Pitääkö hyvinvointialueiden valtuustoilla olla ICT-lautakunta?

Potilas- ja asiakastietojen käsittely on keskeisessä asemassa tulevilla hyvinvointialueilla. Siihen on pyritty löytämään nykyisissä sairaanhoitopiireissä ja kunnissa yhteisiä ja yhtenäisiä ratkaisuja. Vaasan, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Savon sairaanhoitopiirit sopivat aikanaan yhteisen Aster-järjestelmän rakentamisesta keskenään ja sopivat, että se maksetaan myös yhteisesti. Kun tämän järjestelmän määrittelyprojekti ei pysynyt aikataulussaan ja budjetissaan, nämä sairaanhoitopiirit ja niiden omistajina olevat kunnat alkoivat miettiä, kannattaako sitä yhteistä hanketta jatkaa. Minä opin aikanaan kauppakorkeakoulussa totuuden, ettei kaivoon heitettyä rahaa voi pelastaa heittämällä sinne lisää rahaa. Vaasan sairaanhoitopiiri tuli ensimmäisenä siihen tulokseen, ettei yhteishanketta kannata enää jatkaa ja irtisanoutui hankkeesta. Kolme jäljellejäänyttä sairaanhoitopiiriä tekivät tänä syksynä päätöksen, ettei tätä yhteishanketta kannata jatkaa. Tämä johti siihen, että Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus tilasi selvityksen, mikä tässä yhteisessä hankkeessa meni oikein pieleen.

Sanassa tietojenkäsittely on kaksi keskeistä sanaa tieto ja käsittely, jotka kertovat, mistä siinä on oikein kyse. Jokaisella hyvinvointialueella täytyy olla selkeä käsitys, mitä tietoja sen tietojärjestelmät ja ICT- ratkaisut käsittelevät ja mitkä ovat niiden tietojen yhteiset ja yhtenäiset käsittelysäännöt. Näiden asioiden määrittely täytyy olla hyvinvointialueiden omalla vastuulla eikä sitä voi ulkoistaa millekään ulkopuoliselle ICT-toimittajalle.

Koska ICT-ratkaisut ovat keskeisessä osassa hyvinvointialueiden toiminnassa, ehdotan että niihin perustetaan ICT-lautakunnat vastaamaan siitä, että hyvinvointialueiden ICT-ratkaisut mahdollistavat sote-uudistukselle asetetut tavoitteet. Jotta hyvinvointialueet eivät päätyisi erillisiin ja yhteensopimattomiin ICT-ratkaisuihin, kannattaa hyvinvointialueiden ICT-lautakuntien tehdä valtakunnallista yhteistyötä.

0
Pokela
Muut Espoo
Ehdolla aluevaaleissa

Olen kristallipuolueen ehdokas Länsi-Uudenmaan aluevaaleissa ja ehdokasnumeroni on 529. Lisätietoja minusta löytyy vaalisivuiltani https://pauliliikala.yhdistysavain.fi

Olen eläkkeellä oleva kauppatieteiden maisteri. Pääaineeni kauppakorkeakoulussa olivat tietojenkäsittely ja laskentatoimi. Sovelsin niitä oppeja toimiessani Valiossa budjetointipäällikkönä ja myöhemmin tietohallintopäällikkönä. Toimiessani Fujitsun liikkeenjohdon konsulttina ja konsultointijohtajana pääsin auttamaan asiakasyrityksiä liiketoiminta- ja tietohallintostrategioiden laatimisessa. Kiinnitin niissä hankkeissa erityistä huomiota ratkaisuista koituvien hyötyjen tunnistamiseen ja niiden toteutumisen varmistamiseen.

Eläkkeellä ollessani olen ollut mukana neljän yhdistyksen hallituksessa. Olen edelleen mukana Suomen Asumisen Apu ry:n hallituksessa. Olemme kehittäneet siellä Ikääntyneiden henkilöiden asumiseen ja yksinäisyyteen liittyviä ratkaisuja. Olin mukana myös Luontaishoitoalan Foorumi Ry:n hallituksessa ja olen toiminut yhdistyksen talousvastaavana

Olen kirjoittanut viisi kirjaa ja tehnyt YouTubessa näkyvässä Paulin pakeilla ohjelmassa yli 140 haastattelua, joita on katsottu tähän mennessä yli 750 000 kertaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu