Ovatko vaihtoehtohoidot uhka vai mahdollisuus kansanterveydelle?
Hallitus aikoo selvittää, liittyykö vaihtoehtohoitoihin tai ei-lääketieteellisiin esteettisiin hoitoihin lainsäädäntötarvetta potilasturvallisuuden valmistamiseksi. Asia on kirjattu hallitusohjelmaan.
Tällainen selvitys kannattaa aloittaa Työ- ja elinkeinoministeriön teettämällä toimialaselvityksellä, jossa selvitetään kuinka paljon näitä vaihtoehtohoitoja tarjoavia yrittäjiä on Suomessa ja kuinka paljon näitä eri vaihtoehtohoitoja käytetään Suomessa. Selvityksen lähtökohtana tulisi olla näiden yrittäjien toiminnan tukeminen tässä työllisyystilanteessa, ei heidän toiminnan rajoittaminen erilaisten potentiaalisten uhkakuvien avulla. Potentiaalisten uhkien käyttö perusteena rajoittaisi kansalaisten valinnan vapautta omaa terveyttään ja hyvinvointiaan koskevissa päätöksissä. Kun ajatellaan nykyisiä erittäin pitkiä potilasjonoja terveydenhoidossa, voi samalla tutkia, miten niitä voi lyhentää käyttämällä palveluseteleitä yksityisten yritysten ja yrittäjien palvelujen hankkimiseksi. Näihin kannattaa lisätä myös vaihtoehtohoitajat.
Monella on vielä muistissa Tukesin tekemä ennakoiva päätös Maria Nordinin verkkokurssista. Helsingin hallinto-oikeus kumosi aikanaan Maria Nordinin paljon julkisuudessa ollutta Eroon oireista -verkkokurssia koskevan ennakoivan kieltopäätöksen, johon liittyi tehosteena 100 000 euron suuruinen uhkasakko. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kielsi päätöksellään marraskuussa 2019 Eroon oireista -verkkokurssia järjestävää yritystä antamasta tai tarjoamasta kurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle. Uhkasakko olisi voitu tuomita oikeudessa maksettavaksi, jos yritys ei olisi noudattanut Tukesin päätöstä. Kielto oli ennakoiva, sillä sen antamishetkellä Tukes oli katsonut toiminnan täyttävän lainsäädännön minimivaatimukset. Hallinto-oikeus on kumonnut Tukesin antaman ennakoivan kieltopäätöksen ja poistanut asetetun uhkasakon.
Uskomushoitojen rahoittaminen pahentaisi resurssipulaa entisestään. Taikuudella ja magialla ei paranneta sairauksia. JOkainen saa ostaa placeboja omilla rahoillaan, mutta jo nyt jäävät vaikeasti sairaat potilaat hoitoa vaille.
Uskotko siis itse, että esim. taikavesi parantaa syövän tai anoreksian? Molemmat ovat tappavia tauteja.
Ilmoita asiaton viesti
Taikavesi kuulostaa enemmän tuotteelta kuin vaihtoehtoishoidolta, joten se ei kuulu selvitykseen piiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Homeopaattiset valmisteet ovat taikavesiä,. so. taiottua vettä. Uskomushoitoja ei pidä rahoitaa julkisista varoista, kaikki on sairauksien hoidosta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotko kansanparannukseen?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla aika laaja käsite? Siellä voi olla menetelmiä ja asioita, jotka ovat täysin käyttökelpoisia. Jäsenkorjauksesta olen kuullut myönteisiä kokemuksia. Ne pitäisi tutkia ja jos päteviä ovat, ottaa käyttöön. Ymmärtääkseni kansanparannus ei ole ainakaan mitään suurta bisnestä.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on vallalla käsitys, että lääketiede ratkaisee kaikki ongelmat… ja että jos ongelma tulee lääketieteen sektorin ulkopuolelta, on laitettava kädet pystyyn, ei voida mitään.
Esim. riippuvuuksien hoidossa meillä Suomessa nojataan vahvasti lääketieteeseen, psykiatriaan. Hommaa ei vain ole saatu toimimaan ja usein käy niin, että ongelmat tuppaavat pahentumaan. Juju piilee siinnä, että lääketieteellisiä näyttöjä vaaditaan, lääketieteellistä tutkimusta tehdään lääketehtaiden toimesta ja suolletaan käypä hoito suosituksiin.
Meillä on yhteiskunnallisia, kulttuurisia sairauksia, joihin ei tepsi lääketiede. Lääketiede voi osoittaa oireet, muttei kykene ratkaisemaan niitä. Tällöin voi jokin paussi jossain hihhulileirillä olla toimiva vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Asia on nimenomaan päin vastoin. Kuinka moni päihdeongelmainen pääsee psykiatrin ja/tai psykologin puheille ylipäätään? Alkoholiriippuvaiset ohjataan A-kllinikalle ja vertaistukeen, missä ei ole mitään lääketieteellistä asiantuntemusta käytössä. Suomessa on totuttu hoitamaan psyykkisiä ongelmia alkoholilla sosiaalisesta fobiasta alkaen. Nuorisopsykiatria on romahtanut, neuropsykiatriset oireet jäävät hoitamatta, vaihtoehtona ovat päihteet.
Jossain määrin tutkimustyötä vääristää se, että lääketeollisuus rahoittaa sitä, mutta vaihtoehtona olisi se, että sitä ei tehtäisi lainkaan. Kommunistisissa maissa ei uusia lääkkeitä keksitty. Kapitalismissa psykiatrialla on tehokkaita hoitomenetelmiä käytössään enemmän, kuin koskaan aikaisemmin. Jos psykiatrin vo:lle pitää jonottaa vuosi, niin ihmekös tuo, jos tilanne heikkenee.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Roponen. Olen täysin eri mieltä kanssasi.
Ilmoita asiaton viesti
Psykologin / psykiatrin puheko parantaa? Minä en käytä lääketieteellistä asiantuntemusta mm. ruuanlaitossa, kalastuksessa, … Jos tuijotan koko ajan kännykkää, kyttään paljonko painan, kateudun tiktok-misseille ulkonäöstä, jumin kotiin kännykkää tuijottamaan, kiusaan tai tulen kiusatuksi finnien tai vääränmerkkisten vaatteiden vuoksi, varmasti minäkin sairastuisin nuoriso-neuropsyykkiseen ongelmaan.
Ilmoita asiaton viesti