26.8.2023 sanoin: : KOK ynnä RKP yht Stubb

Otsikko kertoo asian ja oikeassa olin, vaikka ennustaminen onkin vaikeaa, eritoten jos se koskee tulevaisuutta. Puheenvuoropalstallani käytin 26.8.2023 otsikkoa ja spekuloin mahdollisuudella, joka nyt toteutuu RKP:n päätettyä, ettei se aseta omaa presidenttiehdokasta.

Eivät RKP:n äänestäjät nimittäin ilman ehdokasta jää. Kokoomuksen Alexander Stubb on ruotsinkielisestä perhetaustaan johtuen heille erinomainen vaihtoehto, jota nyt sitten äänestää. Stubbin ajatusmaailma ja poliittinen identiteetti täyttävät nimittäin varsin hyvin ne vaatimukset, joita omakin ehdokas olisi tarjonnut. Menestystä vaan kampanjointiin!

Pieni kysymysmerkki yhtälön toteutumiseen kuitenkin jää. Ja se koskee kaikessa yksinkertaisuudessaan erään kokoomusryhmän asennoitumista tosiasialliseen vaikkakin vailla virallista siunausta olevaan Kokoomuksen ja RKP:n yhteisehdokkaaseen. Muutamilla Kokoomuksen vahvasti suomenkielisillä alueilla kun on myös niitä, jotka saattavat nyt antaa äänensä jollekin muulle kuin Stubbille. Vaikka riski on olemassa, veikkaisin, että kansanpuolueelta tuleva tuki Stubbille on mittavampi kuin mainitsemani mahdollinen äänten menetys.

Jännitys siis kasvaa ja seuraavia gallupeja odotetaan suurella mielenkiinnolla. Näin siksikin, että nyt tapahtunut vaikuttaa satavarmasti vasemmistopuolueitten yhteistyöhankkeisiin. RKP:n päätöa heittää haastetta aivan erityisesti myös Liike Nytin Hjallis Harkimolle. Heittääkö peli omalla ehdokkaalla kesken ja asettautuakon KOK ynnä RKP yht Stubb koalition taakse – sillä kun on pohdittavaa Harkimon omaa poliittista tulevaisuuttakin ajatellen.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos teos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu