Kateus vie kalatkin vedestä

Otsikko on vanha suomalainen sanonta kateudesta, suurten kansanjoukkojen keskuudessa piilevästä ”ammattitaudista”. Se on kateus parempiosaisia kohtaan, joka velloo tämänkin päivän kansalaiskeskusteluissa ja tulee esiin satavaarmasti huomenna alkavan viikon hallituksen keskeisisssä neuvonpidoissa. Summat ovat suuria, edellisten hallitusten jäljiltä, senkin joka kertoi, että ”rahaa on” ja ettei ”velkoja tarvitse maksaa takaisin.”

Tässä muutama pieni yksityiskohta – mutta suuret summat – joita ei voi sivuuttaa.
– Jokunen päivä sitten media paheksuen kertoi, kuinka ainakin tuhat ellei paljon enemmänkin hyvätuloista eläkeläistä on muuttanut keveämmän verotuksen Sveitsiin – ja jokunen Portugaliin, Aurinkorannikolle. Kuinka paljon verotuloja eläkkeistä Suomi menettääkään, ihmeteltiin. Nyt sitten hallitus riitelee ja ilmeisesti päätyy lopputulokseen, jonka mukaan hyvätuloisilta eläkeläisiltä tulee leikata lisää joko veronkorotuksin tai eläkeindeksiä kaventamalla kuten on tehty vuosi vuodelta ennenkin. Veronkorotuksia vaatii erityisesti vasemmisto-oppositio. Kuvitteleeko että niitä sadaan vai olisiko paikallaan kysyä, kuinka moni uusi ”miljoonaverotettu” seuraa jo lähteneitä ja vie verotettavat tulonsa myös Sveitsiin eli päinvastaisin vaikutuksin kuin toivotaan. Pohtia sopii erityisesti Li Anderssonin, idean takana olevan, jolla muutama kuukausi sitten kerrottiin olevan ministerikatraan paras ylioppilastodistus!

Pieni jatke: Keitä suuri osa näistä korkeatuloisista eläkkeensaajista on? Vanhimpia kansalaisia, ikääntyneimmät veteraaneja, seuraavat sotakorvaukset maksaneita, siirtoväen asuttaneita ja maitaan luovuttaneita viljelijöitä, maan jällenrakentajia sodan jäljiltä, opintiensä vailla minkäänlaisia tukia kulkeneita, nykyisten veronkorotuksia vaatevien poliitikkojen vanhempia tai isovanhempia. Yleensä niitä, joitten eläkekertymä 60 prosenttia lähtöpalkasta on nyt 40-45 prosenttia eli leikattu on jo. Veroprosentit sitten vaihtelevat, moni kysyy onko oikein että elämäntyöstäni jää käteen enää 40-45 prosenttia; lähes puolet ”sinulle” ja hieman yli puolet ”minulle”.

– Jatketaan suuremmilla luvuilla, ihan esimerkiksi siitä, missä pelivaraa on. Laskennasta riippuen yritysmaailma saa vuosittain vähintään 2 miljardia yritystukia suurimpina saajina nimet kuten Viking Line, UPM-Kymmene, Stora enso, Tallink-Silja Line jne jne. Vaikka miljoonansa, joista media juuri on esittänyt taulukoita, otettaisiin pois kokonaan, eivät ne firmat siitä kaatuisi. Ei niitä tukien savijaloille ole rakennettu. Tukholmaan tai Tallinnaan huvimatkoja tekevät risteilymatkustajat joutuisivat kenties maksamaan drinkeitään tai hytistään muutaman euron nykyistä enemmän. Mutta niin pitäisikin, ei kai ”minun”tehtäväni ole alentaa merelle lähtevän ”sinun” riemuloman tosiasiallisia kustannuksia.

Ja takaisin yleiskuvioon. Saara Lampelo kirjoitti eilen illalla Facebookissa mahtavan viestin keikkauksia suunnitteleville päättäjille. Pieni lisä keskusteluun tältä osin: Suomi kärsii lamasta ja lama johtuu kokonaiskysynnän puutteesta; investoinnit laahaavan, nyt erityisesti rakentaminen, vienti ei vedä kiitos lakkokuukaudenkin, ja OP ehti juuri heikentää arviotaan talouskasvusta. Nyt vaaditaan järkeä kateuden sijaan, , kokemusta, kansantaloudellista näkemystä kansan syvien rivien kiljahdusten tilalle – siinä tärkeimmät. Onkohan niin, että kansan- ja valtiontaloutemme ohjaajista, kansanedustajista ja ministereitä, kovin moni on liian kokematon ja osalla koulutus puutteellista. Tämän seikan korjaaminen on meidän kaikkien suomalaisten käsisssä, kun vaaliuurnille käydään.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu