EKP ja Christine Lagarde luovat stagflaatiota
Hieman olen yllättynyt Euroopan Keskuspankin ja sen pääjohtaja Christine Lagarden tuoreesta ilmoituksesta, jonka mukaan EKP nostaa välittömästi ohjauskorkoa ja tulee jatkamaan koron nostoja ainakin kahdesti lähikuukausina.
Miksi yllättynyt? Koron nostoilla taistellaan yleensä infaatiotendenssejä vastaan. Lamautumisen ollessa näköpiirissä ohjauskorkoja olettaisi sen sijaan alennettavan, jotta korkopolitiikka ensin tasoittaisi ja sitten elvyttäisi suhdanteita. Nyt myöhäissyntyisesti kyllä koetetaan tukahduttaa inflaatiota, mutta entä elvytys, laman torjunta?
Entä korkopolitiikan lähihistorias? Inflaatiotendenssit ovat olleet havaittavissa jo kuukausikaupalla. Itsekin olen kirjoittanut niistä tällä palstalla kolmasti, 5.10.2021., 2.2.2022 ja viimeksi 30.3.2022, kaikissa ihmetellen inflaation vastaisten toimien, mm. koron nostojen puutetta. Mutta vastaavaa ajatelua en ole Frankfurtista havainnut, siellä on hintojen ollessa vakaita, jopa korostettu, että rahapolitiikan tulee pikemminkin tähdätä ainakin 2 prosentin inflaatioon – ei sitä torjua.
Nyt on siis rahanarvopolitiikassa havahduttu. Mutta samalla on talouspolitiikan haasteverkkokin muuttunut. Nyt epäillään lamautumistendenssien voimistuvan monista eri syistä, pakoitepolitiikka kenties päällimmäisimpänä. Meillä Suomessakin kasvuennusteita vedetään lähes jokaisessa suhdanne-ennusteessa alaspäin, lamaa odotellaan. Koron nostot eivät tähän kasvun heikkenemisen kuvaan hyvin sovi. Ne nostavat kustannustasoa ja ovat sitäpaitsi rahapoliittinen signaali pikemminkin kasvua hidastavasta kuin sitä elvyttävästä vaikutuksesta. Jos inflaation torjunnassa myöhästyttiin, mistä nopeasti nousevat inflaatioprosentit ja samanaikaiset kasvunhidastumistiedot kertovat, nyt ollaan myöhässä jos kasvua haluttaisiin tukea ja lamautumista vastustaa.
Jotakin on siis edessä. Kun inflaation torjunnassa on epäonnistuttu, se laukkaa ainakin hetken. Kun korkopolitiikka ohjauskoron nostoineen lisää kustannuksia, se lamauttaa elvytyksen sijasta. Joudutaan siis stagflaatioon, inflaation ja laman yhdistelmään. Kukapa EKP:lle tästä saavutuksesta korkeaa arvosanaa voisi antaa? Jo aikanaan, kun uusi pääjohtaja nimitettiin, hänen pätevyydestään heitettiin myös epäilyjä. Nyt varmaan moni kysyy, onko Christine Lagarde vieläkään ajan tasalla?
Kiitos blogista!
Christine Lagardella on hämärä menneisyys.
Kolme Ylen uutista:
”Tahtonainen tuomiolla: Neljä seurausta IMF:n pääjohtajan Christine Lagarden oikeudenkäynnistä
12.12.2016 Päivitetty 12.4. 12:40
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Christine Lagardea syytetään julkisten varojen väärinkäytöstä. Hänen epäillään myötävaikuttaneen ranskalaisen liikemiehen Bernard Tapien valtiolta saamiin jättikorvauksiin.”
Sitaatti tekstistä:
”Poliitikkoja ei ole perinteisesti tuomittu lain edessä Ranskassa kovinkaan hanakasti, vaan tuomiovalta on jätetty äänestäjille. Tässä mielessä Lagarden oikeustapaus on merkittävä.”
https://yle.fi/uutiset/3-9348068
”Oikeus: IMF:n pääjohtaja Lagarde on syyllinen vahingonkorvausjupakassa, mutta ei saa tuomiota
19.12.2016
Päivitetty 19.12.2016 17:25
Ranskalainen tuomioistuin on todennut Kansainvälisen valuuttarahaston, IMF:n nykyisen pääjohtajan, Christine Lagarden syylliseksi vahingonkorvausjupakassa. Oikeus ei kuitenkaan julistanut Lagardille tuomiota.”
https://yle.fi/uutiset/3-9361957
”IMF:n johtokunta: Lagardella täysi luottamus, voi jatkaa pääjohtajana
20.12.2016
Oikeus totesi eilen Lagarden syylliseksi vanhassa vahingonkorvausjutussa. Se koski vuotta 2008, jolloin hän oli Ranskan valtiovarainministeri.
Christine Lagarde voi tuomiostaan huolimatta jatkaa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtajana, ilmoittaa IMF:n johtokunta. Ranskalainen tuomioistuin totesi Lagarden eilen syylliseksi vahingonkorvausjupakassa.
IMF:n johtokunta vakuuttaa, että sillä on täysi luottamus Lagarden kykyyn hoitaa tehtäviään tehokkaasti. Johtokunta myös kiittelee hänen erinomaista johtajuuttaan.”
https://yle.fi/uutiset/3-9362729
Ilmoita asiaton viesti
Nyt taisi alkaa paluu normaalia kohden. Finanssikriisistä alkaen maailmaan on pumpattu keskuspankkien toimesta – syystä jos toisesta – hirmuinen määrä rahaa lisää.
Euroopassa pumpattu raha ei ole missään vaiheessa kolahtanut helikopterirahan lailla yksityiselle kuluttajalle.
– EU -alueella tukiraha on ohjattu yrityksille, käytännössä kait lihavoituneille, läskiä sisällään pitäville vakiintuneille firmoille. Sekä tietysti Brittien, Saksan ja Ranskan pankkisektorin velkoihin eteläisemmässä Euroopassa.
*** **** *****
Kapitalismin- tehottoman kuolema on uuden alku – logiikka ei ole viiteentoista vuoteen Eu:ssa toiminut.
Markkinoiden tukemiseksi ohjauskorot laskettiin olemattomiin. Inflaatio olisi tullut ilman Venäjän sotatoimiakin, mutta se kiihdytti. Keskuspankilla ei ollut mitään muuta keinoa jäljellä kuin ohjauskorko!¨
Saavuttaakseen edes jotakin pelitilaa tulevaisuuteen on korkoja nyt viimein nostettava. Muuten markkinoilla olisi ollut liikaa euroja suhteessa taloudelliseen toimeliaisuuteen. Ja on edelleenkin.
Taloustieteellisesti taitaa ainoa vaihtoehto olla nyt työttömyys, laihduttaminen ja kylmyys. Mutta nehän ovat hyviä kyytipoikia.
– Toimeliaisuuden paras motivaattori on nälkä!
Ps. Noin siis uskoo taloustieteessä kouluttamaton. Loogiset ja muutkin virheet ovat mahdollisia. Keskusteltaessa olisikin hyvä oppia.
Ilmoita asiaton viesti
EKP toki.
Mutta arvon Ilaskivi valitsee:
1) Ajaudumme taantumaan, koska EKP pitää rahapolitiikkansa löysänä, inflaatio lähtee lapasista ja euroopanlaajuinen kilpailukykykato iskee:
2) Ajaudumme taantumaan, koska hölmöt velkakiilusilmät eivät ole ajatelleet, että nykyajan kulutusmahdollisuuksista luopuminen tietää kompensaatiovaatimusta, eli säästäminen tulevaan kulutukseen. Ja tämä kompensaatiovaatimus on korko.
Ja tuossa kakkoskohdassa olemme siis nesteessä, koska talletuskorko nousee miinus 0,5 prosenttiyksiköstä miinus 0,25 prosenttiin?
—
Ei ole vielä juolahtanut mieleen se, että yhteisessä valuutta-alueessa pitää olla tulonsiirrot tai täysin homogeeninen talous? Pitää raahata rahaa rikkaalta alueelta köyhiin alueisiin.
Jos nämä tulonsiirrot ei maistu niin sitten pitää purkaa yhteinen valuutta.
Oletko ihan varma, ettäkö kertakirpaisu (yhteisvaluutan purku) olisi ikuisen tulonsiirron (sanotaanko 2-3 miljardia vuodessa) väärti kuinka monen vuoden jälkeen?
Yhteisvaluutat toimivat kivasti, kun menee hyvin – ja todella, todella surkeasti kun ei mene. Siksi 2010 -> on ollut oikeastaan vain vaikeata, koska asiaa ei olla korjattu. Suomi ei ole typeryydestään johtuen tehnyt päätöstä joko alistua ikuisiin tulonsiirtoihin tai jättää euro.
