Kekkonen vei itään – Niinistö liitti länteen

Otsikko sanoo sen kaiken, mitä olen viime hetkinä ajatellut. Ajatellut kohta 95-vuotiaana, jolla on muistikuvia ja kokemusta menneiltä vuosikymmeniltä. On YYA-ajalta, Etykistä, ohjeista että kun puhut ystävyyskokouksissa, muista aina mainita kaksi sanaa: Rauha ja ystävyys.

Mutta muistan itäystävyyden toisenkin puolen. Talvisodan alun, sirpalearvet pohkeessa, evakkomatkat länteen, Karjalan menetyksen, siirtoväen asuttamisen kantasuomeen, sotakorvausten maksun, oman kotimme muuton rajan pinnasta Tainionkoskelta Raumalle, turvatummalta tuntuvalle isänmaan kamaralle. Rauha ja ystävyys ovat vain sanoja, kate puuttui.

Joskus olen siteerannut vanhaa lausetta, viime vuosikymmeniinkin soveltuvaa. Toisenlaisissa olosuhteissa on noudatettava toisenlaista politiikkaa kuin toisenlaisissa. Mutta miten ne toisenlaiset eroavat toisenlaisista, siitä esitetään aina tulkintoja ja selitysiä.

Historia kirjoitetaan kuitenkin aina sekä syvää luodaten että pelkistetysti. Jos etsii Suomen lähihistorian ydintä, linjat selkeytyvät. Ne selkeytyvät otsikon totuuteen: KEKKONEN VEI ITÄÄN, NIINISTÖ LIITTI LÄNTEEN. Näissä merkeissä on hyvä odottaa hyvää, rauhallista ja turvattua huomista.

raimoilaskivi

Ylipormestari Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Ilaskivellä on ollut useita eri suuryritysten hallitusten tai hallintoneuvostojen jäsenyyksiä.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen teos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu