Katto korkealla ja seinät lavealla???

IltaSanomat kosketteli viikko sitten Kokoomuksen tilaa ja gallupien  surkeutta. Viimeksimainitusta tuorein, Helsingin sanomien tilaama,  antoi selkeän todisteen,  suunta alaspäin samalla kun toinen oppositiopuolue,  Perussuomalaiset, nostaa kannatustaan.

Tottakai tämä on harmittanut puoluejohtoa ja innoittanut sen myös uusiin toimenpide-ehdotuksiin. Viimeisin oli työllisyyspolitiikkaa koskeva, 100 000 uuden työpaikan luomiseen tähtäävä. Varmasti se iski ajan hermoon, mikä käy ilmi siitäkin, että hallituksen riveistä kuului niin epäilyksiä kuin kritiikkiä muutoinkin.

Mainittu IS:n sanoma sisälsi myös toisen näkökohdan. Kokoomuksessa ollaan yllättävän hiljaa, ei juuri keskustella. Puolueen puheenvuoroja käyttävät lähinnä aina samat nimet, puolueen ja eduskuntaryhmän johdon edustajat ja muutamat muut harvat. Ehkä hyvä näin, linja tulee selväksi, mutta onko tämä keskustelua? Voivatko näistä puheenvuoroista löytää itselleen soveliasta kantaa ilmaisevia sellaiset, jotka ajattelevat joistakin asioista toisin? Kuuluvatko he sitten niihin, jotka etsivätkin näkemyksilleen vertaistukea muualta? Lieneekö Perussuomaisten kannatuskehityksessä taustaa tällekin?

Joskus silloin – pyöreät puoli vuosisataa sitten – kun olin mukana kansaedustajana ja ryhmän johtajana, puolueen puheenjohtaja Juha Rihtniemellä oli tapana korostaa, että puolueella on mielipiteitten ilmaisun suhteen katto korkealla ja seinät lavealla. Halukkailla oli oikeus ja jopa velvollisuus tuoda esiin myös omia näkemyksiään, puolueen virallista kantaa eri tavoin tukevia taikka sille myös  kritiikkiä tai vaihtoehtoja esittäviä. Uusi Suomi ilmestyi tuolloin paperilehtenä, ja tämän sen lukijat hyvin havaitsivat ja sitä myös hyväksikäyttivät. Näin digiaikana nytkin, mutta ei lähitulkoonkaan samalla tehokkuudella.

Helppo on sitäpaitsi ollut havaita, että puoluen kansallisen eläkejärjestön Patina ja puolueen äänenkannataja Verkkouutiset tuntuvat välttävän sellaisten näkemysten esiintuomista, jotka eroavat puolueen virallisista näkemyksistä. Sellaiset tulevat esiin korkeintaan kommentointipalstoilla. Kannattaapa vaikkapa Patinassa koettaa saada esiin taitetun indeksi korvaamista paremmalla korostavaa näkemystä, sille ei tilaaa helpola löydy – päinvastaisen lehtu julkaisee jopa ulkopuoliselta viestintätoimistolta tilattuna. Näin moni seniori vetää asiasta johtopäätöksen, ettei hänen asiansa puolueelle riittävän tärkeä olekaan. Entä maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka?

Koetetaan nyt haalia kannattajajoukkoihin sellaisetkin, joille paljon puhuttu aate on sama ja hyväksyttävä mutta jotka toivoisivat tuekseen – mielipidemittauksissakin sitten kannatuslukuja nostavia – näkemyksiä. Ja kuinka? Katto korkealle ja seinät lavealle! Tietoinen tai tiedoton mielipidesensuuri on nimittäin eräs gallupeihinkin vaikuttava tekijä. Vapaus ja avoin keskustelu sen sijaan kannatuslukujakin nostavat!

 

raimoilaskivi

Ylipormestari Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Monien virkojen, toimien ja luottamustehtävien ohella Ilaskivellä on ollut useita eri suuryritysten hallitusten tai hallintoneuvostojen jäsenyyksiä. Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen taos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi myös kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu