Asiantuntija – vaiko ”asiantuntija”

Viime aikoina media on yhä useammin alkanut turvautua lausunnonantajiin, joita kutsutaan – tai itse kutsuvat- asiantuntijoiksi. Hyvä niin. Maailma mullistuu, aseet puhuvat, taloudessa liikutaan laman ja nousukauden välimaastossa, mikä näkyy tavallisille ihmisillekin mm. asuntolainojen korkojen kehityksessä. Ei siten ihme, että tietoa, asiantuntijoiltakin saatavaa, arvostetaan? Kiitos medialle, että sitä jaetaan ja kommentoidaan.

Mutta usein herää kysymys, mikä tällaisen asiantuntijan oma tietopohja on. Kommentoiko taloutta parhaiten ekonomisti vaiko esim itseään niin mielellään talousmieheksi kutsuva juristi; mikä arvo on sotilasasiantuntijalla jokaa voi esittää titteliseen kenraali tai muu korkea-arvoinen upseeri taikka salaisen tiedon lähteille pääsevä tiedustelu-upseeri verrattuna pelkän asevelvollisuuden suorittaneeseen – siinä pari esimerkkiä. Ja sitten viime päiviin, jolloin presidentin vaihtumisen yhteydessä esiintyi muutama muoti- tai pukeutumisasiantuntija.

Viimeksimainittujen osalta jokunen toivomus. Kyllä ne naisasiantunyijat prosesidentinpuolisoitten puvut tai korut osaavat arvostaa. Mutta miesten, presidenttien pukeutuminen. Frakki juhlallisuuksissa on paikallaan ja ainoa vaihtoehto.Mutta Kolmea rintatähteä kutsuttiin ansiomrkeiksi, eivät ne ansiomerkkejä ole vaan kunniamerkkejä tai pikemminkin kolmen ritarikuntamme korkeimpien asteiden kertojia; kummatkin presidentit aikanaan Vapaudenristin, Suomen Valkoisen Ruusun sekä Suomen Leijonan Ritarikuntien suurmestareille kuuluvia. Eikä pukeutumiseen sovi luonnehdinta laadukas, se kertoo vaikkapa kankaan laadusta – pukeutuminen on tyylikäs – tai sitten ei,
jolloin mainintavoidaan unohtaa.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu