Syksy Räsäsen sekava näkemys Hamasin päämäärästä Puheenaiheen podcastin jaksossa 430

ICAHD-kansalaisjärjestön puheenjohtaja Syksy Räsänen ja kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva keskustelivat Puheenaiheen podcastin jakossa 430, 2.11.2023, Israelin ja Palestiinan konfliktista ja käynnissä olevasta Gazan sodasta.

Räsäsen tekemät suorat vertailut Etelä-Afrikan apartheidiin ja Pohjois-Irlannin konfliktiin ei ole vertailukelpoinen Israelin ja Palestiinan konfliktin kanssa.

Etelä-Afrikan apartheidia vastaan toiminut Afrikan Kansalliskongressi (ANC) ja sen aseellisen siiven, Umkhonto we Sizwen, tavoitteena ei ollut Etelä-Afrikan valkoisen väestön hävittäminen tai kahden valtion luominen mustille ja valkoisille. ANC:n tavoitteena oli apartheid järjestelmän purkaminen ja vallanjako valkoisten ja mustien välillä.

Pohjois-Irlannissa brittihallintoa vastaan toiminut Väliaikainen IRA (engl. Provisional Irish Republican Army) ja sen poliittinen siipi Sinn Fein tavoitteli Pohjois-Irlannin yhdistymistä väkivallalla. Irlannin tasavaltalaisarmeijan tavoitteena ei ollut missään vaiheessa Pohjois-Irlannin protestanttisen väestön karkottaminen Irlanninsaarelta vaan Väliaikaisen IRA:n iskut olivat kohdistettu pääasiassa brittiarmeijan joukkoihin ja Pohjois-Irlannin poliisivoimiin.  Väliaikaisesta  IRA:sta erkaanuneet sirpaleryhmät suorittivat kylläkin iskuja myös  siviiliväestöä vastaan etenkin Manner-Britannian puolella.

Räsäsen väitteet että Irlannin tasavaltalaisarmeija olisi luopunut tavoitteesta Irlanninsaaren yhdistymisestä aseellisesti vuonna 1999 solmitussa Pitkänperjantain sopimuksessa, pitää paikkansa. Tosin Väliaikaisen IRA:n poliittinen siipi   Sinn Feinin ohjelmassa on edelleen tavoitteena Irlanninsaaren yhdistäminen.

Israelin vastaan taistellut Palestiinan vapautusjärjestö (PLO) ja sen poliittinen siipi Fatahin tavoitteena oli pitkään Israelin valtion tuhoaminen. Fatah luopui tästä tavoitteesta vuonna 1994 solmitussa Oslon rauhansopimuksessa jossa samalla Israel hyväksyi palestiinalaisten itsehallinnon perustamisen Länsirannalle ja Gazaan.

Fatahin kilpailija Hamas ei ole koskaan hyväksynyt Oslon rauhansopimuksen sisältöä ja vuonna 1988 julkaistussa peruskirjan artiklan 13. kohdassa Hamasin tavoite on Israelin valtion tuhoaminen.

Syksy Räsänen antoi ymmärtää Puheenaiheen podcastissä että Hamas olisi luopunut peruskirjan artiklan 13 tavoitteesta  jo vuonna 2006, siis  heti sen jälkeen kun se oli voittanut Palestiinalaishallinnon vaalit, ja antoi  ymmärtää että Hamas olisi jo tuolloin sitoutunut Oslon rauhansopimukseen.

Hamas julkaisi uuden peruskirjansa vasta vuonna 2017. Toisin kuin Räsänen väitti virheellisesti että uusi peruskirja olisi muka julkaistu vuonna 2006, siis Palestiinalaishallinnon vaalien aikana, se  julkaistiin  vasta 11 vuotta myöhemmin.

Uudessa peruskirjassa Hamas ei edelleenkään sitoudu tunnustamaan Israelin valtion olemassa oloa eikä se hyväksy Oslon rauhansopimuksen sisältöä.

Uudessa peruskirjassa Hamas tunnustaa vain vuoden 1967 rajat  Palestiinalaisvaltion  rajoiksi eikä  uudessa peruskirjassa mainita erikseen Israelin valtiota,  jota Hamas kutsuu  sionistikseksi miehitykseksi.

Voidaanko Hamasin toimintaa verrata Afrikan Kansalliskongressi tai Irlannin tasavaltalaisarmeijan toimintaan kuten Syksy Räsänen antaa ymmärtää?

Afrikan Kansalliskongressin tavoitteena ei ollut missään vaiheessa valkoisen väestön tuhoaminen tai erillisen valtion luominen Etelä-Afrikan sisälle mustille ja valkoisille.Erillisen valtion perustamista mustille Etelä-Afrikan sisälle ajoi maan valkoinen vähemmistöhallitus 1970-luvulla kun se perusti mustille  erillisiä asuinalueita , joita kutsuttiin bantustaneiksi, joista neljä (yhteensä 10)  julistettiin itsenäiksi valtioiksi ja loput sai sisäisen itsehallinnon.

Todellisuudessa bantustanit olivat Etelä-Afrikan hallituksen poliittisessa kontrollissa. Kun apartheid sitten purkautui vuonna 1990,  lakkautettiin bantustanit virallisesti vuoteen 1994 mennssä .

Vuonna 1999 solmitussa Pitkänperjantain sopimuksessa Väliaikainen IRA luopui väkivaltaisesta tavoitteesta yhdistää Irlanninsaari yhdeksi valtioksi.Tämä päämäärä on edelleen Sinn Feinin poliittisen ohjelman tavoitteena. Pitkäperjantain sopimuksen mukaisesti Irlannin yhdistymisestä on järjestettävä kansanäänestys.

Toisin kuin Räsänen virheellisesti väitti Puheenaiheen podcastissa, Hamas ei ole tunnusta  Israelin valtiota eikä ole sitounut Oslon rauhansopimukseen järjestön uudessa  päivitetyssä peruskirjassa.  Peruskirjassaan Hamas mainitsee vain vuoden 1967 rajat Palestiinalaisvaltion rajoiksi ja  eikä edes mainitse  Israelin valtiota nimeltä  vaan käyttä termiä  sionistinen  miehittäjä.

Puheenaiheen podcastin keskustelussa Räsänen onnistui taitavasti sekoittamaan  Hamasin  ja ANC:n ja IRA:n tavoitteet keskenään. En tiedä minkä  tiedon pohjalta  Räsänen päättelee että Hamasilla olisi samat päämäärät kuin ANC:llä  ja IRA:lla? Räsäsen näkemykset olivat pääasiassa hänen omia tulkintoja.

Eniten minua herättä hämmästystä miksi Puheenaiheen podcastin jakson juontaja Leevi Leivo, jota pidän taitavana juontajana,ei edes yrittänyt  kertaakaan oikaista Räsäsen  virheellisiä tulkintoja joissa sekoittuivat Hamasin, ANC:n ja IRA:n tavoitteet  ja  päämäärät virheellisesti keskenään!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu