiin talouden finanssivetoistumista. Samoihin aikoihin yhdysvaltalaiset teollisuusyritykset aloittivat massiiviset tuotannon ulkoistamiset Aasiaan ja muualle halvempien tuotantokustannusten maihin.
Pääoma pistettiin siis poikimaan, mutta average Joe ei päässyt enää näihin juhliin mukaan. Reaalipalkat ovat USA:ssa polkeneet jo vuosikymmeniä paikoillaan, ja palkan ostovoima on jopa pienentynyt alimpien tulodesiilien kohdalla. Vakituiset hyväpalkkaiset teollisuustyönsä menettäneet ovat saaneet kohdata jälkiteollisen epävarmuuden yhteiskunnassa, jossa on liberaalin yövartijavaltion erittäin ohuet turvaverkot.
2000-luvulla Yhdysvaltain yhteiskunnallinen kehitys on ollut pahimmillaan katastrofaalista. Pittoreskeissa pikkukaupungeissa valkoista keskiluokkaa kuolee lääkeyhtiöiden ahneuden synnyttämään huume-epidemiaan ja kansan odotettavissa oleva elinikä on alkanut laskea. Opiskelijat luhistuvat valtavien opintolainojensa alle, terveydenhuolto on kallista ja tehotonta, vankiloissa viruu 2,3 miljoonaa ihmistä, ja niin edelleen.
Yhteiskunta ei toimi, myytti väistämättömästä edistyksestä ja amerikkalaisesta erityislaatuisuudesta on jyrkässä ristiriidassa todellisuuden kanssa. 2020-luvulla amerikkalaiset joutuvat kokemaan senkin, että USA menettää maailmanpoliittisen hegemoniansa. Ei ole ihme, että ihmiset vieraantuvat ja oireilevat. Mitä varten Yhdysvallat on olemassa, mitä on amerikkalaisuus tässä ja nyt, miten sen voisi pelastaa?
Kansan syvät rivit ovat poteneet jo pitkään eksistentialistista kriisiä. Yhdysvalloissa on jo pitkään ollut vallalla tunne, että kaikki ei ole kohdallaan. Jokin epämääräinen paha uhkaa Amerikkaa ja amerikkalaisuutta. 2000-luvun ajan USA:n kollektiivinen tajunta on odottanut vapahtajaa, joka lopettaisi pimeyden aikakauden ja toisi mukanaan uuden kukoistuksen, tekisi Amerikasta jälleen suuren.
Trump tuli kuin tilauksesta ja täytti tyhjiön. Yhdysvaltain sydänmaiden ja näivettyvien lähiöiden kansa oli jo pitkään fantasioinut uudesta messiaasta, ja Trump oli narsisminsa takia valmis täyttämään tuon roolin. Trump on kuitenkin vain oire, hän vain otti sen roolin, joka hänelle oli tarjolla. Mikään ei tietenkään poista häneltä vastuuta hänen häikäilemättömistä teoistaan, mutta kuitenkin Trump on vain oire, hän on sairaan yhteiskunnan tuottama sairas ilmiö.
Trumpismia vahvistavat tekijät
Trumpismi on ilmiö, jonka synnyn voi ymmärtää tutkimalla yhteiskunnallisia ja sosiaalisia kehityskulkuja. Kun ilmiö on syntynyt, on hedelmällistä pohtia myös niitä syitä, jotka ovat entisestään vahvistaneet sitä. Käsittelen lukuisista trumpismia vahvistaneista syistä tässä kirjoituksessa vain kahta. Toinen niistä on vanha ja amerikkalaiselle kulttuurille hyvin ominainen, toinen on uusi ja vielä liian huonosti ymmärretty, mutta demokratian kannalta erittäin vaarallinen.
Yhdysvaltojen kulttuurin poikkeuksellinen uskonnollisuus on tukenut Trumpia ja polarisaatiokehitystä. Uskonnollisesta ajattelusta kumpuaa tapa jäsentää maailmaa manikealaisena hyvän ja pahan kosmisena taisteluna. Tällainen maailman hahmottamisen tapa saa näkemään muita poliittisia kantoja edustavat liikkeet ja ihmiset tuhottavina vihollisina, ei legitiimeinä kilpailijoina, joilla on olemassaolon oikeus ja joiden kanssa voi tehdä kompromisseja.
Uskonnon ja politiikan symbioosi on vaarallista myös siksi, että uskonnollinen diskurssi perustuu ilmoitukseen: auktoriteetti ilmoittaa miten asiat ovat, eikä tämän ilmoituksen sisällöstä keskustella, vaan se otetaan annettuna totuutena. Juuri tähän luksukseen Trump on voinut luottaa: mitä ikinä hän onkaan Twitteriin suoltanut, on siihen suhtauduttu miljoonissa amerikkalaiskodeissa kyseenalaistamattomana totuutena. Trumpin ei edes tarvitse käyttää uskonnollista kieltä tai perustella sanomisiaan – hänen seuraajilleen hän on profeetta tai hyvä paimen, joka yksinkertaisesti ilmoittaa totuuden. Missään muussa länsimaassa poliittiset johtajat eivät voi edes haaveilla tällaisesta suhteesta kannattajiinsa.
Toinen trumpismia ja yhteiskunnallista polarisaatiota vahvistanut tekijä on digitaalisen valvontakapitalismin toiminta- ja ansaintalogiikka. Sosiaalisen median aikakaudella algoritmit päättävät sen, millaista sisältöä kukin internetin käyttäjä näkee. Valvontakapitalismin ansaintalogiikka perustuu siihen, että meidän digitaalista käyttäytymistämme – nettihakuja, postauksia, tykkäyksiä, jakoja jne. – analysoidaan, ja käyttäytymisdatasta jalostettavat arvokkaat käyttäytymisennusteet myydään läpinäkymättömillä markkinoilla eniten tarjoaville tahoille, esimerkiksi Cambridge Analytican kaltaisille hämäräfirmoille.
Jotta me internetin käyttäjät tuottaisimme mahdollisimman paljon arvokasta käyttäytymisdataa, meidät pitää koukuttaa palveluihin. Tämä onnistuu parhaiten tarjoamalla kullekin käyttäjälle räätälöidysti sellaista sisältöä, joka pyrkii tuottamaan mahdollisimman vahvasti koukuttavia emootiota: närkästystä, vihaa, suuttumusta… Algoritmit profiloivat meitä ja antavat nähtäväksemme profiiliimme sopivaa sisältöä. Jos olet kouluja käymätön evankelinen Keskilännestä, Facebook-syötteesi täyttyy nopeasti linkkisuosituksista, joissa Pelosi on saatana, kongressi Kiinan kommunistien hallussa, Biden Putinin agentti ja sitä rataa.
Sosiaalinen media ja kaikkialle levittäytyvän valvontakapitalismin ansaintalogiikat luovat samanmielisten ihmisten ilmatiiviitä kuplia, joissa maailmankuvat eivät avarru vaan kapenevat ja jyrkkenevät entisestään, ja maailma muuttuu mustavalkoiseksi meidän ja meidän vihollistemme taisteluksi. Tämä on demokratialle katastrofaalista, mutta Googlelle ja Facebookille miljardien arvoista bisnestä, ja Yhdysvalloissa pyhä oikeus tehdä bisnestä painaa tietenkin vaakakupissa enemmän kuin yhteiskunnan vakaus. Valvontakapitalismi on suuri osa ongelmaa, ja vaikka se ei olisikaan vihan ja polarisaation juurisyy, se on vahvistanut niitä entisestään.