Ilmoita asiaton viesti
Muistanet vielä markka-ajan tilanteen vuosina 1991 – 1995, kun niin sanonut ”yliyön korot” nostettiin jossain vaiheessa Suomen Pankin toimesta yli sataan prosenttiin ”markan puolustamiseksi”. Tällainen pelleily ei markkaa kyllä puolustanut, vaan sai markkinat luopumaan siitä tyystin. Kotitalouksien lainojen korot huitelivat liki 20%.ssa pahimmillaan.
En kaipaa sitä aikaa takaisin. Nyt sentään rahapolitiikassakin on ”laajojen piirien” määrittelemät raamit.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa osavaltioiden välillä ei ole suoria tulonsiirtoja. Silti osavaltioiden väliset tulo- ja elintasoerot ovat samaa luokkaa kuin EU-valtioiden välillä. Järjestelmä toimii silti.
Tosin Yhdysvalloissa ja EU:ssa on se ero, että Yhdysvalloissa liittovaltion tehtävät ovat paljon Euroopan Unionia laajemmat.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan että tärkeimmät koijarit ovat jo saaneet vaihdettua euronsa reaaliomaisuuteen ja dollareihin. Siksi euron annetaan romahtaa ja europohjaisten velkojen mitätöityä. Kokoomuspoliitikoista Ilaskivi taitaa olla parhaiten kartalla, nuoremman polven vöyhkätessä ilmaston muuttumisesta joka aiheuttaa mukamas maailmanlopun.
Ilmoita asiaton viesti
Onko hienoa, että esim. coronaelpymisvälineen satojen miljadien eurojen rahoin italialaiset pääsivät remppaamaan asuntojaan mm. suomalaisten tulevien veronmaksajien rahoin, mutta itse Italian ja Rankan velkaantumisen ongelmat eivät ole poistuneet mihinkään – ja varsinkaan pellehermannin johtaman Ranskan.
Suomessa ” kuntatyönantajat” – mikä piru sitten lopulta lieneekin – hyväksyi palkkaratkaisun, jolla luvataan kunta-aloille 5,1 % paremmat palkankorotukset, mitä yleisellä tasolla mm. vientiteollisuudessa toteutetaan tulevina vuosina.
Ei järjen häivää… Euroopan kalleimmalla bensalla ajelevalle köyhälle kansalle.
Ilmoita asiaton viesti
On kuitenkin niin että säästäväisyys tekeminen ja taidon kehittäminen kannatta paremmin kun rahan määrä markkinoilla vähenee.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni taloudessa pitää vallita alhainen inflaatio, 1 – 2 %. Siksi että jos se on negatiivinen tai edes 0 % niin saattaa syntyä tilanne että tuotanto vähenee koska yritys ei välttämättä usko saavansa sitä hintaa tuotteistaan minkä se tartvitsee. Kun näin on niin yritykset uskaltavat ja haluavat investoida.
EU:ssa, sen päättävissä maissa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa ei ole uskallettu ajoissa kiristää rahapolitiikkaa vaan rahaa on suorastaan kylvetty markkinoille. Tämä poliittisista syistä koska vallassa olevat eivät ole halunneet luopua ja ainoaksi keinoksi säilyäkseen vallassa ne ovat keksineet rahan jakamisen kansalaisille.
Nyt raha alkaa kiertyä kulutukseen ja se nostaa hintoja vääjäämättä.
Tosiasiassa EKP, joka on se pääasiallinen rahanjakaja, on vain hyvillään koska inflaatio maksaa, tai oikeastaan maksattaa valtioiden ja näin myös EKP:n velkoja.
Nämä viimeiset nk. elvytyspaketit olisi pitänyt jättää tekemättä ja pakottaa hallitukset kiristämään rahapolitiikkaansa. Ja tämä aivan riippumattsa koronasta joka on ja jota on vain käytetty tekosyynä löysään rahapolitiikkaan.
Tosiasiassa joudumme vain ojasta allikkoon kun palkankorotusvaatimuset kasvavat, eikä vähiten julkisella puolella. Siitä kertoo viimeksi tehty sopimus.
Julkisen puolen suuret palkankorotukset johtavat vain joko lisävelkaantumiseen tai verojen korotuksiin. Veronkorotuksista seuraa, ja on jo monissa maissa kai seurannutkin, erilaisten tukien lisääntyminen samoin kuin sosiaalietuuksien kasvu. Mikä puolestaan vaatii lisää velkaa tai veroja…..
Ilmoita asiaton viesti