Oliko itsenäistä Palestiinan valtiota olemassa Länsirannalla ennen vuotta 1948?
Länsiranta on 5 607 neliökilometrin kokonainen maa alue Jordanian ja Israelin väillä. Vuodesta 1994 siellä on ollut myös Palestiinalaishallinnon itsehallinto joka perustettiin Oslon rauhansopimuksen myötä. Länsirannalla asui viimeisten väestö tietojen mukaan 2 939 418 ihmistä joista 71,72% on arabeja (yht. 2 155 743) ja 28,28% (yht. 850 481) on juutalaisia.
Länsiranta oli osa Ottomaanien valtakunnan Syyrian maakunntaaa vuosina 1517-1917. Siis yhteensä 400 vuotta.
Vuonna 1920 Länsirannasta tuli osa Brittiläistä Palestiinan aluetta joka oli osa Kansainliiton mandaattihallintoa. Vuonna 1921 mandaattihallinto jakoi Palestiinan alueen kahteen erilliseen alueeseen kun Jordanjoen itäiselle vastarannalle perustettiin Transjordanian emiraatti. Länsiranta jäi osaksi Jordanjoen läntistä mandaattialuetta. Transjordanian emiraatista tuli itsenäinen Jordanian hašemiittinen kuningaskunta vuonna 1946.
Israelin valtion perustamisen jälkeen elokuussa 1948 alkoi sota Israelin ja seitsemän arabivaltion välillä. Vuoden 1949 maaalis-huhtikuussa taitteessa solmitun tulitauton jälkeen Jordania miehitti Länsirannna mukaan lukien Itä-Jerusalemin.
Jordanian miehitys Länsirannalla oli myös Arabiliiton tulkinnan mukaan laiton vaikka jo vuoden 1948 joulukuussa Jerikossa järjestetyssä kongressissa Palestiinan arabisuvut hyväksyivät Jordanian kuninkaan Abdulllah I:n Palestiinan hallitsijaksi. Mielenkiintoista on se että Arabiliitto tuomitsi kyseisen päätöksen laitttomaksi.
Vuonna 1950 Jordania myönsi Palestiinan arabipakolaisille täydet kansalaisoikeudet ja he saivat myös puolet pakoista maan parlamentistä. Myös Itä-Jerusalemin muslimineuvosto, joka koostui Palestiinan arabipakolaisista, valvoi kaupungin moskeijoita ja muita pyhiä kohteita.
Jordanissa asuu tälläkin hetkellä 2 miljoonaa vuoden 1948 sodassa olevien Palestiinan arabipakolaisten jälkeläisiä, joka on tosista suurin lukumäärä Länsirannnalla asuvien Palestiinan arabipakolaisten jälkeläisten jälkeen.
Vuonna 1967 syttyi uusi sota Israelin ja arabivaltioiden välille. Israel valtasi Länsirannan ja Itä-Jerusalemin Jordanialta. Noin 200 000 – 300 00 Palestiinan arabia siirtyi Länsirannalta Jordanian puolelle rajaa. Israelin miehityksen aikana Jordania jatkoi edelleen Länsirannan palveluiden rahoittamista ja alueella asuvat arabit olivat Jordanian kansalaisia.
Länsirannan arabisuvut tunnustivat Jordanian kuninkaan Länsirannan hallitsijaksi vaikka sitä valvoi Israelin sotilashallinto. Tosin moni Länsirannalla syntynyt arabisukujen jälkeläisista liittyi Palestiinan vapautusjärjestön riveihin.
Vuonna 1972 kuningas Hussein esitti suunnitelmaksi Jordanian ja Länsirannan muodostamiseksi valtioliitoksi jonka uudeksi nimeksi olisi tullut Yhdistynyt arabikuningaskunta.
Kuningas Husseinin suunnitelmassa Länsirannasta olisi tullut valtioliiton erillinen Palestiinan alue jonka pääkaupungiksi olisi tullut Itä-Jerusalem. Ammanista olisi tullut koko valtioliiton yhteinen pääkaupunki.
Kun Arabiliitto päätti tunnustaa Palestiinan vapautusjärjestön Palestiinan kansan ainoaksi lailliseksi edustajaksi vuonna 1974 se käytännössä mitätöi kuningas Husseinin aseman Palestiinan hallitsijana jonka arvon hän oli perinnyt isoisältään Abdullah I:lta vuonna 1952.
30 .heinäkuuta vuonna 1988 kuningas Hussein hajotti Jordanian parlamentin jonka jäsenistä puolet oli Palestiinan arabeja joiden oikeudet Jordanian kansalaisina oli tunnustettu jo vuonna 1950. Seuraavana päivänä 31. heinäkuuta Hussein ilmoitti katkaisevansa kaikki oikeudelliset ja hallinnolliset siteet Länsirantaan, lukuun ottamatta muslimien ja kristittyjen pyhiä kohteita Itä-Jerusalemissa, ja tunnusti Palestiinan vapautusjärjestön vaatimuksen Palestiinan valtioon Länsirannalle.
26. lokakuuta 1994 Jordania ja Israel allekirjoittivat rauhansopimuksen jossa molemmat maat tunnustivat toistensa valtiolliset rajat ja samalla Israel tunnusti muslimien ja kristittyjen pyhät kohteet Itä-Jerusalemissa osaksi Jordanian valtiollista suvereeniteetiä.
Israelin ja Jordanian rauhansopimuksen allekirjoitus tilaisuuden aikana ammuttiin Libanonin puolelta Hizbollahin toimesta kranaatteja ja raketteja Israelin puolelle oleviin Pohjois-Galilean kaupunkeihin joka pakotti alueella asuvat israelilaiset siviilit lähtemään turvaan muualle Israelia.
Kuningas Husseinin yksipuolinen julistus luopua Länsirannan suvereeniteettistä vuonna 1988 oli tapahtuma jota ei yleensä oteta esille Israelin ja Palestiinan konfiltin kohdalla. Päätös kuitenkin muutti Länsirannan aseman lopullisesti.
Kuningas Husseinin päätöksen taustalla oli vuonna 1987 Länsirannan arabien aloittama kansannousu joka tunnetaan nimellä Intifada. Pelkona kansannousun leviämisestä Jordanian puolelle oli todennäkäisesti syy miksi kuningas Hussein päätti yksipuolisesti luopua Jordanian suvereeniteetistä Länsirannalla.
Kuningas Husseinin vuonna 1972 laatima suunnitelma Yhdistyneen arabikuningaskunnan perustamisesta on myös nykytilanteessa katsottuna mielenkiintoinen suunnitelma vaikka Israel ja Palestiinan vapautusjärjestö torjuivatkin tuon suunnitelman heti sen jälkeen kun kuningas Hussein oli esitellyt sen Jordanian parlamentissä.
Todennäkäisesti Hizbollahin ja Hamasin raketti-iskuja ei olisi ikinä nähty Israelin taivaalla eikä tuhansia palestiinalaisia olisi kuollut väkivaltaisissa yhteenotoissa Länsirannalla juutalaissiirtokuntalaisten välisissä yhteenotoissa mikäli kuningas Husseinin suunnitelma Yhdistyneestä arabikuningaskunnasta olisi toteutunut.
Mielenkiintoista tietoa!
Yleisestiottaen olisiko ollut järkevintä muodostaa kaikista ottomaanivaltakunnan maakunnista itsenäiset valtiot?
Vai mitkä olisivat ylipäänsä olleet luonnolliset rajat lähi-idässä?
Ilmoita asiaton viesti
Luonnolliset rajat on vaikeata muodostaa koska eri etniset väestöt asuvat hajallaan jopa nykyisten ns kansallisvaltioiden rajojen ulkopuolella. Suomi ja Puola olivat tästä hyviä esimerkkejä 1920-1930-luvuilla. Tällä hetkellä Unkari ja Serbia ovat hyviä esimerkkejä kun suuria unkarilais-ja serbivähemmistöjä asuu Unkarin ja Serbian naapurimaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopassa kieli on merkittävin eri etnisyyksiä erottava tekijä, mutta mikä se on lähi-idässä?
Eurooppalaisittaisin tuntuisi siis siltä, että kaikki arabiaa puhuvat voisivat olla samassa valtiossa.
Mutta ilmeisesti identiteettejä/etnisyyksiä on lukuisia saman kieliryhmän sisällä?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa puhutaan arabiaa eivät läheskään kaikki arabiankieliset ymmärrä toisiaan. Marokonarabia poikkeaa irakinarabiasta yhtä paljon kuin italia poikkeaa englannista. Keskiajalla Eurooppalaisia yhdisti latina. Latinaa puhutaan enää Vatikaanissa.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonto. Loputtomien sotien jälkeen kansat ovat siellä täällä mieti nyt vaikka assyyrialaisia joskos nekin muistaisivat yhtä hyvin yhtäkkiä suuruuden vuotensa ja alkaisivat yhtä hyvin riehumaan siellä täällä missä nykyään sitten asustelevatkaan vähemmistöinä
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan nyt pelkästään lähi-itää/ottomaani-imperiumia.
Jokatap arabia on tosiaan jyrännyt vähemmistökielet alleen mm. aramea, liekö niiden perillisillä kuitenkin yhä ko vähemmistöidentiteetti?
Ajatusleikkinä: millaiset olisivat demokraattisesti määritellyt rajat lähi-idässä?
Ilmoita asiaton viesti
Katolisessa kirkossa Suomessa on ajoittain aramean kielisiä messuja. Vielä on ihmisiä, jotka puhuvat äidinkielenään tätä vanhaa kieltä. Aramea oli itseasiassa myös Jeesuksen äidinkieli.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Muhammad saneli eepoksensa kaverilleen arameaksi, joka kirjaili sen papyrykselle arabiaksi.
Koptien kieli perustuu muinaisegyptiin. Mutta jokatap kielten hävikki on ollut suurta muslimi-invaasion vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuningas Husseinin yksipuolinen julistus luopua Länsirannan suvereeniteettistä vuonna 1988 oli tapahtuma jota ei yleensä oteta esille Israelin ja Palestiinan konfiltin kohdalla. Päätös kuitenkin muutti Länsirannan aseman lopullisesti.”
Maiden välinen rauhansopimus ei ole muuttanut Länsirannan statusta miehitettynä alueena:
”The international boundary between Israel and Jordan is delimited with reference to the boundary definition under the Mandate as is shown in Annex I (a), on the mapping materials attached thereto and co-ordinates specified therein.
The boundary, as set out in Annex I (a), is the permanent, secure and recognised international boundary between Israel and Jordan, without prejudice to the status of any territories that came under Israeli military government control in 1967.”
https://www.gov.il/en/Departments/General/israel-jordan-peace-treaty
X
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tässä blogissa mainitsin Jordania miehitti Länsirannna 1948 jonka yhdessä kuningas Abdullah I julistettiin Palestiinan kuninkaaksi. Hänen pojanpoikansa kuningas Hussein luopui Länsirannasta vuonna 1988. Israelin ja Jordanian rauhansopimus allekirjoitettiin 1994 . Siis kuusi vuotta myömmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuokin pysyttää Länsirannan statuksen miehitettynä alueena.
X
Ilmoita asiaton viesti
Länsirannna arabeilla oli vuodesta 1950 alkaen Jordanian kansalaisuus sekä äänioikeus maan vaaleissa ja puolet paikoissa maan parlamentissä. Tätä ei voi kutsua suoraksi miehitykseksi. Israelin miehitykenkin aikana Jordanian kustansi Länsirannan arabiväestölle palvelut. Kuningas Husseinin ehdottama valtioliitto olisi monessa kohtaa ratkaissut Länsirannan statuksen koska sen suurin osan asukkaista oli Jordanian kansalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä vuoden 1988 liikkeessä on tosiaan ollut kyse Länsirannan miehitetyn alueen puhevallan siirrosta PLO:lle (tai ainakin sellaisen toimen valmistelusta).
http://www.kinghussein.gov.jo/88_july31.html
X
Ilmoita asiaton viesti
Syy miksi kuningas Hussein luopui Länsirannan suvereeniteetistä oli se että Ensimmäinen intifada oli käynnissä ja Hussein pelkäsi että ne olisivat voineet levitä myös muualle Jordaniaa.Jordanian talous ei ole koskaan ollut kovinkaan stabiili. Arabimaissa on ollut ns leipämellakoita useaan otteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei , vaan kiistanalaisena, koska alueella on KVL-mielessä tapahtunut myöhemmin lisää. (Oslo 1 ja 2) Ja niissä alue odottaa lopullisia neuvotteluja ja siksi alueiden status on auki!
Ilmoita asiaton viesti
Status on auki miehitettyinä alueina kuten Jordanian ja Israelin välisestä rauhansopimuksestakin on luettavissa.
X
Ilmoita asiaton viesti
Mutta Oslo on myöhäisempi. Kun Jordania& Israel sopimus on v:lta 1994.
Ilmoita asiaton viesti
Oslon sopimukset eivät väliaikaisratkaisuina ole voineet muuttaa alueiden kansainvälisoikeudellista statusta.
https://history.state.gov/milestones/1993-2000/oslo
X
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne ovat silkkaa kansainvälistä lakia, tapaoikeutta. eihän muuten olisi alettu toteuttaa aluejakoa,
Ilmoita asiaton viesti
”It is understood that the interim arrangements are an integral part of the whole peace process and that the negotiations on the permanent status will lead to the implementation of Security Council Resolutions 242 and 338.”
https://www.usip.org/sites/default/files/file/resources/collections/peace_agreements/oslo_09131993.pdf
X
Ilmoita asiaton viesti
Sieltäkin päästä PL 242:n osalta löytyy Israelille jo tuolloin välttämättömäksi nähtyä puolustuksellista turvaa, koska mm. Yhdysvaltain Eugene Rostov ennakoi Israelin strategisia uhkia. (lakitieteen prof.)
Teksti turvaa Israelin aseman hyökkäyksen kohteena olleena maana, jolloin sen ei ole luovutettava kaikkia puolustussodassaan valtaamiaan alueita, jos ne tuottavat sille edelleen eksistentiaalisen uhan. Saman turvallisuuden 242 takaa koko alueen valtioille.
Tällaisia strategisia uhka-ylänköjä, josta haavoittuvasti maantieteellisten muotojen johdosta aukeaa näkymä koko Keski-Israeliin ovat mm. Juudea-Samaria ja Golanin kukkulat.
Mikäli Juudea-Samaria joutuisi PA:lle näiltä osin, siellä alkaisi Hamasin tyrannia 8: Hamastanin olessa sen rajoilla ja sota alkaisi heti. PA nimittäin joutuisi väistymään heti.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo päätöslauselmatulkintasi menee jo hölynpölyn puolelle eikä anna aihetta enempään.
X
Ilmoita asiaton viesti
Jordanian miehitys alkoi arabiliigan yhteishyökkäyksestä, ja se oli todella laiton aggressio.
Ilmoita asiaton viesti
Länsirannan palestiinanarabi suvut hyväksyivät Jerikon kongressissa 1948 Jordanian kuninkaan Abdullah I:n Palestiinan kuninkaaksi. Eli käytännössä Länsirannan palestiinanarabit liittyivät vapaaehtoisesti osaksi Jordaniaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän olikin
Rahilhyvä oivallus sinulta!Ilmoita asiaton viesti
Toivoisin että etunimeni kirjoitetaan kuten se on blogissa kirjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeks, ajattelin kyllä kovasti kirjoittavani Rahul. Sori!
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Jordanialla mitään suvereniteettia ole voinut ikinä olla Länsirantaan, se oli hyökkääjä.
Ilmoita asiaton viesti
Jordanian suvereeniteetti Länsirantaan tunnustettiin Jerikon kongressissa 1948 palestiinanarabisukujen toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä tietysti, hehän olivat maahantunkeutujiakin, josta hyökkäyksestä Jordanian miehitys seurasi. An act of War.
Mutta maailmanjärjestö-tasolla ei, Britit poikkeuksena ja Pakistan muslimimaista..
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja käsittelee blogissaan Länsirantaa. Siitä puuttuu kokonaan tärkeä tapahtuma, mikä on käsitykseni mukaan suurin syy siihen tilanteeseen, mihin Lähi-idässä on jouduttu. Se oli ”Musta syyskuu.”
Palestiinalaiset karkotettiin Jordaniasta beduiinien ja palestiinalaisten välisten kiivaiden taistelujen jälkeen vuonna 1970 Etelä-Libanoniin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Musta_syyskuu
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkia sotia en käynyt läpi. Mustan syyskuun aikana Fatah karkoitettiin Jordaniasta . Kaikkia palestiinalaisia ei karkoitettu Jordaniasta jossa asuu tälläkin hetkellä 2 miljoonaa palestiinalaista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä blogista ja ennen kaikkea tiedoista! Itse katson että Jordanian kuuluuisi kantaa vastuunsa palestiinalaisista, mutta ilmeisesti Jordaniakin pelkää liikaa mahdollista kansannousua alueellaan. Palestiinalaisilla on ollut Jordanian alaisuudesta lähtemisen jälkeen erittäin huonoja johtajia, jotka ovat vain keskittyneet vihamaan juutalaisia – he eivät ole kiinnittäneet mitään huomiota alueensa kehittämiseen, vaikkapa yhdessä juutalaisten kanssa. Rahat ovat menneet johtajien taskuihin, he ovat upporikkaita (paljon paljon vauraampia kuin meidän poliitikkomme). Ja he ovat todella saaneet rahaa ja muuta apua paljon. Myös meiltä suomalaisilta.
Miksi kukaan ei ole seurannut rahaa, mihin sitä on käytetty? Rahan ja avun antaminen on käytännössä ollut turhaa, koska se ei ole hyödyttänyt alueen kansalaisia lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinalaishallinto Ramallahissa on rahoitettu Euroopan unionin ja Yhdysvaltain toimesta mutta myös Persianlahden öljyvaltioista.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä tiedän yhden poikkeuksen, Länsirannan sharia-oikeuksien tuomari ja yhteyshenkilö Israeliin päin, sheikki al-Tamimi, jonka kävi Trumpin kaudella jopa Washingtonissa yhdessä Juudea-Samarian alueneuvoston johtajien kanssa. Siitä olisi tullut hyvää hedelmää, mutta alueyhteis-työ vaihtui sitten Abraham sopimuksiksi.
Ilmoita asiaton viesti