Summa summarum
Kun lähtökohdat ovat ylläkuvatun kaltaiset, näyttää mahdollisuus kansakunnan nopeasta eheytymisestä hyvin epätodennäköiseltä. Yhdysvalloissa yhteinen todellisuus on 2000-luvulla särkynyt ja Trump on lietsonut fanaattiset kannattajansa niin pitkälle, ettei sieltä voi enää perääntyä. Yhdysvaltojen yhteiskunta on rikki, Yhdysvaltojen idea on rikki, ja monet ristiriitaulottuvuudet jakavat kansan jyrkästi erilaisiin ja erimielisiin leireihin, joiden polarisaatiota sosiaalisen median toiminta- ja ansaintalogiikka entisestään vahvistaa.
Kuten jo kesällä ennakoin, Yhdysvallat tullee juuttumaan moneksi vuodeksi kaaoksen aikaan, johon kuuluvat hallitsemattomasti leimahtelevat väkivaltaisuudet ja mellakat. Maan sisäinen heikkous johtaa myös sen maailmanpoliittisen painoarvon heikkenemiseen ja viimeistään 2030-luvun puolella kaikille on selvää, että Kiina on kasvanut Yhdysvaltoja voimakkaammaksi toimijaksi lähes jokaisella sektorilla.
Rakenteelliset ja kulttuuriset syyt Yhdysvaltojen romahdukselle ovat olleet jo kauan olemassa. Trump oli lopulta se katalyytti, joka viimeisteli korttitalon romahtamisen.
Vihdoinkin on blokissa nostettu esille digitaalisen valvontakapitalismin toiminta- ja ansaintalogiikka ja algoritmit. Tämä on se uusi tekijä, mikä paljolti selittää sen, miksi poliittinen kulttuuri muuttuu juuri sillä tavalla kuin nyt tapahtuu.
Somen toiminta perustuu ehdollistamiseen (lukee myös Jaron Lanierin kirjassa), jossa ehdollistettu ärsyke alkaa aiheuttaa saman reaktion kuin alkuperäinen ärsyke. Tällöin väkivallan käsite määritellään somen ehdoilla, ihmiset alkavat kokea väkivallaksi esimerkiksi väitetyn vaalipetoksen (tai toiset jonkin patsaan, pakkauksen tai ilmauksen), joten he fyysisessä väkivallassaan vaan reagoivat ja puolustautuvat oikeutetusti. Kansanryhmät määritellään somen ehdoilla, ja kaikki tavoittelevat näkyvyyttä ja sosiaalista tunnustusta.
Tämä on hyvin huono suunta. Ratkaisuna olisi muuttaa sosiaalisen median liiketoimintamallia, mikä myös edellyttäisi sitä, että niiden (näennäisestä) ilmaisuudesta pitäisi luopua, kuten Jaron Lanier on esittänyt
Ilmoita asiaton viesti
On kieltämättä käsittämätöntä, miten vähän Suomessa on keskusteltu valvontakapitalismista ja miten huonosti aihetta tunnetaan, vaikka Suomessa ei voi olla hukkumatta digitalisaatio- ja innovaatiojargoniin. Shoshana Zuboffin kirja Surveillance Capitalism on kuitenkin viime vuosien tärkeimpiä ja puhutuimpia tiedekirjoja ja käännetty mm. skandinaavisille kielille, mutta Suomessa aiheesta on käyty keskustelua lähinnä akateemisten piirien sisällä.
Itse kannatan Cambridge Analytican whistleblowerin Brittany Kaiserin ideaa, että ihmisten olisi omistettava itse tuottamansa data ja saatava itse päättää kelle sen myy. Jos data on uusi öljy ja jälkiteollisen talouden tärkein resurssi, niin olisi tervettä että tämän raaka-aineen lähteet eli ihmiset itse omistavat tuottamansa resurssit.
Näillä näkymillä kirjoitan seuraavaan Kansan Tahtoon esseen valvontakapitalismista. Se on oma kontribuutioni laajemman kansalaiskeskustelun aloittamiseksi valvontakapitalismista.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa ei ymmärrä miten sitä manipuloidaan. USAssa kansa on lisäksi niin aivopestyä, ettei sillä ole mitään edellytyksiä ymmärtää.
Oman datan saa pidettyä itsellään, kun ei käytä jenkkien somealustoja ollenkaan. Twitterin sijaan riittää tekstiviesti aivan hyvin. Ja facen korvaa puhelu tai tapaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Olen itsekin lopettanut Facebookin käytön enkä ole menettänyt yhtään mitään. Googlen sijasta hakuja voi tehdä duckduckgo.comilla joka ei kerää dataa käyttäjistä.
Jokaisella itseään kunnioittavalla valtiolla on mm. oma teollisuus- ja työllisyyspolitiikkansa, mutta tuskin yhdelläkään valtiolla on vielä kansallista datapolitiikkaa. Turhauttavaa, miten vahvasti yhteiskunnallinen ja poliittinen keskustelu on vielä kiinni teollisen yhteiskunnan käsitteissä ja miten heikkoa on ymmärrys niistä voimista, jotka nykymaailmassa jylläävät.
Ilmoita asiaton viesti
Anglomedian jäljiltä vasta onkin pelkkää aivopesua, joka rehottaa täällä! Eivätkä ihmiset todellakaan pysty aavistamaan kuinka nyt viedään ihmis-tietoisuuksien laumaa kuin karjaa Trump-vihan siivin.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä aiheesta olisi syytä tehdä kansantajuinen blogikirjoitus. Siirtäkää aihetta metatasolta alemmas. Pyrkikää kuitenkin objektiivisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitan tänne mahdollisimman kansantajuisen blogauksen valvontakapitalismista sen jälkeen kun essee on julkaistu lehdessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kukin voi liittyä siihen keskusteluun, jonka tasolle kykenee. Tämä mahdollisuus on kiva, ilman että tarvitsee katkaista toisenlaista. Eivät ole toisiaan poissulkevia, päinvastoin, tosin riippuu mahdollisuuksista.
Joten tätä voi edistää, tosin sopivammalla tavalla. Muuten mennään mahdottomuuteen, mikä tietysti on päätelmänä vaikeampi perustella. En suoralta kädeltä osaa.
Ilmoita asiaton viesti
Valvontakapitalismia toteuttaa nyt kyllä aivan vastakkainen taho!
Sensuuriin langenneet teknologiajätit (Facebook, youtube, twitter) toteuttavat nyt äärimmäisen vasemma laidan tahtoa ja vaentavat hämäävästi katalasti salaliittoteorioinnin estämisen nimissä kaikkea heistä poikkeavaa näkökantaa edustavat muut mielipiteet, käyttäen esiinponnahtanutta tilannetta raa’asti hyväkseen. Nyt on hyvä mesota ja kurittaa, kun itsellä on vapaa pääsy julkisuuteen ja toisinajattelijat vaiennetaan yksinkertaistamalla ja maalaamalla tilanne oman agendan mukaan. Siitä räävimpinä esimerkkeinä poliitikojen puolelta republikaanipuolueesta erilleen irtoava, omaa poliitista tulevaisuuttaan petaavat ja demarileiristä Trumin eroa vaativat, joiden fasaadia on vaikeampi nähdä niin ilmiselväksi kuin Amerikasta käsin, jossa tiedetään, että edeltävää 6-7kk:n rankkaa väkivalta-ja anarkia-jaksoa, samat poliitikot eivät koskaan asettanet edes kyseenalaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Uskonnollisesta ajattelusta kumpuaa tapa jäsentää maailmaa manikealaisena hyvän ja pahan kosmisena taisteluna.”
Yleisellä tasolla näen tämän polarisaation taustalla saman ilmiön, vahvistuvan dualismin, hyvän ja pahan taistelun. Minä vain en näe tämän ilmiön liittyvän uskonnollisuuteen. Perustelen tämän sillä, että media Yhdysvalloissa ja Suomessa on pitänyt Trumpia lähes Saatanana. Kaikki paha ja kielteinen on kiteytetty yhteen henkilöön. Tällainen demonisointi ei ole tervettä. Se ei nojaa todelliseen maailmaan. Ei ole olemassa pelkästään pahoja ja pelkästään hyviä ihmisiä.
Yksinkertaiset selitysmallit tosin ovat helposti omaksuttavia ja ne myyvät mediassa. Mediasta on tullut loanheiton ammattilaisia ja sosiaalipornon kaupittelijoita. Vaikuttamiskeinona se on halpamainen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tällainen maailman hahmottamisen tapa saa näkemään muita poliittisia kantoja edustavat liikkeet ja ihmiset tuhottavina vihollisina, ei legitiimeinä kilpailijoina, joilla on olemassaolon oikeus ja joiden kanssa voi tehdä kompromisseja.”
Tämähän on suoraan sitä, miten media ja vasemmisto on käsitellyt kaikkea Trumpiin liittyvää. Samaa toteutetaan persujen osalta myös Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
On harhaanjohtavaa palauttaa dualistinen ajattelu ainoastaan hyvä/paha-akseliin ja vieläpä vain uskontoom tai moraalisiin kysymyksiin. Silloin unohtuu, että länsimaissa hyvin merkittävä (tai ehkä jopa merkittävin) dualismi on luonto/kulttuuri -dikotomia ja sen takaa löytyvä järjestys/kaaos -dikotomia. Ihmisen on vaikea jäsentää todellisuutta jos sitä ei voi selkeästi ja nopeasti luokitella joko luontoon tai kulttuuriin tai järjestyksen ja kaaokseen. Silloin kun ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa todellisuuteen pyritään näitä pitämään jyrkästi erillään toisistaan. Tästä huolimatta todellisuus tuottaa hybridejä; esimerkiksi monet eläimet eivät kuulu jyrkästi luontoon tai kulttuuriin, eikä toisaalta ihminenkään jos tarkemmin katsotaan. Moderni länsimainen ihminen kuitenkin kuvittelee niin ja haluaa uskotella niin. Seurauksena on paradoksi joka tuottaa koko ajan hybridejä lisää sitä mukaa kun luontoa ja kulttuuria pyritään rituaalinomaisesti pitämään erillään toisistaan. Tähän tapaan siis asiaa muotoilee Bruno Latour kirjassaan ”Emme ole koskaan olleet moderneja”. Samantyyppisiä huomioita länsimaisen kulttuurin ajattelun ongelmakohdista ovat toki tehneet muutkin, mutta Latour tuo tähän oman mielenkiintoisen näkökulmansa antropologisen lähestymistapansa ansiosta. Tähän kun vielä lisää Foucaultin ajatukset, saamme varsin hyvät välineet tarkastella vaikkapa Trumpin toimia. Siinähän kaaosta lietsotaan tarkoituksella, mutta samalla julistetaan olevan ”lain ja järjestyksen” puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista settiä. Voisit kirjoittaa asiasta vähän laajemminkin.
Tuo loppupäätelmäsi istuisi hyvin vanhaan hallintakeinoon, hajoita ja hallitse. Ristiriitainen viestintä kuuluu muutenkin postomoderniin ajatteluun, myös altright-liikkeessä. Tarkoitus on hämmentää ja saattaa massat epävarmuuteen, jotta niitä voi johtaa ja toisaalta hallita kielenkäyttöä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa käytettävää käsitteistöä. Tiedon pimittäminen on eräs keino junailla asioita tavoiteltuun suuntaan.
Yksinkertaistettuna Yhdysvaltain tilanteeseen voisi ajatella tilannetta, jossa mielenosoitukset olisivat riistäytyneet käsistä ja Trump olisi julistanut poikkeustilan.
Tämä suunnitelma voisi toimia, mutta siinä on hyötyyn nähden valtavia uhkia.
Ilmoita asiaton viesti
Monipuoluejärjestelmä olisi hyvä tuossa maassa, nythän nämä tietyt osavaltiot ratkaisee vaalit valitsijamiehien voimalla kuten kävi Clinton vs Trump vaaleissa, vaikka monta miljoonaa ääntä saa kansalta enemmän niin silti ei voi voittaa…vallan hassua ”demokratiaa”…ja koska 2 puoluetta on systeemi mätä
Ilmoita asiaton viesti
Ei aivan. Olen itse asunut USA:ssa tähän mennessä yli 20 vuotta ja tottunut nykyiseen järjestelmään, jossa blokit ovat selkeät republikaanien ja demokraattien muodostamia. Pohjoismaisessa monipuoluejärjestelmässä on kyllä puolensa, mutta vähintään joka neljäs vuosi tapahtuva näytelmä hallituksen muodostamisesta alkoi pitkän päälle tuntua naurettavalta: hallitukseen valitaan puolueita sen perusteella jolla saadaan enemmistö aikaan, eikä sen perusteella kuka voitti vaalit.
Molempien pääpuolueiden sisällä on toki eri aatesuuntia ja tavoitteita jotka täytyy sovittaa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Pitkän päälle trendit näkyvät selvästi ja Reaganin ajoista lähtien republikanismin rappio on vain pahentunut.
Historiansa aikana USA:n demokratialla on ollut monenlaista kriisiä, vaikka tämä nykyinen tietenkin on aivan omaa luokkaansa. Kuitenkin yksi perustuslain ominaisuuksista on osoittanut vahvuutensa selvästi: osavaltiot valitsevat presidentin itsenäisesti, eikä sen mukaan mitä muissa osavaltioissa tapahtuu. Tämä periaate suosi tällä kertaa demokraatteja, vaikka sitten aiemmin se onkin suosinut ”niitä muita”. Mutta järjestelmä tietenkin kaipaa viilausta. Itsekin olen kokenut kuinka äänestäminen on kovin erilaista osavaltiosta riippuen, ja paljon muuttaneelle se tuo omat vaikeutensa, kuten myös moni muu osavaltiokohtainen asia.
Mielestäni järjestelmä vertautuu jollain tasolla EU:hun, jossa myös maat päättävät omista laeistaan ja hallinnostaan omalla tavallaan, mutta EU-tasolla vaaditaan sitten yhteisiä pelisääntöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan väärin sanoa, että systeemi voisi olla mätä.
Kyseessä on neutraalisti sanoen liike ja rakentuminen, joka vaikuttaa eri tavoin, eri ryhmiin, ja jollain tapaa kaikkiin.
Kyseessä on tavan luonnonkulku, johon tosin voi yrittää vaikuttaa, jos luonnosta haluaa olla selvillä.
Ihminen on osa luontoa, ja lajina haastavampi itselleen, tietyissä tilanteissa. Joskus meitä haastaa enemmän muu ympäristö, vaikka koronaa ei voi tähän laskea, ellei puhuta seurauksista, kun kyseessä systeemitasolla pitäytyminen, vaikka jossain tarkastelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti Trumpin äänimäärän kasvu edelliseen vaaliin verrattuna tukee blogistin näkemystä. Trumpille oli tilausta USA:ssa, kuten vaikka yhdelle itävaltalaisellekin oli tilausta Saksassa. Pekka Siitoimelle ei taas ollut suurempaa tilausta, eikä Taisto Sinisalollekaan sitten loppujen lopuksi.
Ehkä hyvä selvyyden vuoksi vielä sanoa, että tunnen USA:n vain vanhoista leffoista.
Ilmoita asiaton viesti
.
Tilanteen monimutkaisuus täytyy ottaa huomioon, euraavassa analyysissä nimittäin menee sekaisin tosi ja taru!:”
”Jos olet kouluja käymätön evankelinen Keskilännestä, Facebook-syötteesi täyttyy nopeasti linkkisuosituksista, joissa Pelosi on saatana, kongressi Kiinan kommunistien hallussa, Biden Putinin agentti ja sitä rataa.”
En usko tällaisen todellisuuden kuitenkaan vallitsevan evankelisten kristittyjen maailmaa, ei todellakaan.
Kiinnitän näihin huomiota, jotteivat täällä vääristellyt tiedot rehottaisi
niin hurjasti. Muutenhan kriittisesti arvioiva lankeaa samaan mustavalkoisuuteen kuin salaliittoteoreetikot! Asia on aina tarkistettava, eikä yhtä huonoista lähteistä, joista on sen kuullut!
1. Pelosi ei ole saatana, muttei myöskään enkeli, – no joka tapauksessa se kuuluu tarujen sarjaan tässä muodossaan,
2. sensijaan Kiina-ilmiö, vaikkei ole tuollainen, on osaltaan totta, – siksi että tämähän on Britannian ja U.S:n osalta ollut, paitsi Kiinan pyrkimyksenä, nyt jo dokumentoituna historiana, sekä myös monen muun valtion kohdalla, emmekä ole niistä juuri mitään kuulleet oman mediamme aktivistisoitumisesta aiheutuvan sanoman kapeuden takia Suomessa.
Kiinalla on vahvoja vaikutusyrityksiä kongressin demokraattien piirissä, suoranaista soluttautumista:
– lähetystöihin sekä Britanniassa että U:S:ssa,
– U.S:ssa poliittiseen järjestelmään jopa korkealle tiedustelutasolle asti, näitä on 2 tapausta.
– keskeisten firmojen,
– keskeisten yliopistojen,
– jopa White House:en saakka, Hunter Bidenin rahanpesu ja muiden korruptiojuttujen kautta,
Nämä ovat tutkinnassa.
Mutta sensijaanhan Biden ei missään nimessä ole Venäjän agentti, mutta tällaista ei kukaan kyllä Yhdysvalloissa esitäkkään. Samoihin syytöksiin sotkettiin Trump välittömästi tultuaan valituksi, ja vapautettiin syyttömänä, jota kukaan ei uutisoinut meillä.
Yksinkertaistettuja kuvia ei ole uskominen siis!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus sinulta. Pitkälti samaa mieltä olen kun kirjoitat ’Trumpismi on voimakas purkautumiskanava pahoinvoinnille, näköalattomuudelle ja vieraantumiselle’ ja muustakin. Tätä vastaavaa kehitystä on myös Suomessa. Aikaisemmin sodat ja niistä selviytyminen piti kansan yhtenäisenä. Nyt pandemia tukee samantapaista käyttäytymistä. Ihmiskunta ei kestä hyviä aikoja vaan alkaa tuottamaan sisältään epäterveitä käyttäytymisen muotoja. Jos katoaa tietoisuus absoluuttisesta totuudesta (oikeasta ja väärästä) niin ihmisestä tulee itsellensä ainoa totuuden mitta ja päädytään vaihtoehtoisiin totuuksiin ja kaiken suhteellistamiseen. Näen tämän kehityssuunnan jälkikristillisenä suuntauksena, jossa raamatun totuus on korvattu enemmistön totuudella, joka muuttuu aikojen kuluessa. Monet iloitsevat luopumisesta raamatun ilmoittamasta totuudesta, mutta mitä saavat tilalle: yleisen mielipiteen, jota kansainväliset mediajätit ja kotimaisetkin toimijat muokkaavat omien tarkoitusperiensä mukaan.
Kirjoitit myös ’ Juuri tähän luksukseen Trump on voinut luottaa: mitä ikinä hän onkaan Twitteriin suoltanut, on siihen suhtauduttu miljoonissa amerikkalaiskodeissa kyseenalaistamattomana totuutena’. Näin ei ole vaan kristillinen oikeisto on pitänyt Trumpin puolta kahdesta syystä: suhtautuminen Israeliin ja korkeimman oikeuden tuomarinimitykset.
Ilmoita asiaton viesti