Demokratian irvikuva – sitäkö ne nyt piirtävät?

Kaksi aamun tuoretta uutista kansalaisille luettavaksi: Ensinnä hallituspuolueitten kannatus romahti Ylen gallupissa samalla kun Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kannatusluvut ampaisivat kohti korkeuksia. Ja toiseksi: Demarien puoluevaltuusto esittti Antti Rinnettä uudeksi hallitustunnustelijaksi.

Aikoihin on eletty. Koemme poliitttista vaihetta, josta tuskin voi käyttää muuta nimitystä kuin demokratian irvikuva. Jos vaalit pidettäisiin nyt, hallituspohja nojaisi mitä selkeimmin kahteen suurimpaan puolueeseen, Perussuomalaisiin ja Kokoomukseen. Tätähän kansaalaiset mielipidemittauksen perusteella nyt tahtoisivat. Haluaisivat riitelevien ja luottamuksen toisiinsa menettäneiden  Sosialidemokraattien  ja Keskustan tilalle jotakin uutta. Siltä näyttää kansan tahto.

Mutta kun ei. Sosialidemokraatit ovat ilmeisesti jo unohtaneet, että nyt toimitusministerinä operoiva Antti Rinne joutui pyytämän Tasavallan Presidentiltä eron niin itselleen kuin hallitukselleenkin.  Ja saman puolueen puoluevaltuustolla on kanttia välittömästi esittää samaa Antti Rinnettä hallitustunnustelijaksi. Näin siinä muka käy, kun nykymuotoista Perustuslakia noudatetaan eikä tosielämän realiteeteista välitetä tippaakaan. Eikä välitetä siitä, että edes jonkinlaista moraalia tulisi politikoinnissa sentään olla.

Keskusta ja Demarit puhuivat eilen suureen ääneen menenetetystä luottamuksesta. Tänään luottamus on kuin ihmeen kautta palannut, sillä eihän ilman sitä vanhaa hallituspohjaa nyt oltaisi lämmittämässä. Keskeisin kysymys näyttää kuitenkin unohtuneen: Miten on kansalaisten luottamuksen laita? Onko sitä vai veisataanko sille kintaalla? Ei ole, jos Ylen mielipidemittaukseen on uskomista. Ja seuraus: Kintaalla veisataaan. Työpaikoilla ja toreilla riittääkin nyt keskustelua demokratian pelisäännöistä .- tai pikemminkin niitten noudattamatta jättämisestä.

Mitä kaikkea taustalla. Vallanhimo tietenkin. Ja sitten uuden, nuoren ja kokemattoman vallankäyttäjäpolven toiminta. Katsokaa vain kuvia hallituksesta Säätytalon portailla! Me haluamme uudelleen maan johtoon. Kaipaamaan jää niitä hallitusherroja ja -rouvia, jotka ennen muinoin edustivat vankkaa kokemusta, tietoa ja taitoa sekä itselleen aiemmin monilla eri areenoilla hankittua luottamusta. Nyt hallituksesta näyttää muodostuvan eräänlainen ala-asteen poliittinen oppilaitos. Kauhulla ajattelen, kuinka tätä oppilaitosta läpikäyvät maan asioita hoitaisivat, jos todella tiukka paikka koittaisi.

raimoilaskivi

Ylipormestari Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varaåuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Monien virkojen, toimien ja luottamustehtävien ohella Ilaskivellä on ollut useita eri yritysten hallintoneuvostojen jäsenyyksiä. Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen taos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi myös kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu